teisipäev, 11. jaanuar 2011

Suusa-Xdream?

Päris huvitav olukord võib pühapäeval tulla. Ilmajaamad lubavad kõva külma. Praegu on aga sula, mistõttu kogu Eestimaa kaetakse korraliku koorikuga. Kahjuks lubab ka lund, seega libisemine kannatab ja võitja ei tule ajaga alla 2 tunni.

Usun, et põhiliselt kasutatakse Kääriku orienteerumiskaarti, kuhu jääb peale Kekkose rada, lisaks läbib maastikku Tartu Maratoni suusarada. Mõni nurk lisatakse ehk kaardile juurde, muidu on 20km kokkusaamisega natuke raske. Kaart tuleb mõõdus 1:15 000, see mahub A3-le ära.


Kandsin kaardile suusarajad ja autoteed ning muidugi ka KP-d. Selge on see, et suusavariant võib suure tõenäosusega mängu minna (enne tuleb siiski lumekoorikut testida). Jooksuks võib sobida kaardi põhjaosa. Lisaülesanded on Käärikul alati kas Seinamäel või Harimäel.
Kahju on sellest, et kõik kõvad suusaorienteerujad on samal päeval Põlvas katsevõistlustel :(

Aga muidu :)
.

10 kommentaari:

Markus ütles ...

kahju, et pildi avamisel mingi naerunägu ette hüppab, muidu oleks endalgi huvitav vaadata.

Marek ütles ...

Ilmaprognoose ei tasu hetkel väga tõsiselt võtta. Erinevad ennustused on erinevad ning üldine ilmastik Euroopas muutlik. Seega võib pühapäeval vabalt taas sulale minna.

eduardp ütles ...

Ei julge suurt kaarti üles panna, lätlased teevad luuret :)
Markus, sulle võin kaardi saata, jõuad veel rada ümber teha :)

Marek, kas kusagil on leida uurimust lumekoorikute kohta. Et millistel tingimustel tugevad koorikud tekivad. Kas talve keskel võib ka koorik tekkida? Milliseid temperatuure vaja on või millist temperatuurivahetust?

Pole suuremat kaifi kui (kevadise) päikesega vabas looduses lumekooriku peal kihutada.

marje ütles ...

vahva, kui kaal hakkab rolli mängima ja kergemaid koorik kannab, suuremaid mitte. Minul on talvine NSVL medal tänu kergele kaalule, et koorik kandis ja ära tabasin lagedaid otseks tõmmata. Täna oli L-Eesti jahedam, juba hommikul nulliga kandis rebast peal! Aga ettevaatust, kui koorikul kihutamiseks läheb, et endid ribadeks ei aja! Tahaks suvel ju teiega tegusid teha...:)
Marje

Martti ütles ...

Selleks ei pea just eriline raketiteadlane olema, et seda kaarti suuremana näha(minul võttis se aega max 30 sekki).

Mis koorikut puutub, siis hetkeseis on jooksja jaoks üks hullemaid, mis olla annab. Piisavalt paks, et jalga enam läbi lume ei lükka ja piisavalt õhuke, et peal ei kanna.

Aga no mis see 20 km põlvetõste jooksu siis ära pole :-)

Marek ütles ...

Koorikuga on selline lugu, et heaks koorikuks on muidugi hea tüüpiline ilus varakevadine ilm. Päikese aktiivsus on juba kõrgem, mis sulatab lund pinna pealt ning öösel on õhk jahe ehk ööpäevane temperatuuri amplituud võiks olla pigem suur ning sisaldama kergeid plusskraade. Praegu on aga kesktalv ning temperatuurid käituvad nii nagu pilvisus ja õhumassid lubavad ehk sellist tüüpilst ööpäevast kõikumist ei ole.
Tartus täna korra lumes joostes, võin öelda, et hetkel ei ole tarvilik mingist koorikust rääkida, sest seda praktiliselt pole. Mind igatahes ei kanna see, kuid suusaga ei ole proovinud.
Lähematel ööpeävadel sellist kevadist temperatuuri kõikumist pole. Igatahes oli tänases lumes mitmeti raskem joosta kui eelmisel nädalal pehmes lumes.

Peeter ütles ...

Kääriku on tegelikult nii hea plats, et seal kõlbaks hästi selline SummerXdream joosta. Ca 20km pikkune valikoorienteerumine. Ei teagi, kas hullem on põlveni lumes või kaelani nõgestes. Mul läks seal omal ajal eestikatel 12,5km raja läbimiseks 2:10. Ehk siis enamusel tähistaks see 6 tunnine kontrollaeg ka suvel tööpäeva pikkust.
Selle kaardi kohta veel, et see peaks äkki sangaste suunas natuke jätkuma ja vähemalt mõned aastad tagasi tegi kekkose ring ka mingeid lisakaari sinna sangaste suunda.
Igatahes kõigile nädalavahetuseks jaksu.

eduardp ütles ...

Nutikas oled, Martti. Sinu kommi peale läks mul 1 minut, et suur kaart kätte saada. Kahjuks on blogger selline tõbras, et teeb teatud suuruses kaardid ise väiksemaks. Nagu ka Kääriku kaardiga on teinud.

Ilm on tõesti muutlik ja kooriku jutt võis olla ainult jälgede segamiseks.

Usun, et rajameister ei kasuta ära Kääriku maastiku kõiki "räigusi". Suusa- ja rattameestele peab ka võimalusi andma.

Üks tehniline 8-tunnine rogain sobiks Kääriku kanti hästi.

Alar E ütles ...

Terrviseid Käärikult,

Mingist olulsiest koorikust siin küll juttu ei ole. Samas - suusk vajub sisse nii 5-10 cm, mitte rohkem. Nii et kudiagi "sõita" saab. Probleem on keppidega, mis pool meetrit läbi vajuvad ja kui sa ise edasi sõidad, siis võivad ka pooleks murduda. Über-suuri kulpe oleks vaja - potikaaned kepi otsa ?

Igal juhul tundub, et sitt on nii jooksjatel kui ka suuskajatel.

Mina just kjardan ,et rajameister teeb räigusi. Oletan ,et kaart on venitatud pigem kirde ja ida poole - Kääriku järve taha ja vahest ka teisele poole Sihva-Sangaste maanteed. Sela on suusaradu vähe ja raksem.

Vele hullem oleks kui kaart Harimäelt lõunasse läheks. Ei tahaks sealt lauskmaalt 120 m kõrguste vahet tagasi üles ronida.

Alar, Evli

eduardp ütles ...

Tänud info eest. Töötlesin just vanemaid suuski, ehkki sisetunne ütles ka, et suusatamiseks tõenäoliselt ei lähe. Aga kaasa võtan suusad igaks juhuks küll.