neljapäev, 24. september 2009

Rogain. Vahva etapp 42-43 või 43-42

Erinevatelt suundadelt oli teevalikute tegemine täiesti erinev. Paljud, kes tulid suunal 43-42 suundusid merele, mis oli madal ja mõnus. Punktist 42 väljuvad tiimid aga valisid erinevaid teid, kes hoidsid rohkem metsa poole, kes panid otse läbi kõrkjate ja sumasid ka põlvini mudases vanas lahesopis. Kiiremad ajad saadi otse läbi mere minnes.



















Teevalikute tegemisel oli üheks probleemiks kummaline keeluala, mis ulatus kaardil rannajooneni välja. Ilmselt oli tegu mõne kurja maaomanikuga, sest mingisuguseid kaitsealuseid vm piiranguid põhjustavaid objekte seal pole. Ala oli ümbritsetud vana okastraataiaga, mis oli mõnest kohast katki. Tegelikult ei ulatu kinnistu mereni välja ning kallasrada peaks ka igal pool avatud olema. Kas oleks võinud ka sealtpoolt minna? Aga kui kaardil oli märgitud keeluala? Aga kui oleks läinud, jalad veepiirilt natuke mere poole?

Harri Veide foto

Üldiselt ei peaks rogainis reeglitega pilli lõhki ajama. Alati võib tekkida tobedaid olukordi, mis on ka nö reeglite rikkumised. Või näiteks see sama loha, mis läks küll ilusti ümber aia, kuid paljudel oli natuke enne käänukohta isu täis saanud ning mööda suurt loha natuke keeluala lõiganud. Loomulikult ei näe me RouteGadgetis keeluala ületamist, ainult üks julge on seda teinud. Kuid see võib ka joonistamise apsakas olla.

12 kommentaari:

ValtersK ütles ...

Hei!
There is true example, how important is route direction choise or situation.
2WS were lucky to have direction 43-42, especially after seening some team crossing water before us.
If we compare similar routes of 2WS and KEKRSK, counter clockwise direction choise was more comfortable in some places.

eduardp ütles ...

Because you were quicker in this stage only 25sec, it can be concluded that sea water was too enjoyable...

During the planning we took under consideration also the wind direction which blows from the West. But this day the wind was unfortunately not so strong as was predicted or was a day before.

ValtersK ütles ...

Time in stage isn`t always important.
In long events power loses is important as well as time. We can compare how much calories is able to lost in runing around or in walking stright way, seewalking of course is an element of adventure races.

Anonüümne ütles ...

Ma olen ku2ll vähe rogainidel (xdreamidel olen ikka käinud) osalenud, aga otse minna läbi mere tunduks mulle utoopia. Ma jookseks aga igal pool pigem rohkem kui kõndida läbi puusadeni vees, sellist varianti ei tuleks mul u"ldse mõttesegi ja meres kõndimisega tuli võit ca ainult 1.30 minut. Täesti mõtetu u"ritus, iga kell jookseks selle 1 minuti kuskil tagasi. Blondi arusaam
Marge, piletilevi

Anonüümne ütles ...

Valters, you were surprised about how serious analysis Eduard has made of the course and route choices of the TAOK rogaine, which is not a championship event.
Well, I am not surprised and as organizers we are only glad to see such detailed analysis. Ed's stories and descriptions are colorful and very educational.
And I am quite sure that good analytical skills have helped Eduard and his XV team to win the titles at the world and european championships. Yes, this time the wind direction was not a crucial factor in choosing whether to do the circle clockwise or anticlockwise. But how many participants thought about the wind direction at all?

Lauri

Anonüümne ütles ...

Mina korra mõtlesin tuule suunale aga seda siis kui kuulsin blogi omanikku sellest kaardijärjekorras rääkimas:) Kuna tol hetkel tuul eriti tugev ei tundunud, siis läks see ka kohe meelest ja planeeringut küll selle järgi ei teinud.

Tõnu, Salomon

ValtersK ütles ...

If the place on Harries picture is same (close to KP 43), sea water level in the morning was some 20 cm higher. That`s amazing, Lunar effect on sea level is remarkable...

eduardp ütles ...

Not Lunar effect - strong winds from the West :)

Anonüümne ütles ...

Rajameister Kristjan oskaks täpsemalt kommenteerida, sest tema käis tolle viirutatud ala peremehega rääkimas, kuid kuuldavasti ei olnudki peremees esialgu kuri olnud, vaid lihtsalt soovis, et rahvamass tema istutatud noori puid maha ega majaesist kõrkjastikku porimülkaks ei tallaks. Nii et siin on küll tungiv palve, et kui kaardil on keeluala, siis ongi keeluala.
Ja mitte nii, et lähed aiani ja vaatad, et põhjust keelualaks nagu ei paistagi ja tegelikult saab siit ju ikka läbi, ja mis see maaomanik siin kapriisitseb ...
Imelihtsalt saab nii kogu üritusele vett peale tõmmata.

Lauri

Taavi ütles ...

Meil oli suund 43-42. See punkt oli meil suht alguses ja olime seal vist teised, seega lohasid veel polnud, aga kuna vaatevälja 42 poole polnud ja kaart näitas vett ja kõrkjaid, siis mul poleks pähegi tulnud seda riski võtta. Kas siis mindi sinna riskiga või kellelgi oli eriti hea nina?

Taavi@EVLI

eduardp ütles ...

Taavi, nüüd pidin Sinu pärast kaardi ümber tegema :)
Ma ise oleksin tahtnud 42-43 umbes Teie rada pidi minna, aga oh imet, keegi oli suure loha läbi roostiku ajanud ja sinna ka jalad viisid.
No kes krt küll on sellistel teevalikutel esimene? Ka mere ületamisel. Tõelised maadeavastajad.

Lauri, Sinu väitele ei ole võimalik ega ka vajalik vastu vaielda.

Armo ütles ...

Läbi mere oli jalgadele väga värskendav.