teisipäev, 3. november 2009

Spordihooaeg 2010


Aasta 2009
Selle aasta võidujooksud on enam-vähem joostud. Polnud paha hooaeg, ehkki algas üsna vaevaliselt. Kõigepealt 1,5 kuud tugevat selja-jala-puusavalu (radikuliit), mis ei lubanud isegi magada, sportimisest rääkimata, siis jaanuari lõpus diski prolapsi operatsioon ning pikk taastumisperiood.

Tartu 23km Jooksumaratonil olin kehvem kui arvasin, mistõttu ka ebameeldiv kannatamine liigkiire alguse pärast. Selliseid jookse ei tahaks rohkem teha.
Kuid nädal hiljem Eesti lühiraja MV-l oli enesetunne päris hea, paari suurema veaga jooks tõi M45 klassis II koha. Lisa tuli veel augustikuu sprindi EMV-l Põlvas M35 klassis pronks.
Oluline saavutus oli Euroopa MV rogainis Ylläsel, kus saime Marje ja Matiga võidu veteranide segaklassis. Ja muidugi Eesti Sprindikarika võit M35 klassis :)
Mägedesse aastal 2009 ei saanud, kirjutasin vaid artikli Mont Blanci ohtudest.

Aasta 2010
Laupäeva õhtul algas registreerimine Uus-Meremaa rogaini MM-ile. Kuna rajale lubatakse vaid 550 inimest, täideti vabad kohad ca päevaga. Meil, kui tiitliga ehk eelisjärjekorras võistlejatel on registreerimiseks aega 15.detsembrini. Kuid me ei kasuta seda võimalust tõenäoliselt ära, sest ajad on tavalisest keerulisemad ning sõit Uus-Meremaale kallis. Muidugi oleks põnev lõunapoolkera konkurentidele vastu hakata nende endi kodus. Pakutav maastik on ilusate ja avarate vaadetega, orienteerumise jaoks ehk liigagi lage ning seetõttu lihtne. Oluliseks saab vahelduvtõukeline tõusutehnika ning puhas füüsiline võimekus. Keppideta võistlemine poleks seal vist mõistlik.

Rogaini Euroopa MV toimub augustis Ukrainas. Esialgu oleme ka selle võistluse suhtes passiivsed, eks hiljem näeb. Kindlasti on tegemist huvitava mägise maastiku ja põneva orienteerumisega. Olen sealt kunagi läbi hääletanud (Odessa-Mukatševo-Eesti, aastal 1980). Ronisime ka ühe mäe otsa, nimi oli vist Bliznetsõ. Nende mõlema rogaini jaoks oleks eelnevalt kasulik teha üks mägimatk, nii 7-9-päevane. Pärast seda võib mägedes lausa lennata.

Seega jäävad üle vaid kodused võistlused. Talvel Winter xDream ning ehk mõni suusamaraton uisutehnikas. Suusatamises kuiva trenni ei tee, ootan ilusat talve. Seni jooksen ja loodan, et põlve- jm liigese- ning lihasehädad välja ei löö. Jooksuvormi testiks saab olema 9.mail toimuv Tartu 23km Jooksumaraton, kus tahaks jõuda 100 sisse ning võita Kink Ilmarit. Iga aastaga läheb 100 sisse saamine raskemaks, sest jooksjate tase paraneb. Pealegi jõuan ise M50 klassi.

Kui tervis vastu peab, ehk jooksen järgmisel aastal maratoni. Samas tekib kohe küsimus, et milleks? Tõepoolest, pole ju midagi tõestada, sest 24h rogainil olen korraga läbinud üle 120km, kunagi ammu joostud aegade lähedalegi ei saa, pealegi võib üks pikk asfaldil jooksmine jalgadele ja seljale halvasti mõjuda. Kuid üks pikk jooks kevadel võiks parandada 23km jooksu tulemust.

Tiit Tali poolt märtsi lõpus korraldatav Otepää-Tartu varakevadine maraton oleks selleks päris sobiv üritus. Minu esimene maraton oligi Tartu-Otepää (aastal 1982?), kus esimest ja viimast korda tundsin 30km-l, et nüüd tuleb tempot oluliselt juurde panna. Aeg tuli 3.19. Viimastel aastatel on trass lihtsam, kulgeb allamäge.

Orienteerumises olen järgmisel aastal M50 klassis. Konkurents on küll natuke nõrgem kui sellel aastal, kuid tugevaid tegijaid sünniaastaga 1960, kes kõik samuti M50 klassi jõuavad, on päris palju. Eesmärgiks on hea esinemine suurtematel võistlustel (Ilves-3, EMV-d jt.). Välisvõistlusi esialgu plaanides ei ole. Kuid Jukolale tahaks kindlasti minna.

Seiklusspordivõistlustest osavõtt? Eks näis, kas tekib mõni sobiv ja meeldiv kooslus või osalen lihtsalt mõnel üksikul etapil asendusliikmena. Viimane on väga vahva, saab tundma uusi inimesi.

Seega on aasta 2010 eesmärk hea jooksuvorm. Muud tegevused haakuvad sinna külge.
Ja kusagil mägedes tahaks käia.

11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Hei, Ets!
Plaan sihuke:
Koht: Berni Alpid (mägimatk + Jungfrau + paar väiksemat tippu)
Aeg: juuli algus aga et jõuaks tagasi 24-25.07 Retki rogainile Soomes
Sõit: lennukiga Milanosse, sealt rongiga Brig'i. Õhtuks mägedes.
Grupp: Peaks kõigepealt vanad kaaslased (Mart, Ülo, Sull jt.)üles otsima.
Jaan

eduardp ütles ...

Hea ja odav plaan. Lumi, lumi, jää, jää... Oleks vaid päikest nagu 2006.
Tundub, et Jungfrau ei anna ikka rahu.

Anonüümne ütles ...

Tali maratoni ei soovita, võid terve hooaja tuksi keerata:)

Ja pea püsti, kuidagi kurvalt kirjutatud kokkuvõte. Eesmärgid peavad olema julged ja natuke kättesaamatud:)

Minu uus hooaeg algas uue/vana alaga JÄÄHOKI. Rogaini MM-le panin kirja, ei tea kas saab peale.
Terv. Rene

eduardp ütles ...

Eks need maratonimõtted on rohkem nagu puhkeperioodi mõtted. Varakevadel paneb ainuüksi mõte külmale asfaldile jalad valutama.

Kuid oma kommiga, Rene, tekitasid natuke optimismi küll. Tänud.

Anonüümne ütles ...

Pagana kahju, kui te Uus-Meremaale ei tule. Tõsi ta on, et sõit on nutuselt kallis. Ja Jungfrau on kindlasti ilus, aga ega ta sealt Alpidest lähemal ajal kuhugi ei nihku ...

Veidi laiem aspekt on asjal ka. Karula MM näitas rogainimaailmas võimuvahetust. Kui varem olid ala valitsenud austraallased ja uus-meremaalased, siis Karula oli sisuliselt Ida-Euroopa jõudemonstratsioon.
Ega Antipoodide tegelased sellise asjade arengu üle väga õnnelikud ei olnud, et neid nende oma alal "loputati", kuid ebaedu kirjutati peamiselt sussaninliku võistlusmaastiku arvele, mis neid rappa viis.
Kiivide "kodutanumal" neid võita oleks kindlasti raske, kuid mis saaks olla veel magusam?
Aga praeguse registreerimise seisuga sõidavad Euroopast NZ MMile peamiselt turistid. Ja kiividel ja ossidel tekib taas võimalus tunda üleolekut. Ma ei ole küll ässitaja, kuid mina seda nii ei jätaks ;)
Ja kahekordne maailmameister kõlaks ju uhkelt!
Praktiline mure on ka. Kui eestlastest tiitlikaitsjad Uus-Meremaale ei tule, kes pagan need rändavad tinasaapad sinna tagasi veab?

Lauri

Anonüümne ütles ...

Lauri, meil küll ei ole seal plaani turisti mängida:) Üritame ikka selleks ajaks vormi ajastada ja ka planeeringuga lõpuks täppi panna. Kuigi päris maailmameistriks MO klassis ka vaevalt tuleme...

Tõnu

eduardp ütles ...

Aitäh, mehed. Asi hakkas tasakesi susisema. Eks näiks.
Seega pole alati vaja anda ja tagasi võtta 100EURi, piisab ka mõnest toetavast sõnast, et vere- ehk rogainiringe hakkaks tööle :)

Anonüümne ütles ...

Tõnu, meil endil pole ka plaanis sinna päris turistidena minna, kuid anname endale aru, et aastaga ei pruugi me päris medalivormi veel jõuda ;) Eesmärgiks on siiski teha enda kohta hea tulemus.
Turistidena käisime Uus-Meremaal 2002. Elu on mind viinud 50 erinevasse riiki, kuid UM on pika edumaaga No 1.
Põhjasaarel tegime mh. Tongariro crossing'u. Väga tore ühe päeva matk tõusuga Mt.Tongarirole.
Lõunasaarel tegime mh. Abel Tasmani rannikumatka - samuti super. Seekord mõtleme keskenduda rohkem Lõunasaarele ja võtta ette mõne matka Lõunasaare kättesaamatumas ja asustamata edelaosas. Kui peale rogaini villid ära on paranenud ...

Lauri

eduardp ütles ...

Ma arvan küll, et Karlil ja Tõnul on võimeid tulla väga kõrgele kohale ja miks mitte ka medalile.

Anonüümne ütles ...

Ma ei kahtle selles, sest EM 7. koht oli kõva sõna, kogemused kasvavad ja vorm paistab Tõnul ja Karlil olema tõusuteel.
Kuid soovitaksin valmistumisel kindlasti käia kusagil proovimas 20 meetri kõrgjoonega 1:50000 kaardi tõlgendamist. 20 meetri kõrgusjoon on midagi muud kui siin meie ümbruse 5 meetri joonega "mikroreljeef".
Ise saime valusa õppetunni 2005 Kanadas - kolme joonega (ehk ca 60meetrisel) nõlval oli kaardil üks ainuke selge "konks" ja punkt "nina". Tegelikult oli looduses uskumatult vahva "mikroreljeef" ja vähemalt kümmekond 10-15 meetrist nina, mis kaardil "mürabarjääri" ei ületanud.
See vajab veidi spetsiifilist kogemust, et sellisest meie o-maastike mastaabis suuremõõtmelisest "mürast" ennast mitte häirida lasta.

Anonüümne ütles ...

Kindlasti tahame osaleda järgmine aasta ka EM-l, seal küll 10m joon. Kui sul Lauri on soovitada mõnd 20m joonega rogaini, millest osavõtt ei läheks ka eriti kalliks siis anna teada. Suurema osa võistlustest teeme ilmselt siiski seiklusspordi raames.

Ma ise loodan, et nii Eduard kui ka Silver ja Rain ikka tulevad MM-le. Koduste konkurentidega on alati põnevam ennast võrrelda:)

T.