reede, 16. oktoober 2009

Saaremaa ja 10km

Kell 16.30 hakatakse Saarenmaa 3-päeva jooksul tirima kümmet kilomeetrit. Seal on koos päris palju orienteerujaid, nii mõnegagi tahaks võidu joosta, vähemalt aegu võrrelda.
Mõni aeg tagasi oli soov sinna minna, kuid mitmetel põhjustel tuleb siiski kodus sörkida. Kahjuks polegi sellel jooksul kunagi osalenud, ehkki näiteks nooruke Ingrid Vehlmann on seal juba 19.(!) korda.

Täpselt 10km olen elus vaid ühe korra jooksnud ja seda ca 25 aastat tagasi.
Olime Kesk-Eestis välitöödel, kus sai aeg-ajalt ka trenni tehtud. Reede õhtuks plaanisime jõuda Freiberg Matiga Komsomoli (nüüd Kalevi) staadionile, kus toimus mingi seeriajooksu 10km. Mati pidi siis vaheaegu hõikama ja etterutates olgu öeldud, et ma ei kuulnud ühtegi numbrit.

Esialgu oli pettumus suur, sest minusugune tundmatu jorss oli pandud nõrgemasse jooksu. Üritasin küll viidata ühele ja teisele võistlusele, kuid asjatult. Ainuke lohutus oli see, et üks võrdne vastane - Sergei Lõzin pandi ka meie punti. Esimeses jooksus oli aga Jürgen Ligi ja paljud teised kõvad mehed, mistõttu käis seal korralik rebimine.

Enda jooks oli igav. Juhtisin 24 ringi Lõzini ees 20 meetriga, viimasel ringil tõmbas ta järgi ning möödus lõpusirgel. Aeg tuli mulle 33.24.

Kuid Sergei Lõzin on koloriitne kuju, omaaegne kõva käija, kes on ümber maakera käinud 2 korda, kuid seda jalgrattal. Eelmise aasta Saaremaa 3-päeva jooksul läbis M50 klassi "vanake" maratoni 2:49.06.

Esimesel ümbermaailmareisil, kus läbis 316 päevaga 28 000km (foto Lõzini kodulehelt)

Tegelikult võiks sügisel ka orienteerujate vahel üks 10km võistlus olla, nö "Orienteerujate 10". Leida mõnus tasane asfaldirada, täpselt 10km, kus iga 2,5km tagant tuleks SI-pulk auku panna. Siis saaks graafikud ning RouteGadgeti. Jooks on õiglane spordiala, orienteerumine mitteõiglane nagu näiteks laskminegi. Teed 90% viimasepeal, siis aga üks lask piima ja kogu lugu :)


1 kommentaar:

Kristjan Holm ütles ...

Tere! Ega te ei oska anda Sergei Lõzini kontakti või vihjet kes võiks seda teada?

Tänud,
Holm