neljapäev, 4. august 2011

Karli Lambot. Alati on lootust. Karukoopas-lambakoplis Uus-Meremaa MM-il

Väljavõtet Karli jutust Uus-Meremaa rogaini MM-ilt saime lugeda ühes varasemas blogi sissekandes. Nüüd oli ta valmis avaldama kogu loo. See on midagi enamat, kui lihtsalt võistluskirjeldus.


Karli Lambot:

Hea hõimlane (miks see isegi mulle on oluline? :)) Andrei Hvostov ütleb oma viimases raamatus “Sillamäe passioon”, et Eesti on “ütlematajätmiste vabariik”. See kuidagi puudutas mind ja pani tegutsema. Olin nimelt Uus-Meremaa rogaini MM-i kokkuvõtva teksti juba eelmise aasta detsembris enam-vähem valmis kirjutanud, kuid siis avaldamise osas kõhelnud ja “sahtlisse pistnud” ning peaaegu unustanud.

Lugudega on nimelt nõnda, et isegi kui püüad faktitruult ja võimalikult väheseid hinnaguid andes kirjeldada minevikus toimunut, siis paratamatult teed valikuid ja tõstad sündmuste virvarrist esile need, mis enese jaoks kuidagi tähenduslikumad tunduvad. Samu asju läbielanud kaaslaste jaoks võivad tähtsad olla hoopis muud, kuid ka täiesti tõsielulised seigad. Tulemuseks on see, et ühest juhtlõngast sündinud loo kõrval võivad eksisteerida täiesti teistsugused, aga samuti tõesed jutud. Ilmselt kõigi jaoks tuntud paradoks.

Kahtluste allikaks olid siis Uus-Meremaa MMi võistlusreisi käigus toimunud ja seda mõjutanud konfliktid. Et kas seda on võimalik avalikkusele kirjeldada? - sest paratamatult enesekeskseks jääb jutustaja alati. Usun, et Raidu ja Tõnu jaoks on minu vaatenurk toimunule ainult üks paljude teiste võimalike seast.

Saatsin pika kirjatüki Eduardile, millele järgnes lühike arvamustevahetus avaldamise koha ümber. Ets on ajaveebi pidades väga hästi aru saanud, mis on ühe kogukonna (antud juhul siis o-jooksjate ja kestvusliiklejate) jaoks oluline. Järgnevat võib võtta kui tänu sellise järjepideva töö eest.


Lugu. Alati on lootust. Karukoopas-lambakoplis Uus-Meremaa MM-il (PDF)

Pildid (suuremalt, pildiallkirjadega)

Kaart (suuremalt, 150DPI, 3,7Mb)

.


9 kommentaari:

Erik ütles ...

Võimas! "Mis ei tapa, teeb tugevamaks". Erinevalt Karlist ei oska ma selle tsitaadi autorit nimetada, aga vaadates teie kui võistkonna edasist arengut peale MM´i, pädeb see ütlus 100%. Jõudu teile, ühed meeldivamad konkurendid seiklusrajal! Erik Aibast

Anonüümne ütles ...

Tore lugu. Miks ta nii kaua sahtlis oli ? Kõik teavad, et ega tippsport ainult sooritusest ei koosne, taust ja psühholoogiline valmisolek on sama tähtsad, kuid vähesed oskavad seda nii hästi kirja panna, nagu Karli on seda teinud. Mis aga konfliktidesse puutub, siis siin tegite kaks viga:
1. Naine laevas, laev põhjas. Vanal meremeeste ütlusel on oma iva. Järgmine aasta Tšehhi minnes jätke naised (vähemalt oma naised)koju ning kohe näete, kuidas õhk "puhtamaks" läheb.
2. Kaks nädalat enne võistlust kohale minna oli kohanemise mõttes õige otsus, kuid pikk aeg selleks, et jõuaks tekkida tüdimus ja koduigatsus. Vahur Kersna põhjendas kunagi oma raadiotööst loobumist sellega, et ta ei suuda iga päev käsu peale kretiinselt optimistlik olla. Keegi ei suuda, seetõttu tuleb aktsepteerida, kui mõni liige seltskonnas vahel endasse tõmbub ja oma radu pidi jookseb.
PS! Loodan teid kolme Tšehhis kindlasti stardis näha.

Anonüümne ütles ...

Kaifilt kirjutatud:) Tavalisele spordijutule hoopis uus lähenemine ja avalikustasid oma tegeliku näo/sisu.
Kõik eesmärgistatud sportlased on egoistid ja ühte sulandumine on ülimalt keeruline etapp. Need kes jätkavad tiimina on üksteise kiiksud selgeks saanud ja suudavad andestada/arvestada.
Loodan, et jätkad samas vaimus nii sportimist, kui kirjutamist.
Ott

tiit ütles ...

Karli,
taas väga lahe lugemine!
et Sul seda pealehakkamist neid asju teha ja siis teistega jagada ikka jätkuks!
tiit

Zazibea ütles ...

"Kuuel jalutuskäigul kirjandusmetsades" jõuab Eco lausumiseni: "Samamoodi tähendab kirjanduse lugemine mängu mängimist, mille abil me mõtestame tegelikus maailmas juhtunu ning olevikus ja tulevikus juhtuva tohutust. Narratiivi lugedes pääseme ärevusest, mis meid ründab, kui püüame öelda maailma kohta midagi tõest.
See on narratiivi lohutav funktsioon - põhjus, miks inimesed lugusid vestavad ning on lugusid vestnud aegade algusest saadik. Ja see on alati olnud müüdi ülim funktsioon: leida inimkogemuste möllust mingi kuju, mingi vorm".

Õigupoolest mängulusti jätkumist Teile mõlemale, Karli ja Eduard, narratiivide sahtlipõhjast veebsfääri vormimisel.

Selliseid vested kogukonnale loevad.

Anonüümne ütles ...

Nii vinge jutu peale jääb vaid küsida, millal raamat ilmub? Lugejaid leiduks
terv Alar

marje ütles ...

Väga hea lugemine, aitäh Karlile selle eest! Tore, et on nii palju jõudu ja jäksu, et ka kõige keerulisemates oludes ikkagi edukalt toime tulla. Edu!

Rait ütles ...

Aus, otsekohene, vahetu... Veidi ebamugavust tekitav, aga siiski 100% tõsi. Respect!

Anonüümne ütles ...

What does not kill me, makes me stronger.
Friedrich Nietzsche, Twilight of the Idols, 1888
German philosopher (1844 - 1900)
http://www.quotationspage.com/quote/38037.html