pühapäev, 23. jaanuar 2011

Suusataks natuke kaardiga

Tegelikult oleks tahtnud Viru maratonile minna, aga SRD klubi oli Harku märkesuusatamise pannud samuti 29.jaanuarile. Kuna aga lähiaja plaanide hulka kuulub 12.-13.veebruaril suusaorienteerumise EMV Holstre-Pollis, siis peaks seda ala enne natuke nuusutama. Põlva võistlus ei sobinud ja Aluksne oli kaugel.

Siis veel 6.veebruaril Palukülla Rooni suusa-o-le, enne seda võib-olla Kõrvemaa suusamaratonile (5.veebr). Paluküla-sõidu ühendaks kellegagi hea meelega, too kant on ikka mõttetult kaugel.

Muret teevad suusakeppide kulbid, et kas pisikestega ikka saab? Ons võimalik sinna midagi suuremat peale panna?

17 kommentaari:

Siimv ütles ...

Kulpe on väga lihtne vahetada.
1) Mõõda üle kepiotsiku läbimõõt
2) Hangi poest suuremad kulbid (paarisaja krooni ringis, korralikumad suusapoed müüvad, või võta mõnelt vanemalt kepilt - nt. vanad laste suusakepid)
3) Soojenda kepiotsik soojapuhuriga ettevaatlikult üles ning eemalda vana kork.
4) Mõistik oleks uus kulp külge liimida spetsiaalse kuumaliimiga, mis soojendades muutub vedelaks ning jahtudes tahkeks.

Ise olen kulpe vahetanud ka kuuma veega (kepi ots kuuma veega kannu sisse).

Markus ütles ...

Olude sunnil olen pisemaid kulpe ka "suurendanud". Kruvidega sai pisema Y-kujulise kulbi külge kruvitud Isostari pudeli ümmargused korgid. Töötasid!

eduardp ütles ...

Tänud nõuannete eest.
Siim, kas pideva vahetamisega pole ohtu, et ühel hetkel hakkavad kulbid pöörlema ja kaduma?
Markus, tundub, et kepil on väga vähe ruumi veel millegi kinnitamiseks, kuid peab proovima.

Arne ütles ...

Kas need võistlused on nö "offroad"? Ei ole kunagi suusaorienteerumisvõistlusel osalenud - arvasin seni, et punktid on radade ääres.

Variant on osta lihtsalt suure kulbiga kepid - Rademaris olid mingid Järvineni klaasplastkepid piraka kulbi ja soodsa hinnaga.

Markus ütles ...

Arnele: võistluste jaoks on alati ikkagi radadevõrk sisse aetud, aga sõltuvalt ilmaoludest võivad rajad parajaks pudruks muutuda. Samuti tekib vahepeal kiusatus natuke lõigata:)

Anonüümne ütles ...

Keila on jah Palukülast mõttetult kaugel:) Aga tegelt on Paluküla Keilale lähemal, kui Kõrvemaa (u. 75 km), rääkimata lõunaosariikidest.
RR

Anonüümne ütles ...

p.s.
... Harku märkesuusatamise pannud samuti 29.jaanuarile ... Viru maraton on ju 30.-ndal. Ja Harku märge on ikka hoopis teine ala, kui HP suund, selle nuusutamisest on eestikate mõttes vähe tolku.
RR

Marek ütles ...

Algajale suusaorienteerujale on buraaniradadel sõitmine ikka tükk pusimist.

Aga kas keegi oskab konkreetsemalt öelda, millised suusa- või spordipoed müüvad neid suuri kulpe.

eduardp ütles ...

RR, ma pole märget kunagi sõitnud, tundub, et on sarnane joonorienteerumisele. Tavalist suusa-o-d olen elus kaks korda sõitnud. Sain EMV hõbeda Nelijärvel :)

Ja tänud märkuse eest (Viru maraton 30-ndal). Registreerisin end ära, tagaritta.

Anonüümne ütles ...

Tänapäevane märge tegelt palju lihtsam - uha mööda tähistatud rada ja torka näpp õiges kohas (loe: KPs, mis on kaardil) auku. Ses mõttes on kahju, et enam pole vanaaja märget, kus oli tähistatud suusarada ja tühi ilma KPdeta ja rajata kaart ning KP asukohad pidi nõelatorkega kaardile märkima.
RR

Meelis M. ütles ...

Alutaguse vanasõna ütleb, et vahetad sa kulpi või ei vaheta, kepi murrad niikuinii! :-)

Anonüümne ütles ...

Aga mine homme Tervisekeskusesse suusalaadale, ehk keegi müüb vanu keppe, bambuskepid olid ikka väga suure rõngaga.
TA

eduardp ütles ...

Jah, kõik on tõsi. Kepp läheb katki ja suusalaat on Tervisekeskuses 18.00-20.00. Lähen.

Margus ütles ...

Täpselt nii käibki nagu Siimv rääkis. Põhimõtteliselt vahetavad suusatajad kepiotsikuid mitu korda aastas (suvel rulliteravikud alla ja talve tulekul jälle tavalised otsad), nii et suht rutiinne tegevus. See "kepiotsa liim" on väga hea asi, soojalt vedel, külmalt hangub ära (annab ka korduvalt kasutada).

Suusaorienteerumiseks soovitaks küll suuremaid kulpe. Kui aga vaid kord proovida ja väga paks lumi ei ole, siis kannatab ehk ka väikesega ära (aga praegu Eestis vist on ikka paks).
Brändid, mida suusa-o´s enim kasutatakse: "Excel"i suur V (Victory), "Swix"i suur labidas, praegu vist enamusel "Rex"i omad.

Eriti karmidel juhtudel (näiteks 2001 EM-il Venemaal oli olnud mitmeid päevi sula, aga lumi väga paks) ehitasid kõik tipptegijad oma suuri kulpe veel suuremaks. Vene metallkostruktori jupid olid tegijad kinnitusvahendid, igaüks mõtles siis sinna midagi otsa veel (leedukas Arlauskas võistles näiteks prügikühvel monstrumitega -aga see juba liiga ulme).

Ise sõidan põhimõtteliselt kogu aeg (ka murdmaatrenni ja -võistlusi) talvel suusa-o keppidega - suured kulbid + lisaks on nad suts lühemad (2,5cm), sest paaristõuke osakaal on SO-s puhtast murdmaast suurem. Ainult haruharva, näiteks murdmaa-Eestikate 50km, Taliuniversiaad vms. suuremat-tähtsamat, olen üliväikesed kulbid otsa pannud.

Lisaks on suusakotis alati ka täpselt samas konfiguratsioonis ja pikkusega varukepid olemas - kui läheb kepp või rihm näiteks soojenduse ajal või kasvõi kahepäevase võistluse esimesel päeval, võtan tuima näoga kotist uue ja mõtlen sellele, kust uus saada, hiljem. Päris mitmelgi korral on päeva ära päästnud.

eduardp ütles ...

Tänud. Nüüd on pilt selge.

Suusalaadal käidud. Kraami oli vähe, kuid see-eest oli kohal Jüri Jaanson. Pani müüki vähekasutatud suusasaapad (nr.45, 40EUR). Õige mees tabas kohe ära osta ja saabastele autogrammid peale küsida: PILT

Anonüümne ütles ...

Sama mees ostis Jaansonilt enne ka mingi suusavõistluse numbri, ikka koos autogrammiga. Aga seal taga kohviku poolses otsas vast nägid, mida tuleb metsas teha kui võistluse ajal kepp katki läheb.
TA

Anonüümne ütles ...

Tartus sai enamus spordi- ja matkatarbeid müüvaid kauplusi külastatud ja ühe matkapoe erandina polnud keegi kuulnud ega näinud suuremaid või matka kulpe. Isearetusest ei tulnud ka suurt midagi välja, murduvad originaalidgi lõpuks. Põldu-metsa mööda lastes vajub ikka enamasti 20-30 cm sisse. Peab vist lihtsalt pikemad kepid ostma.