neljapäev, 4. november 2010

Eesti vs Läti - mõned mõtted kaardistajate seminarilt

Orienteerumiskaardi joonistajate II seminar oli seekord Kevvai turismitalus, Kanepis. Kuna tegemist oli rahvusvahelise projektiga, osales üritusel ka 11 lätlast.
ETTEKANDED ja PILDID

Kuna ma I seminaril Lätis ei käinud, siis oli huvitav kuulda-näha lätlaste kogemusi ja seda eelkõige andmetöötluse osas. O-kaardistamine on omaette kunst, seda õpitakse peamiselt välitööl. Selleks oli seminari 2.päev.

Ma ei tea, kuidas on Lätis Põhikaardi koostamise seis, kuid Läti kolleegide jutust sain aru, et nemad Põhikaardi andmeid ei kasuta. Sest:
1) Põhikaardiga on kaetud väike osa Lätimaast
2) Põhikaardi kvaliteet on vilets
3) Andmete kättesaadavus pole lihtne

Ei usu, et see jutt päris tõele vastab, arvatavasti pole olukord nii hull. Probleem on vist ka selles, et Läti o-kaardistajad ei oska kasutada Põhikaardi andmeid.

LIDAR

Ehkki oleme sarnaste maastikega riigid, on lätlasi ühe maastikutüübiga ebaõiglaselt suurelt õnnistatud - need on luitemaastikud. Riia linna asutajad polnud rumalad, nad teadsid, kus on head orienteerumismaastikud ning just sinna selle linna püsti ajasidki.

Rohke o-klientuur võimaldas ka LIDARi eraäri püsti panna. See tähendas aga kallist lennukit, aparatuuri, töötlusvahendeid jne. Ehkki LIDARi andmed on Läti kolleegidele kallid, tasuvad need teatud piirkondades o-kaartide tegemiseks ära. Kaardistajad väga palju andmete tagapõhja ilmselt ei tea, neile antakse erafirma poolt tervikteenusena LIDARi tagasipeegelduse intensiivsuse kaart ning interpoleeritud kõrgusjooned. Kuna nende LIDARi tihedus on ca 1 punkt/m2, siis eelistavad nad välitööl seda kaarti ortofotole.

Meie saame üldjuhul lahjemat informatsiooni (va mõned suuremad linnad), kuid seda riigi (Maa-ameti) käest ja odavalt. Intensiivsuse näitajate töötlemisele pole o-kaartide tegijad Eestis senini suurt mõelnud.

Proovisin teha võrdluspildi ortofoto ja intensiivsuse kaardi vahel, kuid ise eelistaksin ilmselt esimest.

Intensiivsuse kaardil on tumedamad osad nõrgema tagasipeegelduse intensiivsusega, tõenäoliselt lehtmetsad. Heledamad on okasmetsad. Läbitavust see kaart ei kajasta.

Lätlastega võrreldes tundub küll, et elame või sees, sest hea kvaliteediga Põhikaart on olemas kogu vabariigis ning seda uuendatakse jõudumööda pidevalt. LIDARi andmeid kogutakse riigi poolt, järgmisel aastal peaks kogu Eesti lennatud saama. Ja andmeid on võimalik saada mõistliku hinna eest. Orienteerumine pole Eestis äri ja siin tuleb paljude tegevuste eest (sh kaartide tegemisele, võistluste korraldamisele) peale maksta.

Seepärast kiidaks Maa-ametit, kes on läinud avatuse ja andmete lihtsa kättesaadavuse teed.
Maa-ameti X-GIS ja WMS-teenused on kõva sõna, ka maailmas. Lätil on sinna veel pikk tee.

11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ets, oled õigel teel, Lätilt pole meil midagi õppida, pole siiani aru saanud, milleks see Lätiga tehtud ühisprojekt, ju on Sildadel vaja midagi tõlkida:)

terv.Ott
ps.Meie Maa-amet on tase.

eduardp ütles ...

Ott, äkki on lätlastel midagi õppida? :)

Usun, et omavaheline suhtlemine, kogemustevahetus ja koosõppimine-koosvõistlemine on vägagi vajalik. Seda need europrojektid toetavadki ja alati mitte mõttetult.
Pealegi oli Mārise mustsõstramaitseline Riia balsam väga maitsev.

Ja suur eelis on, et Sixteni sugune mees suudab vabalt tõlkida nii läti kui rootsi keelest ja keelde.

Anonüümne ütles ...

Ei noh, europrojektid ei ole loomulikult mõtetud, keegi saab vähemalt leiva lauale:)

Põhikaardiga palju kogemusi, kaartide täpsus on väga erinev, tänu deshifreerijate oskustele/haltuurale. Kõige parema tulemuse saab aerofoto + deshifreerimata põhikaardi mustand + lidari reljeef.

Edaspidi soovitan juua GEP-i poiste Vana-Tallinnat, ka see on meil kordi parem jook:)
Ott

Anonüümne ütles ...

Mis puudutab luitemaastikke, siis Eestis on veel selliseid luiteid, mis on üldse üles joonistamata. Nt. Ruunaraipe luited Viljandi lähedal. Pole küll nii uhked kui Riia lähedased, aga midagi ikka. Ott võtab aerofoto, põhikaardi ja lidari pildi ja joonistab need ära ;-)
Lauri

Anonüümne ütles ...

Kui tasu on vääriline, siis loomulikult joonistan:)
Olen oma sa-sassiba panuse O-kaartidesse juba andud.

Anonüümne ütles ...

See väide, et Lätilt pole meil midagi õppida ei pea küll paika. Eesti patrioodina pean siiski tunnistama, et oleme viimastel aastatel eelistanud läti võistlusi eesti omadele. Läti trükikaardid igaks võistluseks, huvitav reljeef, rohke osavõtuga võistlused annavad silmad ette enamikele eesti võistlustele. Ja vahet pole kas Riga või l-eesti, kilomeetreid enam-vähem samapalju. Laevuke.

Philwebservices ütles ...

keep on posting..

eduardp ütles ...

Ott, mis on "deshifreerimata põhikaardi mustand"? Kas stereo jooned?
See info oleks muidugi hea, kuid kätte ei saa.

Anonüümne ütles ...

Stereo jooned jah. Põhikaart on välitööde teostaja poolt juba liialt üldistatud.
Ott

Marek ütles ...

See, et OCAD ja VericalMapper veidi erinevalt reljeefi kujutas, võib olla põhjustatud selles, et VerticalMapper teeb reljeefist TIN mudeli (ebakorrapäraste kolmnurkade kogumi). Kaardilt oli näha ka kolmnurki. OCAD-i kohta ei oska ma öelda, kuidas see genereerib reljeefi. Tegelikult peaks uurima, kuidas oleks ideaalseim viis genereerida reljeefi ehk millise tarkvaraga.

eduardp ütles ...

Tegin reljeefimudeli TIN mudeli järgi, selle valisin ise. Võimalik, et OCAD teeb kõigepealt GRIDi (so korrapärase võrgustiku) ja siis interpoleerib sinna kõrgusjooned vahele. Jooned on siis sujuvamad, kuid detailid võivad kaduma minna.
Väikest uurimist vajaks see tegevus küll. Ilmselt on korraliku reljeefiga piirkonnale lähenemine natuke erinev tasasest alast.