neljapäev, 1. september 2022

Tavapärasest informatiivsem 1. klassi pilt

Klassipildid on üldjuhul üsna igavad vaadata ja harva satuvad ette. No muidugi tore näha, kuidas keegi vahepeal kasvanud on ja välja näeb, kuid ei palju enamat. Minu 1. klassi pilt on natuke teistsugune, sest olen sellel ära märkinud meeldivad ja vähemmeeldivad klassikaaslased. Ja seda üsna jõhkral moel - ebameeldivaid nõelatorgetega märgistades. 

Nüüd on seda pilti päris huvitav vaadata. Üksikuid episoode mäletan, paljude kohta võiks praegu ka ühelauselise iseloomustuse anda, kuid 1. klassis oli lihtsam end pildi peal välja elada. 

Tartu 5. Keskkooli 1D klass. Kooli läksime 1967.aasta 1. septembril, st 55 aastat tagasi.

Kõige karmima hinnangu on saanud klassijuhataja õp. Linda Lotamõis. Kindlasti ei olnud ta ebameeldiv õpetaja, pigem range laisale, kuid mänguhimulisele koolipoisile. Vastavalt polnud ka hinded head - palju  kolmesid. Õp. Lotamõis oli klassijuhatajaks ja eesti keele õpetajaks kuni keskkoolini. Järgmisel aastal saab 100 aastaseks, ei teagi, kas elab veel või mitte.

Tüdrukud on rohkem "märgitud" kui poisid. Käredad?, pirtsakad? ja nõudlikud? tüdrukud meeldisid  vist vähem, piinlik on praegu Estri Tiigi, Urve Tederi, Vaike Tõnno, Sirje Kõo, Tiina Sikka ja Karin Körti ees, ka alati aktiivne ja korralik Reet Talussaar on saanud oma jao. Esimese rea naeratavad tüdrukud Maiu Suits ja Riina Viilu olid aktsepteeritavad, Reet Vipper on saanud ka vaid ühe nõelatorke. Meeldis vist Velda Masing ja terveks on jäänud Carine Teppor, kes oli pinginaaber 1. klassis.

Poistest ei sallinud Kalle Eichet, kellega läksime 1. klassi ujumistrennis, Emajõe sauna ujula riieteruumis kähmlema. Paljude poistega on omad pikemad lood, üks põnevam lugu Jüri Susi ja naabripoiss Aksiga sai postitatud blogisse teemal "Poisid". Mõni õpetaja mäletas seda juhtumit veel 40 aastat hiljem. 

Avalikkusele tuntumatest inimestest mainiks ära Lauri Vahtre't, Kaitseväe karjääriredelil jõudis väga kõrgele Peeter Hoppe. Lauri oli hiljem paar aastat pinginaaber, Peetriga käisime väga palju koos kalal. Tema kutsus mind ka spinningusporti tegema, jäin sinna kauaks ja sain nö tippsportlaseks :) Muide, eile hakkasid Tallinnas castingu maailmameistrivõistlused. Tänavaelus (-spordis) lõi kõige rohkem kaasa Anatoli Novikov, hiljem korraldasime poistega ka maleturniire. Viievõistluses käisin koos Tõnis Ilp'iga.

Nimed vasakult paremale.

Ülemine rida: mina, Lauri Vahtre, Jaanus Miller, Jüri Salu, Amo Jõgi, Tõnis Ilp (kõige pikem), Jüri Susi, Kalle Eiche, Kalev Varik, Paul Torga, Anatoli Novikov, Hannes Seppo, Allan Vään

Keskmine rida: Jaan Ainla, Toivo Järv, Ester Orav, Carine Teppor, Hiie Kuulberg, Merike Rillo, Piret Seedre (kõige pikem), Tiina Sikka, Karin Kört, Marge Arras, Velda Masing, Enn Torga, Peeter Hoppe.

Alumine rida: Estri Tiigi, Urve Teder, Maiu Suits, Riina Viilu, Vaike Tõnno, õp. Linda Lotamõis, Reet Vipper, Maivi Leppoja, Reet Talussaar, Sirje Kõo, Külli Eiche.

Meid oli klassis 42 õpilast (pildil 36), st kõik kohad olid 100% hõivatud. Klassis oli 3 pingirida, igas reas 7 kahekohalist pinki. 


Kommentaare ei ole: