esmaspäev, 5. oktoober 2009

est tolko mig

Niisiis: Loodusõhtu Rahvusraamatukogus ja sakslaste film Kamtšatkast (Wildes Russland - Kamtschatka). Põnevad ja haruldased kaadrid loomadest, kesksel kohal karud. Maalilised panoraamvaated, idüllilised õhuvõtted, vulkaanid jpm. Ilus film.
Kuid ka noahoop selga...

Minu Geisrite org aastal 1981 - pärliline "Žemtšužnõi", lillakas-pruun "Sahharnõi", kolme auguga "Troinoi", hiiglane "Velikan" ja veel 16 geisrit olid kui väikesed maailmaimed kitsas maalilises orus, omaette maailmas. Nende podisemist, auramist ja perioodilisi purskeid ei ohustanud justkui miski.

Kuid see polnud nii. Juunis 2007 töötasid sakslased Geisrite orus, filmisid imelisi kaadreid, mida saab näha allolevas filmilõigus (1:20 - 3:00). Kuid ühel hetkel kostus kõva mürin ja sadade miljonite tonnide koguses muda valgus selle UNESCO loodusmälestise peale. Maalihe oleks äärepealt ära viinud ka vulkanoloogide maja, vaid 1m jäi puudu. Sakslastel õnnestus need kaadrid filmile saada (7:10 - 9:10).
Seda oli väga valus vaadata, sest üks salapärane Sannikovi maa oli kadunud. Hetkega.



Filmist "Sannikovi maa", mida filmiti ka Geisrite orus, on tuntuks saanud laul "Est tolko mig". "On ainult hetk, on ainult hetk mineviku ja tuleviku vahel... seda kutsutakse eluks".


3 kommentaari:

Heidi ütles ...

Loodusõhtud Rahvusraamatukogus on alati nauditavad. Loodan peagi seda üritust külastada.

eduardp ütles ...

Oma aura sellel üritusel on, ehkki olen seal viimasel paaril aastal käinud üsna harva. Kunagi kippusid kestma isegi üle 3 tunni ja seda oli palju.
Kuid üritus on väga populaarne pensionäride hulgas, mistõttu vist isegi pool tundi varem pole võimalik saada normaalseid istekohti.
Tundes natuke Jaan Riisi, hämmastab mind see, et kõik asjad koos püsivad ja aastaid järjepidevalt toimivad (sh Looduse Omnibussi reisid). Ja on nii odavad, et tegijatele sealt küll midagi üle ei jää.

Heidi ütles ...

Jah, ennevanasti kui mul endal autot ei olnud, sõitsin poistega ka selle bussiga ringi. Nüüd on eriti hea Looduse Omnibussiga kontserdile minna, siis ei pea ise autojuht olema.