pühapäev, 18. september 2011

Sigalahe Hiiumaa

Oli jah!
Kõigepealt oli ilm mõnus. Siis olid Kõpu maastik, rajad ja kaart väga head. Toit Kalana kämpingus, eriti koorene lõhesupp maitses suurepäraselt. Lisaks saun ja ujumine meres.
Üle mitme aasta sain bioloogist sõbra Tiiduga arutada nii maailma, enese, kui lähedastega seotud asju. Uni jäi lühikeseks ja süda tuksus varahommikul kiiresti, kuid sportlik vorm tundus pühapäeval olema ikkagi väga hea. Laupäeval oli raskem olek.
Ja lõpuks oli tagasiteel Heltermaa sadamas maitsev borš ainult 1€ ja praad 1,6€.
Fantastiline!

EMV pikk rada

Ühisstart. Kohe stardist ringijooksule, sest nii oli ka M45 varem läinud. Saja meetri järel ütlesin Tiit Talile, et valesti läksime. Tiit vastas, et pole hullu, sest kõik mehed on koos. Maido Kaljur läks siiski otse ja sai esimese punkti esimesena kätte. Ka M40 meestel oli 1.KP sama ja vist kõigil teistel klassidel ka. Rajameistri Toivo Saue eksperiment, päris lahe.

Edasi oli paras andmine, kusjuures ka üle räga, läbi tihnikute ja vesiste soosiilude (etapp 2-3) oli keskmine aeg alla 7min/km. Üksi poleks meist keegi suutnud sellise tempoga panna, neljakesi aga küll (Tali, Reha, Kaljur ja mina). Mõtlesin, et niimoodi ei suuda lõpuni joosta ja nagu finišis selgus, olid teistel peas samad mõtted.

Etapp 5-6 panime otse, kuid punktipiirkonnas tekkis segadus. "Püksid ja perse" ehk Tali-Reha läksid paremale, mulle tundus õigem minna vasakule. Sain punkti kätte ja konkurentide ees kena edumaa (41 sek). Kahjuks oskasin järgmise punktiga kohe 2,5min viga teha, siis veel ja kohe varsti veel. Raske oli üleminek grupijooksust üksinda orienteerumisele. Ka lühikeste suunaetappidega tegin liigseid ringe.

Ehkki notsukese enesetunne kadus poolel maal ja kiirus justkui tõusis, osutus see mulje petlikuks. Kaardilugemine ja ettevaatlikkus tõmbasid hoo maha ja ka jooksuvõime osutus niruks.

Enne lõppu teadsin, et Tali-Reha on ees, kuid kus on Kaljur? Kahjuks oli ka tema enne mind finišis ja seega tuli pikalt rajalt jälle 4.koht. Seekord siis täiesti teenitult ja vastas hetketasemele. Võidumees Tiit on sellel aastal olnud võimas nii jooksus kui orienteerumises. Vastu ei saa. Ehk siiski Suunto Games'il Sõmerpalus, kus tuleb kiire ja tehniliselt lihtsam(?) rada.
Tulemused

Hiiumaa karikavõistlus

Hea tunne stardis sai kinnitust esimese etapi ülekaaluka võiduga (23 sek Tali ees). Läks edaspidigi hästi ja 4.KP-s olin liider. Siis aga tulid rasked sooületused ja ebalevad reljeefijooksud, takerdumised tuulemurdu jm jama. Praktiliselt veatult joostud etappidel kaotasin konkurentidele kalendriga!?? Väsimus? Ebakindlus?
10.KP-s sai 2min hiljem startinud Antti Roose mind kätte. Ütles veel, et mis koperdad. Tema tuulevarjus läks minugi hoog üles, kiirus oli üsna võimete piiril. Antti oli tegemas fantastilist jooksu - otsusekindlat, kiiret ja veatut. Ja seda eriti sprindilikul lõpuosal. Ise tegin ca minutilise vea KP14-ga, kui "angerjate hirm" Kalle Ojasoo eespool vales suunas liikus.

Finišis jälle neljas koht, vaid 6 sekundit Jaanust Rehast maas. Kolmas koht jäi nööriraja linti, sest peale viimase punkti komposteerimist hakkasin jooksma mööda seda linti tagasi (finišilint ja nööriraja lint läksid enam-vähem samas suunas). Hea, et pildistav Ruth Gutmann (Vähejaus) seda ütles, muidu oleksin veelgi suurema vea teinud.
Tulemused

Neile, kes suuri vigu tegid, panen siia üles ühe laulu. Hea kunagi koos punkti otsides laulda.


30 kommentaari:

Jaagup ütles ...

Riivo küll sinu klassis võistleda ei tohiks, poiss on teistest kaks korda noorem.
Antti ehk ikka?

eduardp ütles ...

Tänud, Antti muidugi :)

Anonüümne ütles ...

Laul on sinu vigadeks liiga aeglane:)
Ott
ps.Kurat, sa oled ju võimekas, võta ennast kokku. Kes on Reha, Tali ja anonüümne Kaljur?????

Anonüümne ütles ...

Kui tõsiselt rääkida, siis on sinu vanuseklassi tänane konkurents väga nauditav. Lahe on teie neliku kemplemist kõrvalt vaadata. Väga lahedad vanad ja pange samas vaimus edasi.
Kuidas jõuda tulemuseni? Olen kõrvalt vaatajana sellest kordi mõelnud. Kõik eeldused on sul olemas. Üks läbiv probleem on konkurendid, kes löövad sinu eneseusu kõikuma. Äkki on abiks, kui enne võistlust sisendad endale "Kes on Reha, Tali ja Kaljur? Mina olen nendest tugevam, nad ei ole minu konkurendid jne".
Ükskord tuleb korralik litakas, mina usun.
terv. Ott

Anonüümne ütles ...

Otiga nõus, ükskord võidad sa niikuinii!
2010 võitsid 3 võistlust, sel aastal pole sa veel võiduarvet avanud. Hoian sulle põialt, et Suuntol teed selle ära. Et su võit väärtuslikum oleks, olen ka juures.
Tiit

eduardp ütles ...

Naudin ka välist konkurentsi, aga kõige hirmutavam konkurent olen endale ikka ise. Liigne enesekindlus viib hea jooksu tavaliselt üksiku suure veani. Ettevaatlik jooks M50 konkurentsis ei too edu. Tehniline ebakindlus on reaalsus ja sealt saabki kõik alguse.
Korralik litakas tuleb niikuinii, kuid pigem on see mõni megaviga :)

Tali ja Kaljur on enesekindlad tüübid ja põhjusega. Reha natuke väristab, kuid võib teha supersooritusi.

Eile üllatas Roose. Arvasin, et lendab mingil hetkel orbiidile, sest enesekindlust ja kiirust oli tema jaoks ehk liigagi palju. Aga ei lennanud. Kuid jäi ikkagi vaid Tali järel teiseks... Üks mees lihtsalt suudab raskel maastikul kiiresti liikuda, samal ajal veel ka kaarti lugeda! Proff, meie oleme amatöörid. Ja see on reaalsus.

Anonüümne ütles ...

Ets, profid oleme me mõlemad, minul on orienteerumisalane, sinul kartograafiaalane kõrgharidus (samast koolist).
Tiit

Anonüümne ütles ...

Ets, kuuenda punkti viga ei olnud juhuslik. Kui mäletad, siis ütlesin vahetult enne punkti, et ma ei saa midagi aru ja jooksin punktist eemale.
Asja mõte oli selles, et meid oli pundis neli, medaleid aga kolm. Seekord olid sina see, kes õnge läks.
Tiit

eduardp ütles ...

:)
Mäletan täpselt kõike, nii see oligi.
Panin end paika paremal pool teed paistva lageda soo järgi ja seega tundus, et olime mööda tulnud. Läksin tagasi, lootes, et te kaevate punkti ikka mitu minutit.
Järgneval teel joostes kuulsin paremalt võsast ragistamist ja hääli. Ei tahtnud uskuda, et olete juba seal, kuid nii see oli. Tegelikult poleks ka 2min edu midagi tähendanud, nagunii oleksite kahekesi (kolmekesi?) mind kinni püüdnud.
Vahepeal käis peast isegi läbi mõte, et puhkaks ja ootaks teid järgi, kuid mängulust sai võitu ja kohe vead tulidki.
Eelmisel aastal juhtus sama lugu :(

Anonüümne ütles ...

Eesmärk ei olnud sind kinni püüda, eesmärk oli sinust mööda saada. Selleks tuli sind eest ära lasta ja oodata kuni sa viga teed ning siis minema pääseda. Vea tegid sa kohe kui minema said ja sellega oli see insitent lahenenud.
Seda võib ka taktikaks nimetada.
Mulle ei meeldi ühistardist maraton aga kui seal osalen, siis valin eraldistardist erineva taktika.
Lootsin, et rajameister viitsib ka meie klassi liblika teha, aga kahjuks nii ei läinud. Seetõttu ka eelnimetatud käitumisviis.
Tiit

eduardp ütles ...

Jah, on mida õppida...
Aga ma lähen ka järgmine kord samamoodi alt, sest ei taha puhtalt tulemuse nimel konksus rippuda.

Suur taktik on ka Kaljur. Enamasti ei tea, kus ta liigub või kas üldse liigub. Pärast tuleb aga välja, et on kogu mängu kusagilt tagant/kõrvalt/eest jälginud ja ikka õnnestunult lõpetanud.

Jookseks nagu jahimeeste või maletajate klubis.

Tõnu ütles ...

Ei ole ikka midagi uut siin päikese all! Lihtsalt meenus üks seik Tartu päevakult aastaid tagasi, kus punkt oli tiheda võsaga lohus ja lohu serval seisis nõutu näoga legendaarne Säga. Võtsin punkti ilma väristamata ja Säga hakkas ka liikuma, öeldes ainult: "mõtlesin (loe: lootsin), et äkki teed viga!"
Paistab, et seda tüüpi "taktikaline" mõtlemine on üdna levinud ja inimloomusele omane.
TL

Anonüümne ütles ...

Ets, see "konksus rippumine" on sinu retoorika. Võistlusel tegeletakse tulemuse saavutamisega. M50 klassis märkisid esimesena punkti Maido 4 korda, Jaanus 4 korda, sina 2 korda (1. kord (3.KP) olin ma etapil ees ja punktis esimene aga märkisin viimasena. Teisel korral tulin alles siis punkti kui olid sealt läinud. Mõlemal korral lasin su ette). Ise märkisin esimesena 14 korda, aga see ei ole tähtis, tähtis on see mitmes sa finisis oled. Kui sul on eesmärk "mitte konksus rippumine", siis kasuta mingit muud võtet, kuidas ühistardis toimida. Üks võimalus on selline nagu Rein Rooni poolt kasutatu. Ta lasi stardis teised minema ja alustas jooksmist minut peale teisi.
Minule ka ei meeldi ühistardist maraton, eriti kui liplikaid ei kasutata. Konkreetne ettepanek on: 1.esitame soovi planeerida rajale vähemalt kaks liblikat. 2. teha seeniorite klassis pikk rada eraldistardist.
Mida sina ja teised eelistate?

eduardp ütles ...

"Konks" ei ole üldse retoorika. Sellel võistlusel oli selge, et hea tulemuse saavutamiseks tuleb Sinu küljes rippuda ja lõpus teha asjad selgeks. Umbes nii nagu Reha tegi, ehkki Teil oli võib-olla ka mingi koostöövorm kokku lepitud (treening TAOK rogainiks vms :) Eelmisel aastal tegite midagi sarnast.
Kuid see oleks ju ebasportlik olnud.
Mul tuli mõte, et järgmisel aastal võiks Maidoga paaris joosta ja siis näeks asi tõesti välja nagu veteranide rogainil.
Rooni minutimäng on omapärane kapriis, ta jääks nagunii võidukihutamisest maha ja saaks üksi orienteeruda palju süda lustib. Tema variant seega ei sobi, sest jõuan (kiiremini) joosta ja üksi orienteerun tunduvalt aeglasemalt (eriti väsimuse kasvades).

Liblikad võiksid olla, kuid need pole sageli võistlusesse pööret toonud. Eraldistart sobiks muidugi samuti. Ühisstart on aga põnev juba selle kõige tõttu, mida me siin nii pikalt arutanud oleme.
Ühesõnaga, mulle meeldiksid kõik variandid.

Anonüümne ütles ...

Miks ma siin nii pikalt kirjutan, on see, et anda sulle ülevaadet paljude erinevate taktikate olemasolust, millega keegi rajale läheb ja mida rajal kasutab. Enda mõnda taktikalist võtet tõin näiteks. Teiste taktikat mitte teades konkurentide perseks nimetamist ei pea ma õigeks.
Mis Rehasse puutub, siis ei rippunud ta minu küljes.Tegin 13. punktiga viga ja läinud ta oligi, ka enne seda kasutasime tihti erinevaid teid punkti minekul. Alates 16. punktist ma enam teisi võistlejaid ei jälginud ja ei tea, mis minu taga toimus, küll aga paistad sina seda teadvat, kuigi olid rohkem kui kilomeeter eemal :)
Tiit

Armo ütles ...

Ets, ma arvan liigne emotsionaalsus hukutab. Keskendu lõpptulemuse saavutamisele ja tee oma tööd sihikindlalt. Mõtle hästi läbi. Pika raja näitel oleksid suutnud juba esimesel tee-etapil panna paika taktikalise plaani, millises kohas oma jooksuvõime eeliseid kasutada ja millises mitte. Mingiks ajahetkeks saavutatud edu nagu uinutab sind ja siis tuleb pummi - pead keskenduma. Analüüsi igat võistlust kus oled tirinud vahetus konkurentsis, vaata mis vigadega said hakkama ja ära neid korda. Teil oli seal vist tugev heitlus kuskil lätlastega, nagu lugesin varem jne. Õpi nendest kogemustest. Ja hoiak, et teen neid vigu jälle ja jälle niikuinii on läbinisti vale... ära oleta, loe fakte ja analüüsi. Järgmisel korral Hiiumaal oled kaks korda poodiumil!

Tenno ütles ...

tere Ets.
sina olid vist stardis ainuke ,kes ei teadnud, et sul lastakse kuskil eest ära minna.Ja sinna lõksu sa ka astusid.Juba stardis rääkisime sellest ,et ühisstart on taktikaline
võistlus.Sinu eesmärk oli aga hoopis kellegile ära teha.Ma arvan, et käitusid peale kuuendat punkti väga valesti.Te olite tirinud üle poole tunni päris punase piiril.Siis said punkti esimesena kätte ja otsustasid eest ära minna.S.T. sa ilmselt tõstsid veel tempot ja mõtlesid rohkem äraminekule kui orienteerumisele ning kohe said ka karistatud.Tiidu poolt suurepärane ajastus sinu eest ära laskmiseks.Sa ise kirjutasid,et kaine mõistus ütles sulle ,et võta hoog maha, aga sinu emotsionaalsem pool käskis sul veel juurde panna.
valisid vale alamisiksuse.
Peale üheksandat punkti hakkas raja kõige füüsilisem ja tehnilisem osa
selle oleks pidanud pundis kaas tegema ja kui siis veel jõudu ja tahtmist, siis peale 15- dat oleks võinud proovida oma kiirust.Kuna Tiit on väga tehniline ja kiire, siis tema järel jooksmine tuleks vahel kindlasti kasuks.Kahju ,et ta meie klassi ei tulnud.Ma tegelikult väga lootsin seda.Oleks isegi jälginud tema liikumisi ja teevalikuid ning kõige rohkem ma tahtsin teada , missuguse taktikalise käigu ta minuga ette võtab.
Aga miks sinust oli vaja lahti saada?
ETS.Kuna sa oled kiire ja vastupidav ,siis teised kartsid just sind kõige rohkem kui asi läheb lõpu peale

see mu väike õhtune mõtisklus


Soovin minagi sulle kainet mõistust ja kiireid jalgu

Tenno

eduardp ütles ...

Olen väga tänulik taktikaliste nõksude lahtirääkimise, häälestumise, keskendumise ja eesmärkide püstitamise teemal. Oi kurask, nüüd läheb andmiseks :)

Mõni asi siiski üllatas, nagu need teadlikud petukad. Varem arvasin, et sellised asju mõeldakse alles peale võistlust välja.
Tiit, ära selle "püksid ja perse pärast" pahanda. See kõlas lihtsalt värvikamalt, kui "sukk ja saabas". Ehkki konkurenti "saapaks" nimetada poleks samuti ilus :)

Armo, olin eest ärasaamise hetkel positiivselt meelestatud, sest see oli just koht, kus seda oli kõige parem teha. Rängad suunaetapid olid möödas ja edasi tuli lihtsam orienteerumine ja jooks. Aga kahjuks ei kohanenud kiiruse ja kaardiga piisavalt.

Tenno, :)
Ainult ma olin sel päeval füüsiliselt üsna viletsas seisus ja jätkates keskmiselt 7min/km oleksin varsti krampidega maadelnud.
Suunto jaoks liigutan end enne rohkem ja rogainiks tuleb heasse seisu saada.
Head jalga kõigile!

Anonüümne ütles ...

Kunagi kui kergejõustikuga tegelesin(Pärnus) oli meil pundis üks noor ja andekas heitja. Tal oli üks probleem, ta oli kergesti mõjutatav. Näiteks kui keegi vanematest tegijatest ütles talle võistlustel: "Jüri, sa näed täna kuidagi kehva välja, kas oled haigeks jäänud?" Siis sellest piisas, et tal võistlus ebaõnnestuks. Varsti teatsid Eestis kõik selle ala tegijad, kuidas sellest mehest jagu saada. Mehel ei jäänudki muud üle kui keskkonda vahetada ja ta läks Eestist ära Kiievisse harjutama. Tagasi tuli sealt maailmarekordi ja kahe olümpiamedaliga.
Tiit

Anonüümne ütles ...

Etsil tiba hilja edu saavutamiseks emigreeruda.

Anonüümne ütles ...

3:43 Milline lihtsameelsus!
Püüa natuke üldistada, ära võta kõiki sõnasõnalt. Mõte on selles, et alati on võimalus lahendus leida.
Ära püüa ühe näite lahendust kõigis erinevates olukordades kasutada.
Lühidalt mõtle oma peaga ja kui sellest ei piisa, siis küsi nõu.
Tiit

Anonüümne ütles ...

See Etsi probleem laheneb iseenesest, kui ta ühel päeval enam kiiresti joosta ei saa või ei jaksa. Laevuke

eduardp ütles ...

... but not yet, not yet

Anonüümne ütles ...

Tiit vs. 3:43

Tiit,
püüa oma huumorimeel üles leida :)

RR

Anonüümne ütles ...

4:06 ongi nali.
Rein,kuhu Sinu huumorimeel jäi?

Sinu nali ei olnud üldse naljakas.
TT

Anonüümne ütles ...

Kõva andmine käib, kõigil on mure ja kõik on targad:)))))
Kogu teemas on väljakutse. Ets ma olen valmis väljakutses osalema. Näiteks järgmise aasta neljapäevakutel olen valmis sinuga tööd tegema. Mis tööga on tegu, see jäägu saladuseks.
Ott

eduardp ütles ...

Asi läheb põnevaks :)
Kuid kõigepealt homme lahingusse! Üle prahi võistlusklass see M50 - kõige osavõturohkem (34).

Anonüümne ütles ...

Hämmastav täppipanek !

Tiit

September 19, 2011 10:27 AM

Anonüümne ütles ...

Ott, va naljatilk, kas Sa hakkad Eduardile treeneriks vä? Viimane aeg muidugi muidugi. Siiski arvan ma, et VANALE KOERALE UUSI TRIKKE EI ÕPETA. Laevuke

Pille ütles ...

Lahe lugemine ja mõlema päeva kaardid saingi rajameistrilt ka omale.