laupäev, 10. juuni 2023

1983 - ühe etapi lõpp, teise algus

Juunis 1983, 40 aastat tagasi, lõpetasime geoloogidena ülikooli. Lõpuaktus toimus 22. juunil. 

Põhjus, miks keegi seda eriala õppima läks, on kindlasti erinev. Näiteks kolmel poisil olid isad geoloogid, kõik tuntud tegijad: Heldur Nestor, Väino Puura ja Lemme Martin. Minu otsus Tartu Riikliku Ülikooli geoloogiasse minna tekkis alles sisseastumiseksamite eel, kui telekast nägin venekeelset saadet geoloogidest. Tundus seikluslik ja romantiline amet, põnevate välitööde, reisimiste ja muuga. Konkurents oli päris kõva - 2,4 inimest kohale (kokku võeti 15 tudengit), kuid märksa madalam bioloogia või geograafia erialadest. Peale keskkooli lõpueksameid julgesin kandideerima minna, sest head eksamitulemused (kuus 5 ja üks 3 ehk kirjand) tõstsid keskmise hinde 4,45-le.

17. juunil 1983 ilmus TRÜ lehe number, kus trükiti ära selle aasta lõpetajad.

Seda aega iseloomustab hästi sama ajaleht, kus rektor Arnold Koop kohtus Olga Uljanovaga (Dmitri Uljanovi tütre, Volodja vennatütrega). Nooremad vist ei teagi, kes oli Vladimir Uljanov. Rahvatantsukollektiiv käis "Kommunisti" kolhoosis.

Õppimine oli huvitav ja mitte väga raske, suvised välipraktikad Eestimaal ja mujal põnevad nii erialaliselt kui sotsiaalselt. Blogis on nii mõnedki sissekanded: kolhoos, Krimm SIIN ja SIIN, Kamtšatka SIIN, SIINSIINSIIN ja SIIN jm. 



Ülikool algas 1978. aastal Nõukogude Liidu põllumajanduse päästmisega. Esialgu Rõuge, seejärel Alatskivi sovhoosis



I kursuse järgsed õppeekskursioonid olid dots. Erna Lõokese ja prof. Arvo Rõõmusoksaga



Kuu aega oli Valgutas topograafia ehk Vassi praks. Juhendas dots. Lev Vassiljev.


II kursuse kvaternaarigeoloogia praks toimus Arbaveres (juh. Reet Karukäpp), välipraks Krimmis (kursuse juhendaja Juho Kirs).









III kursuse järel oli pikk Venemaa praks, olime Tuvas, Altais, Kamtšatkal

IV kursuse järel töötasime Eesti geoloogiaasutustes, mina Geoloogia Valitsuse Tallinn Temaatilises (Valter Peterselli) töökonnas meregeoloogia rühmas.

V kursuse ja lõpuaktuse ning -peo järgsel päeval sõitsime 3 kuuks sõjalise laagrisse Leetu, Telšiaisse.

Üliõpilasmalev geoloogiatudengite programmi ei mahtunud.

Töökohti jagus geoloogidele siis piisavalt, kõik peale ühe, alustasime õpitud erialal. Kõige rohkem  (6) läks kursusekaaslasi Geoloogia Valitsusse, üks TA Geoloogia Instituuti ja TRÜ geoloogia kateedrisse, kaks REI-sse ja kolm Venemaale. Mati läks vabatahtlikult Kamtšatkale, Tom ja Erkki sundkorras Kaliningradi oblastisse Gusevisse. Kõik tulid varem või hiljem tagasi, kaks viimast venelannadest elukaaslastega.

Täna töötab geoloogidena meist veel 2 ja mõlemad Eesti Energias. Ma tegelesin ise ka vahepeal 16 aastat teiste teemadega - planeerimise, planeeringute ja GIS-iga. Kuid nüüd jälle pea 10 aastat geoloogiaga. Kõik on elus hakkama saanud, seega geoloogia õpingud või üldse ülikoolis käimine kasuks tulnud. 

Pildid põhiliselt Tiiu Tuuga-Pärtinilt. Sõjaväelaagri foto Andrus Meinerilt.


Kommentaare ei ole: