esmaspäev, 26. september 2022

Kaasaelamise nädal. Seiklusspordi MM Paraguais

Möödunud nädal oli tugevalt häiritud, sest Paraguais toimuval seiklusspordi MMil osales kaks Eesti võistkonda: Estonia ACE LaSportiva (nr. 1) ja SEIKLUSHUNT HoneyPower (nr. 10). Juba aastal 2009, kui sama võistlus toimus Portugalis, mainisin blogis kahetsusega, et meedia ei kajasta üldse seda üritust. Sama seis on ka praegu, ehkki eelmisel aastal oli ACEi teise koha puhul vähe rohkem juttu. 

Seetõttu üritan siin lühidalt välja tuua põhilise, mis pealtvaatajana emotsioone ja mõtteid tekitas. See, kes võistlust jälgis (põhiliselt Facebooki kontode kaudu), teab kõike nagunii. Kuid kes seiklust looduses naudib ja äärmuslikke pingutusi ära ei põlga ning kasvõi natukenegi mõista püüab, siis neile on mõeldud allolev lugu. Ühtlasi arhiveerin enda jaoks ühe elamusterohkema nädala. 

Meie ACE koosseisus (vasakult) Silver Eensaar, Rain Eensaar, Reeda Tuula-Fjodorov ja Timmo Tammemäe juhtisid maailma seiklusspordi edetabelit ja asusid starti numbri all 1. Eelmise aasta Hispaania MMi võitjatiim SAFAT (Swedish Arm Forces Adventure Team) oli numbriga 2 ja maailma tituleerituim tiim Uus-Meremaalt AVAYA (varasem Seagate) nr. 53. Viimased ei saanud Covidi tõttu mitmel aastal väljaspool Uus-Meremaad võistelda ja seetõttu polnud ka edetabelis punkte. Kuid kõik teadsid, et kui AVAYA on oma parimas rivistuses kohal, siis on teistel raske vastu saada. Lisaks ebainimlikule vastupidavusele on tegemist ka äärmiselt täpselt orienteeruva võistkonnaga, kus põhinavigaatoriks on Chris Forne - tipporienteeruja ja seiklusspordi maailmameister juba aastast 2005. 

Seiklushunt oli koosseisus (vasakult) Lauri Tammemäe, Sander Linnus, Johanna Talihärm ja Joosep Tammemäe.


Pildil on kaks legendi 2009. aasta Portugali MMi järel - Andres Minn ja Chris Forne. Lühikesed sissekanded blogis: 1, 2, 3.

Lühike sissekanne on nö kõhuhädade MMilt 2011 Tasmaaniast (Eensaarte esimene MM) ja Brasiilia Pantanali lugu 2015. aastast.

Kuid kõik ACEi tiimi lood Silveri sulest leiab aadressilt: http://tpmv.blogspot.com/

Võistlus algas ACEile kehvasti - kogu pagas, sh riided ja toidud ei jõudnud enne starti kohale. Poest osteti tossud jm vajalik jalgsietapiks, rattad jõudsid kohale alles 1,5h enne starti. Kui teised kõvad konkurendid olid juba 1,5 päeva puhanud ja kulgesid rahulikult stardialasse, pakkis meie tiim samal ajal rattaid kokku (VIDEO). Rain oli võistluseelsel ööl ratastel järel käinud. Stressirohke algus 6-ööpäevase ränga katsumuse ees, kus unetunde lubatakse kokku vaid mõned.

Esimene jalgsietapp oli jõhker, kus parimal tiimil (AVAYA) läks 28,5 tundi. Näiteks meie Seiklushunt (SH) jõudis esimesse vahetusalasse ajaga 35:17. See etapp hävitas Johanna jalad, sest palav ilm oli eriti ohtlik vähekogenud tiimiliikmele, sest jalad haudusid ja paistetasid üles, tallanahk koorus maha, tekkisid villid ning väikseks jäänud tossudes said viga varbad. Kõikidel järgnevatel jalgsietappidel oli võistkonna liikumiskiirus oluliselt aeglasem Johanna väga kehvas seisus jalgade tõttu. 

Poolel maal sai ta ARWC juhi (CEO) käest nr. 40 tossud, mille naine jalast võttis ja Johannale andis. Videoklipp Johannast enne viimast jalgsietappi.

Pealtvaatajate pilgud olid eelkõige suunatud esiotsa tiimidele, kus ACE püsis vapralt kuni teise rattaetapi lõpuni (TA5-ni). Enam-vähem koos alustati koos AVAYA ja SAFATiga kolmandat jalgsietappi, kuid siis tegi AVAYA teistega vahe sisse ja suurendas seda edaspidi väga võimsalt. 

Kolmas koht tundus enne viimast "lühikest" jalgsietappi üsna kindel, sest Brazil Multisport, võistkond, kes napsas ajatrahvi tõttu selle aasta Panama AR seiklusvõistlusel ACEi ees esikoha, jäi maha 4,5 tundi. Umbes sama palju kui ennustati viimase etapi läbimise ajaks. Võisteldud oldi selleks ajaks 104 tundi.


Need 104 tundi sisaldasid nii ilusaid vaateid ja mõnusat rattasõitu kui põnevat tehnilist orienteerumist. Seda nii päeval kui öösel. 


Kuid need tunnid sisaldasid ka külmakangestust tekitanud paduvihma kajakietapil,

vihmas ratastega jõe ületamist (video),


totaalset pori rattasõidul peale kanuud, kus rattaid tuli 10 km osaliselt kanda (video ACEi rattapesust),

täielikku kooljaseisundit (zombistumist) peale pikki jalgsi- ja rattaetappe (Silveri "Alice imedemaal" videoklipp). Jõuti seisundini, kus magamatusest ja kurnatusest tekkisid hallutsinatsioonid, ennast nähti juba kõrvalt tegutsemas, kivid muutusi loomadeks jne jne. 

Tõenäoliselt lihtsamatest elamustest mainiks ehk zipline ülesannet (video), mille AVAYA vahele jättis ja tunnise trahvi sai.


Tõenäoliselt oli vaatemänguline ka ilusa kõrge kose alt punkti järel käimine/ujumine


või köieülesanne. 


Lihtne polnud muidugi ka teistel, sh AVAYAl (fotol Nathan Fa'avae). Vigastusi said ja üliränka kurnatust tundsid enamus täisraja läbinud tiimide liikmed.


Nagu mainitud, oli ACEi kolmas koht enne viimast 19 km jalgsietappi üsna kindel, ehkki Silveri kommentaarid TA7-s olid juba üsna astraalsed. Ja siis läkski lahti, mitte lihtsalt ootamatud löögid vastu nägu, nagu Silver ühes intervjuus eelnevaid värvikalt kirjeldas, vaid ACE "suruti totaalselt vastu maad ja anti malakatega vastu päid ja jalgu nii mis kole". Tulemuseks hoopis 4. koht.


KP86 oli punkt, mida ACE otsis öösel 6 (!) tundi. 

Kuid sellega veel vead ei lõppenud, sest kaarti polnud võimalik maastikuga kokku viia, magamatus ja totaalne väsimus võtsid viimasegi ajuraasu. Kui AVAYA läbis selle etapi perfektselt ajaga 4:10, siis ACEil kulus 12:41h. 

Tegemist oli eriti keeruka orienteerumisetapiga, mille läbimine oli mõnele võistkonnale justkui rindelt koju saabumine. Video võistluse alguses esiotsas liikunud Life Adventure Impteki kohta ilmestab seda väga hästi.

Intervjuud lõpus:
ACE
Seiklushunt


ARWC VIDEOKOKKUVÕTTED (suurepärased klipid!)

0.     päev https://fb.watch/fMieQWZXxF/
1.       päev https://fb.watch/fMib9MYFtc/
2.       päev https://fb.watch/fMi71ZRv2B/
3.     päev https://fb.watch/fMi50FXK8g/
4.       päev https://fb.watch/fMhHTZI517/
5.       päev https://fb.watch/fMhJ_zUMGj/
6.       päev https://fb.watch/fMhon_gV1V/
7.       päev https://fb.watch/fMhjSQwlT2/

Estonian ACE Adventure Facebooki leht: https://www.facebook.com/aceadventure/
Seiklussport/Rogain grupp/mitteavalik: https://www.facebook.com/groups/269527670458341/ (seal oli kõige rohkem arutelusid, mida vedas Tarvo Jõeste).


Kommentaare ei ole: