esmaspäev, 24. oktoober 2011

Geoinformaatika ja orienteerumine

Geoinformaatikud kogunesid reedel-laupäeval Sagadisse, ESTGISi ehk Eesti Geoinformaatika Seltsi aastakonverentsile ja -koosolekule. Positiivne ja väga esinduslik seltskond, huvitav programm ja aktiivne osalemine aruteludes - mida enamat võiks veel tahta. Esimene tegevusaasta sai kenasti kokku võetud.

Orienteerujate ja o-kaardistajatena oleme geoinformaatikaga kas otse või kaudselt igal juhul seotud, sest oma huvitegevuses kasutame kaarte. Kaartide koostamiseks vajame alusmaterjale - kaarte või kaardiandmeid, viimaseid toodetakse tänapäeval üpris keeruliste vahenditega. Põhikaardi asemel räägitakse rohkem ETAK'ist ehk Eesti Topograafilisest Andmekogust. Põhikaart on vaid üks produkt 1:10 000-sest ruumiandmekogust. Usinalt kasutame LIDARi andmeid, mille tooted tahavad veel väljatöötamist ja levitamistingimuste määramist.

O-kaardistajatele on kindlasti kõige olulisemaks tingimuseks kaardi- ja LIDARi-andmete hind. Konverentsil oli elav diskussioon teemal "Tasuta vs tasulised andmed", mida juhtis Teet Jagomägi REGIOst, eestväitlejateks olid Kristian Teiter Maa-ametist, Jaak Laineste Nutiteq-ist ja ma ka.

Orienteerujaid, keda võiks üles lugeda kui geoinformaatikuid või kartograafe, saaks kokku hästi palju. Märkimisväärne hulk neid inimesi on õppinud või õppimas geograafiat, õppejõududest kargavad pähe professorid Tõnu Oja ja Jaak Jaagus, Heino Mardiste, Jüri Roosaare, Kalle Remm, Antti Roose. Tudengitest, sh ka geoinformaatika tudengitest saaks kokku parajalt pika nimekirja (kommentaarides võiks ehk üles lugeda). Tartu Linnavalitsuse geoinformaatik on Jaan Ainelo. Omaaegne kaardi- ja geoinfo firma EOMap koosneski suures osas orienteerujatest, kellest geoinformaatika äss oli Heiti Hallikma. REGIO geoandmebaaside valdkonnajuht on praegu Külli Pirksaar (Kaljus).
Jne.


Leia pildilt orienteerujaid (ise leidsin 3)

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kui orienteeruja definitsiooniks on EOL koodi olemasolu, siis sellise koodiga inimestest osalesid ESTGIS konverentsil Eduard Pukkonen, Triin Vask, Jüri Roosaare ja Jaan Ainelo. Jaani pole pildil näha, aga ehk on kellegi selja taga?

eduardp ütles ...

Infotöötlemise oskused pole maailmast kadunud!
Kõik need neli olid esindatud, Jaan on tõesti pildilt puudu.

eduardp ütles ...

Ühe teise pildi pealt tuvastasin ka Jaani, ta paistab minu tagant :)
Seega 4.

Anonüümne ütles ...

Punktid siis LL-ile.

eduardp ütles ...

Raudselt punkt LL-ile :)

Jaagup ütles ...

Kas pildil parempoolses eelviimases reas punase dressiga mehe kõrval ei ole mitte Aivar Jõgiaas?

eduardp ütles ...

Aivarit ma seal ei kohanud. Sinu poolt viidatud mees tegi Mustla-Nõmme Mõisametsa maardlale geoloogilise uuringu. Tore ja asjalik inimene.

Eleri ütles ...

Kui võtta aluseks EOL koodi olemasolu, siis osales seal veel üks orienteeruja. Pildilt ei leidnud, kuid osalejate nimekirjas oli Teet Jagomägi, keda võib tihti Tartu neljapäevakutel kohata.