pühapäev, 11. mai 2014

Võltsnaeratusteta SEB Tartu Jooksu"maraton"

Tartu Jooksumaratoni 23 km oli ja on igal aastal sobivaks ürituseks kevadise jooksuvormi testiks. Teisi jookse pole ma nii süsteemselt jooksnud, kui neid üldse on tehtud. Orienteerumiskalender on nii tihe, et sinna sisse naljalt järve-, linna-, silla- jm jooksud ning maratonid ei mahu.

Selle aasta jooksuvorm on olnud möödunud aasta seisust, kui olin hädas sapipõiega, parem. Nüüd on see probleem lahendatud, kuid talvistele pikkadele jooksuotstele pole väärikat lisa tulnud. Ka sellel nädalal jäid trennid tegemata, vaid paar korda kontrollisin punktikohti ja korrigeerisin kaarti Keila neljapäevaku jaoks. Viimane saab sellel aastal olema sprindielementide ja rohkete KP-dega kiire jooksukas.

Ehkki eile oli veel veereva põrsakese olemine, siis hommikul tundsin, et keha on võimeline pikka maad jooksma ja isegi pingutama. Öö jäi küll lühikeseks, sest õhtul hilja sattusin üle pika aja teleka ette, kus oli  Eurovisionil üllatusena palju huvitavaid lugusid, millest siiski hilisemat võitjat ei õnnestunudki kuulda. Lemmikuks jäi Ungari laul.

Tänase jooksuga tahtsin eelmise aasta õnnetut tulemust oluliselt parandada, igal juhul joosta teise saja sisse, loodetavasti esimese 150 hulka. Ei soovinud mööda lasta üle ühe roosa "beibe", ka Viffi heale jooksuvormile oli tahtmine konkurentsi pakkuda. Etteruttavalt olgu öeldud, et esimese ülesandega sain hakkama, naisteemadega aga mitte.

Algus läks kiireks. Kui varasematel aastatel olin alati olnud stardikiirendusega raskustes, siis täna oli tempo täiesti talutav. Hirmutas ainult kilomeetriaeg (tublisti alla 4min/km) kuni 5km-ni. Selleks ajaks olid kõik naised 2.-6. kohani koos, mina nende hulgas. Külli Pirksaar oli natuke eemaldunud, Viff jt hakkasid samuti kaugenema peale seda, kui võtsin tempot natuke alla. Soov oli leida oma rütm ja sellega lõpuni vastu pidada.

Pildil: Alguses veel koos naiskonkurentidega. Esimene roosa (Anu Teppo) ja Viff (Viivi-Anne Soots) on veel kontrolli all (foto: Alari Kannel)

Kusagi 6 km-l möödus Silver Eensaar, 1-1,5 km hiljem Rain. Vennad tegid vist peale seiklusspordi EMi pohmelliravi, seegi üks võimalus tagasi kiiremate liigutuste juurde jõuda. Hoopis hilja möödus Rait Pallo, kes tulistas eile 5 tundi XT Kevadrogainil Kehras. Niimoodi karastatakse terast!

Mingil hetkel sain päris hea selja (nr.120, Aimer Peensalu) ja vahe Viffiga vähenes juba 50m-le. Kuid see mees osutus siiski kõvemaks sellel päeval ja kadus eest koos ühe teise seljaga. Viff kadus samuti kaugustesse ning jäigi minuti jagu ettepoole.

Kergemad minekud vaheldusid raskematega, kuid mida lõpupoole, sest rohkem väsimus maadligi vajutas ja jätkuvalt fotokaameratesse ei naeratanud. Tõsi, ilus oleks hiljem vaadata fotosid, kus kõik naeratades fännavad üritust, kuid see on pettus. Keegi, vähemalt esimese 200 hulgas, jooksu ajal ei naerata. Kõik teevad oma tööd, võitlevad keskendunult sisepingetega, üritavad mitte alla anda. See on must ja raske tegevus, ilu tuleb alles finišis. Ja seda siis, kui oled oma töö ausalt ära teinud.

Kui joostud oli ca 1.10h, tuli tagant teine roosa "beib", nr.83, Maie Kuusik. Ehkki juba teises nooruses, jooksis tempokalt ja hästi. Hoidsin temast pikalt kinni, kuid ka see osutus viimasel 3 km-l ülejõu käivaks ülesandeks. Seega, lisaks Anu Teppole, seljatas mind ka teine naisterahvas roosas.

Viimased 2 km läbisin omas tempos, ehkki korraliku surve all. Kellegagi otseselt ei võistelnud, mitu meest lasin mööda. Koht kohaks, kuid ellu peab ka jääma. Ehkki meie ajal veel keegi raja kõrval pikali ei olnud, siis natuke hiljem korjas kiirabi päris palju ümberkukkunud jooksjaid ära. Päris kole pilt.

Lõpuprotokollist selgus, et Mari Boikov jäi vaid 16 sek kaugusele, eelmise aasta konkurent Karmen Alnek 30 sek selja taha.

Tulemusega jäin rahule, ehkki salamisi lootsin 1,5-2 min paremat aega. Pole midagi teha, seis on praegu selline ja sealt saab minna ainult paremaks. Järgmisel laupäeval on 6h Libahundi seiklusrogain Naissaarel, seejärel 24.mail eestikate lühirada. Nädal enne 24h rogaini EMi Põlvas toimub Xdream'i Aidu etapp. Elame veel.

174.koht 1:40:03

Tulemused



5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Naeratamine sõltub eelnevast treenitusest: http://www.sportfoto.ee/et/p/107663 Tollel hetkel 9. koha peal.

Jaagup

Anonüümne ütles ...

Seisan üksi mere ääres
jalas kollased sandaalid
valged merevahust sääred
hüüan: "Elagu skandaalid!"

Loe lähemalt
unistustesolensuperkiire.blogspot.com

Jooks tuli sul Ets välja küll. Tubli! Küsimus jääb mul õhku möödunud laupäevase XT-rogaini osas. Mida pekki te seal korraldasite?
Mati nüüd segaduses tõmbetuulte käes...aga eks ta ise teab.

Sass

eduardp ütles ...

Olin tõeliselt hämmastunud Heidi sissekandest ja kommenteerisin ka seal. Ilma kinnituseta see kommentaar siiski automaatselt üles ei läinud.
Siinkohal ei hakka selle jaburusega tegelema.

eduardp ütles ...

Jaagup, Sinu naeratus pole väga veenev :)

Anonüümne ütles ...

Jääb mulje, et Sass veel kõige suurem intrigant ja skandalist...
Mati aga näikse "sovsem umer" - ei miskit selgitust või kommentaari? Või pole tal arvutit või netiühendust?