laupäev, 20. veebruar 2010

Olümpiast vol.2 - kommentaatorid

Suusatamine, laskesuusatamine, iluuisutamine.

Lembitu Kuuse on minu arust ikka väga hea. Parim spordikommentaator tänases ETV-s. Jutt käib pidevalt samadel teemadel, kuid igav ja kordav ei tundu. Ikka leiab huvitavaid sõnaühendeid ja võrdlusi, ka emotsioone on piisavalt ja mitte liiga palju (eestlase jaoks). Nö spetsialistidest abikommentaatoritest oleks aeg loobuda Kaarel Zilmeri teenetest. Tore, meeldiv ja rahulik mees, kuid jutt on etteennustatav, ei midagi uut ega üllatavat. Mõni väljend nagu näit "heas konditsioonis" tekitab juba kerget allergiat :)
Suusakommentaatorite abilisena on ikka väga hea mees Tiit Pekk. Aga teda olümpial ei ole. Täpselt samasugune mees on laskesuusatamises Margus Ader. Naljakas, et need kaks meest on nii häälekõlalt, kui rääkimise temperamendilt väga sarnased. Väliselt ka sarnased -energilised-sportlikud. Kuid põhiline - uut ja värskendavat infot tuleb nende suust pidevalt.

Iluuisutamises on väga hea Anu Säärits. Tundub, et jagab asja ja koos abilistega (Margus Hernits jt) moodustavad väga hea tiimi. Iluuisutamise kommenteerimisel on minu arust põhiline oskus vait olla, samas aga oluliste kohtade juures vaatajat lühidalt informeerida. See õnnestub hästi.

Jäähokit hakkan vaatama alates play-offidest, võib-olla isegi poolfinaalidest. Lapsepõlve suur hokivaimustus on aastate jooksul vähenenud. Kuid unustada pole võimalik sellist meest nagu Nikolai Ozerov. Pikapeale hakkas korduvate väljendite tõttu tüütama, kuid emotsiooni oli jutus ikka ülikõvasti.

Allpool on näide Nikolai Ozerovi reportaažist. Hokimängu kangelaseks on seal lätlaste suurkuju Helmut Balderis.



KÜSIMUS:
Kes oli see kunagine eestlasest hokiäss, kes võitis NLiidu karika ja mängis eliitklubis Moskva AKSK (CSKA)? Kes on siiani ilmselt kõige kõvem eestlasest hokimängija.

16 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Õnneks on ka teisi (peale ETV) kanaleid kust spordiülekandeid, asjalike kommentaaridega, vaadata :)


Tiit Lambin. Temast suht vähe räägitud, aga oli andekas ja väga visa hingega jäähokimängija, kes ei kartund ka Tihhonivi p***** saata.


AL

eduardp ütles ...

Jah, Lambinist ei teatud Eestis pea midagi. Mingil hetkel kuulus vist ka NL koondisse, kuid seal ma teda küll näinud pole.

Kuid Tihhonovi "meetodit" on ta huvitavalt kirjeldanud:
http://www.kalev.ee/est/?news=934705&category=2&Marts-1995

Gea ütles ...

Minu maitsele on eesti kommentaatorid liiga uimased nende juttu kuulates tuleb ajuti masendus peale. Vaatan ülekandeid Eurospordist ja see on hoopis teine tase - on emotsiooni ja asjalikke kommentaare. Iluusiutamine ega hoki mind ei paelu, mis on seda kummalisem, et kooliplikana ei jätnud ühtki iluuisutamise ülekannet vahele. Erinevad suusaalad seevastu on igati in.

Jaagup ütles ...

Mulle aga tunduvad Eurospordi murdmasuusatamise kommentaatorid üpriski asjatundmatud.

Anonüümne ütles ...

Kellele ema, kellele tütar ...
Lembitu oli omal ajal Toomas Uba kõrval kommentaatorina poisike. Uba kadumise ja Raul Rebase loobumise järel ei oska ma näha kedagi, kes nendega samaväärselt spordivõistlusi kommenteerida suudaks. Lembitul on rida klišee-väljendeid, mida ta kas ei suuda kontrollida või peab ehk enda eripäraks, kuid mis pigem näitavad tema keelekasutuse piiratust:
"eluesimene" (kokkuhääldatud), "peab lõivu maksma" (ja no kogu aeg peab keegi maksma), "suur küsimärk" (???) jne.

LL

eduardp ütles ...

Eks Toomas Uba sai ka omal ajal võtta, ehkki minugi arust oli ta hea. Võib-olla oli juhtpositsioonil liiga kaua, järelkasv jäi toppama. Ühel hetkel tulid Osila ja Säärits, Kuuse oli olnud ka Uba varjus.
Kuid nüüd on Kuuse sõiduvees ja mulle meeldib just tema mõnus sõbralik-humoorikas ning energiline jutt. Alguses tundus see natuke iroonilise ja libedagi, kuid aastad on teinud temast hea kommentaatori.
Minu arust.

Anonüümne ütles ...

Ets, kuula vene keelset Eurosporti, Gordjukov on tase.
Ott

Meelis M. ütles ...

Jäähokit tuleb ikka Soome pealt vaadata, kus Antero Mertaranta kommenteerib!

Anonüümne ütles ...

Pekki kiidaks küll. Asjatundlik ja meeldiv kommenteerija. Aga Kuuse ja Peki suusaülekannete kohta meenub üks Postimehe meediakommentaar pealkirjaga: "Miks Kuuse Pekki saeb?"
Pealkiri tabas märki, sest Lembitu ei suutnud kuidagi Pekiga korralikku duot kõlama saada, kippus aina soleerima elik rääkis alatihti Pekile lihtsalt sisse.
Link siin:
http://missid.postimees.ee/231104/esileht/meedia/150663.php

Anonüümne ütles ...

ma siiski julgeks Toomas Edurit kõvemaks hokimängijaks pidada

eduardp ütles ...

Jah, NHL on tase, see on õige. Aga kas keegi üldse teadis Toomas Edurist ajal, kui ta veel mängis? Kas keegi on näinud teda mängimas?

Anonüümne ütles ...

Ma julgeks küsida, mis siis teeb Toomas Eduri kõvemaks mängijaks? :)

Kellega või millega võrreldes?

AL

Anonüümne ütles ...

Ma ei tea, kes siin Tom Eduri nime pakkus, aga juhtusin eelmise nädala reede õhtul autosõidul Saaremaalt Tallinna Vikerraadiost kuulama Tiit Karuksi intervjuud Toomas Eduriga.

Karuks väitab seal mh, et Toomas Edur on kõige kuulsam Eesti soost hokimängija.
http://vikerraadio.err.ee/helid?main_id=1300151

Ise vaatasin viimati hokit vast kolmkümmend aastat tagasi. Tiit Lambinist polnud ma varem midagi kuulnud, Toomas Eduri nime olin varem vähemalt kusagilt kuulnud.
Aga intervjuu temaga oli huvitav.
Edur mainis seal mh, et on näinud internetis filmijuppi, kus ta NHL-is mängib.
Otsisin nüüd selle üles:
http://www.youtube.com/watch?v=UFNnA9F67os&feature=player_embedded
Ja siin üks hiljutine artikkel tema NHL karjäärist:
http://nitzyshockeyden.blogspot.com/2009/05/tom-edur-and-untapped-careers.html

Kumb neist kõvem oli - Lambin või Edur - kes seda teab. Võimalik, et Lambin oli kõvem ja Edur oli kuulsam.

LL

Anonüümne ütles ...

Eks see ole jah selline igavene dilemma, et kes on kõvem, kellel on suurem...

Tihti on nii, et need nö võrreldavad elasid/elavad erinevates taustsüsteemides ja aegades.

Ise usun, et ka Toomas Edur oli hea hokimängija, tema õnn oli elada hoopis teises süsteemis kui Tiit Lambin.

Sama lugu näiteks Kristiina Šmigun-Vähi ja Kaija Parve.

Selliseid võrdlusi võib tõenäoliselt leida veel kümnevõistlusest ja mujaltki.

AL

eduardp ütles ...

Vau, kui põnevad viited.
Nüüd teab, kes oli Toomas Edur ja teda Lambiniga võrrelda oleks tõesti mõttetu. Kaitsjad mõlemad, ehkki Eduri karjäär jäi üsna lühikeseks (loobus mängimisest 23-24 aastaselt).

Anonüümne ütles ...

Eks see loo moraal on ju hoopis mujal.
NLiidus oli hoki vene rahvusliku uhkuse vääramatu osa. Lambin, kes seda uhkust kõditama ulatus, oli tegija. Kanadas oli ja on hoki eeskätt meelelahutusäri. Eduril olid suured dollaripakid käeulatuses, kuid leides elus teised väärtused, lükkas ta need tagasi.
Mõlemad tegutsesid ju tegelikult samas ajas (üks sündinud 1954, teine 1952), kuid täiesti erinevates koordinaatteljestikes.

LL