pühapäev, 23. august 2009

Maraton

Täna jooksevad Berliinis maratoni naised. Eile panid mehed keskmise kiirusega 3min/km (!). Aafriklased, aafriklased, valgeid pildil polnud.
Konkurents tipus on väga tihe. Nagu kommentaator ütles, konkurents on võrreldav jalgpalliga. Kaks kuninglikku ala.

Kunagi, ühel Tallinna sporditeemalise aruande esitlusel, tõusis kuulajate seast jäähoki jutu peale püsti Lembitu Kuuse ja ütles, et riikide rahvaspordi taset näitab kaks parameetrit: maratoni läbinud inimeste arv (suhtes elanike koguarvu) ning jalgpalliklubide või -harrastajate arv (või oli see jalgpalli tase, enam ei mäleta).

Kunagi olen ka maratone jooksnud, sai vist 7 kokku. Tiit Tali oli siis kõva mees, pani 2.30-ga.
Mina algaja ja hiline alustaja. Aga enesepiitsutamine meeldis vist juba siis.

Paar meenutust.

Võidupüha maraton Tartus (ca 1984).

Treeninud olin sellel ajal vähe, nii ca 3x nädalas ja mitte üle 12km. Võidupüha maratoni rada kulges Raadi pargist Tabiverre ja tagasi, kus ühes suunas oli kolm sügavat auku (pikka langust ja tõusu), tagasi sama. Rada polnud kerge. Aga enesetunne oli üllatavalt hea.
Esimesed 10km püsisin juhtgrupis, sest oli kõva vastutuul ja pundis sees oli hea olla. 10km aeg oli 35.50 (!). Siis lõi häirekell ja võtsin tempot oluliselt alla. Pöördepunktis aeg 1.21. Tagasitee läbisin üksi, lõpuaeg Raadil 2.52. Polnud üldse paha.


EMV Vändras (ca 1985 või 1986).

Treeninud olin kõvasti. Isegi väga, puhkusele voli ei andnud. Enne jooksu olin lugenud, et kana on enne jooksu hea toit. Ajasin hommikul Vändras kõvasti kana sisse. Joogiks tegin ikka tõsise kontsentraadi, mitte mingi lurri. Tuvikese Arts oli ratta ja joogipudeliga rajal kaasas.

Stardist panin muidugi minema juhtgrupis. Kana tahtis ninast ja kõrvadest välja tulla, kõhus oli väga raske tunne. Nii suutsin vastu pidada 5km, siis jätkasin sörgiga. Pöördepunktis 21km-l oli aeg 1.19. Edasi algasid krambid, vedelesin tagasiteel 3-4 korda pikalt selili asfaldil, peale jõin joogikontsentraati. Kuidagi loivasin ikkagi finišisse. Aeg 3.06.

Rohkem maratone ei jookse.
Jah, alati pole olnud paks ja kiilakas nagu praegu.

Kommentaare ei ole: