esmaspäev, 17. jaanuar 2011

Lumekooriku Xdream Käärikul

Nike Winter Xdream, pühapäeval, 16.jaanuaril 2011, Käärikul.

Kõigepealt videoklipp:




Hommikul sõitsin Tartust Käärikule koos Rainis Ventaga. Kevadel olime mõlemad jooksnud Otepäält Tartusse, Rainis võitis, mina olin enne tõsist krambijama juba-juba püüdmas 3. kohta. Tundus, et mõlemal on soov ka sellel aastal joosta, ise plaanin maratoniks korralikult valmistuda. Rohkem maratone o-kalendrisse nagunii ei mahu.

Xdreamile võtsime Matiga suusad kaasa, ehkki Alar kommis blogis, et koorik on nõrk ja suusk vajub 5-10cm läbi. Panime suusad igaks juhuks võistluskeskuse varustusalasse, ehkki mulle oli üsna selge, et kui kohe suuskadega ei alusta, siis hiljem ei viitsi neid jalga panna. Jäätunud jalanõud, külm + ajakadu. Lisaks oli mul saabaste kinnitustega probleeme ja kartsin natuke ka peenikeste ja väikeste kulpidega võistluskeppide pärast. Suure tõenäosusega oleks need metsas katki teinud ja sellega lisanud stardimaksule ca 1000.- krooni (x eurot). Kuid huvitaval kombel olid Alari kamraadid EVLI tiimist rajal suuskadega.

Stardis võtsime ühena vähestest suuna lõunasse (45-46-48). Jooksjatest kohtasime tugevaid naistiime (Tammed&Tõruke, Geniaalne Superkonn) , teised sebisid ümberringi rohkem suuskadel.

Paar viga tegime ka: 52-59 tõmbas väike jälg meid 54 suunas suusarajale. Saime sellest veast küll üsna varakult aru, kuid mitte miski ei suutnud sundida suunamuutusele, süütu-valgesse metsa minek tundus liialt jõhker. Füüsiliselt ja moraalselt raskes punktis KP59 olime esimesed, ainult rajameistri jälgi oli näha. Eliitnaised olid kuhugi kadunud (tegid viga?).

Teine viga tuli etapil 58-56, kui peale n-ö metsarada tuli vaid jälgi mööda punkti minna (siin liikusid juba massid, enamasti vastassuunas). Mina aga hakkasin mingil hetkel kõhklema ja veelkordse tõusu asemel suunasin tiimi tagasi alla sügavasse auku. Saime 2 korda ronida ühe asemel. Siin möödus meist ka nais-eliit.

Käärikul on Harimäe vaatetorni ronimine kohustuslik. Nii ka seekord. KP51 juures lendasid hirmsal kiirusel vastu vennad Taivered (AT Nobe Tartu), suuskadel. Loomad.

Twisteri tiim oli juba lõbusam, chillisid ja lobisesid ka. Ikka ja jälle tuli ette mõni tuttav koht, kuid abi sellest suurt polnud. Üks selliseid oli KP44 , seal tuli fotograafile poseerida (Kaimo Puniste, Fotoluks)

Kaardi lõunaosa ring võttis aega 3.20h. Lootus oli veel kõik punktid ära võtta. Murelikuks tegi KP41 (võistluskeskusest läänes), kus eriti ebameeldiv tundus etapp 41-38. Soovitasin Matile ringiminekut läbi võistluskeskuse, kuid Mati jäi otseminekule kindlaks. Seal polnud küll midagi erilist ega originaalset, kuid sügav lumi ja mõni üksik jälg tegi liikumise väga aeglaseks. Tee peale jõudes ei märganudki, kuidas kaardil cm-d lendasid. Sekunditega.

KP35 juures kohtasime mitmeid tugevaid suusatiime - Mulgid, nende järel Team Nike ja siis Sportland. Meile oli juba selge, et kaardi põhjatippu ei jõua, mistõttu ei jõua ka lisaülesandesse. Poleks sellist stsenaariumit Winter Xdreamilt oodanud, nüüd võtsime tobeda KP41 ja jäime ilma 3 punktist.

Muidugi oli ka jõhkra Kääriku Seinamäe tõus rajameistri ideede hulgas. Kirjeldada pole seda tõusu mõtet, isegi filmi pealt ei saa tuhkagi aru. Peab ise kohal olema. Siin tundis Mati, et "power" sai otsa. Kuid sellest polnud häda, aega oli meil laialt käes ja jõudsime finišisse 20 min varem.

Tulemused
Koht: 27., läbitud ca 25km

Ennustus ja tegelikkus.
Noh, ega ennustus väga viltu läinudki, ka punktid olid kaardil enam-vähem õiges kohas (helelillad punktirõngad), ehkki viskasin neid sinna 5 minutiga. Rajameister Markus oli mänginud vahendite kombineerimise peale, kuid ka selle suhteliselt ebamugavaks teinud. Mulle oli üllatuseks liiga suusasõbralik kaardi edelaosa. Kui suusad oleksid stardis jalas olnud, oleksime selle võimaluse kindlasti ära kasutanud. Ehkki tundus, et suusameestele oli antud suhteliselt tugeva lumekooriku näol ilmselge eelis, läks esikoht suusapoistele siiski väga nibin-nabin (hetkel ma ei tea, miks Odratolgustel lõpus 1 punkt maha võeti (purunenud käepael?)).
Seega suurepärane juveliiritöö rajameistrilt, ilmaoludest sõltuvalt ehk tsipakene pikk.

Teisi muljeid:
Tiit Tähnas (Twister)
Medisoft (ratturid!)
Kristo Heinmann (Odratolgused)

10 kommentaari:

Marek ütles ...

Odratolgustel läks 1 käepael jah.

Taavi ütles ...

EVLI tegi eelmisel päeval lumetesti mis ilmselt mõjutas suusaotsust. Me maandasime finantsriske ja võtsime säältsamast rendisuusad ... Paraku Alar ei võtnud ja lõhkus poolel teel hoopis oma suusasaapa ära ja pidi katkestama.

Tõnu ütles ...

Mis riietus?jalanõud? Kas oli optimaalne?
TL

eduardp ütles ...

Hommikul oli -16, päeval -12?

Kuna läksime jooksma, siis panin jalga õhukesed jooksupüksid, mille alla poole sääreni ulatuva spordipesu. Jooksuks oli väga hea, kohati hakkas põlvedel külma (kui olime pikalt lumes ja lumi sulas).

Üleval Brynje võrk, selle peal käisteta õhuke jooksusärk (tuulekaitse) ja ISCi suusadress.
See oli väga hea. Kohati oli natuke jahe (kui sumasime paksus lumes ja õrna kooriku tõttu ei saanud eriti rabeleda). Higistamist oli madala tempo tõttu vähe, distantsi teises pooles oli riietus kuidagi eriti mõnus.

Jalas paksud termopõlvikud ja La Sportiva tossud. Varbad higistasid või läksid lume sulamisest märjaks, kuid olid soojas.

Martti ütles ...

Ets, see 52-59 viga oli teil ajaliselt tegelikult suht olematu. Meie tegime 52-59 minnes selle suunamuutuse ära ja ajasime sinna jälge sisse. Ajaliselt võitsime teid vaid 50 sekki.

Anonüümne ütles ...

52-59: kui juba suusarajale kiskus, oleks ehk pidanud plaani korrigeerima? Võtma 54 ära, siis 59, seal lõunasse metsateele (tõenäoliselt jooksmist hõlbustav suusajälg olemas, ühendab V.-Trommi turismitalu ja Kekkost), võtta KP58 ning jätta 53,50 tagasiteele.
RR

Viivi ütles ...

Meie aeg etapil 52-59 oli veel 2 minutit aeglasem kui teil. Ajasime esimest jälge, kuna vaatasime et 52-st suundus jälg 54 poole ära. Läksime altpoolt raba kaudu ja pidime seal vahepeal ikka täiesti lumme ära uppuma.
Aga vahepeal oli meil teine valik kui teil ja seetõttu meie teed lahku läksid. Olime üllatunud kui teid Harimäel nägime, sest arvasime et olete koos Geniaalse Supekonnaga juba ammu eest läinud.

eduardp ütles ...

RR, peale 59-t suusarajale jõudes liikusimegi 100m 54 suunas, võtsime isegi ühe tõusu. Siiski ei näinud head lahendust 50 ja 53 äravõtmiseks, sest kõik otseminekud olid surm. Ei lootnud midagi head ka rajast, mis läks lõuna poolt 59-t.
Suusarajalt 59-ni ja tagasi ajasime rada ise. Natuke üllatav oli, et jõudsime sinna esimestena.

Eleri ütles ...

Geniaalne superkonn liikus hoopis tagapool ja kasutas Tammede ja Tõrukese poolt rajatud jälge, kuid lihtsamaks see etappi ei teinud ja isegi Super-Mariannil sai seal jõud otsa. Etapi aeg 25.23! Meile sai selgeks, et otseminekud, mis võiksid jooksjatele suusatajate ees lühema distantsi poolest edu tuua sel võistlusel ära ei tasu.

Anonüümne ütles ...

re:"Ei lootnud midagi head ka rajast, mis läks lõuna poolt 59-t."
See tegelt Kekkose Puraka aas. Sel aastal pole rajamasinaga üle käidud, aga nagu ütlesin, tõenäoliselt peaks V.Trommi-Kekkose liikumisjäljed olema, kasvõi iseaetud klassikajälg, millest külmununa abi on. Kindel muidugi pole ... Ja 50,53 oleksite ikka umbes samamoodi võtnud. Aga see on minu poolt takkajärgi targutamine, metsas mõtleks kindlasti teistmoodi...
RR