esmaspäev, 8. august 2011

Hobuste võiduajamine Lätis. Malienas kauss 2011

Nädalavahetusel toimus Aluksne lähedal Malienas kauss, mida Aluksne orienteerumisklubi on aastaid edukalt korraldanud. Kuna paiknesin sel nädalavahetusel Võrumaal, siis sobis see ettevõtmine plaanidesse hästi.

Peakorraldaja ja rajameister Vilnis Velkeris (pildil) soovis teha nö sportliku pingutuse võistlust, kus proovile pandi nii tehnilised kui füüsilised võimed. Ja see õnnestus tal suurepäraselt.

Esimesel päeval oli lühirada (4,5km), kus tuli olla hoolikas ja ettevaatlik. Läti kollased olid jätkuvalt rinnuni heinas ja kändude peal. Jooksu lõppedes avaldasin Velkerisele arvamust, et meil selliseid alasid kollaseks ei tehta... kuni märkasin, et kõik kollased ja poolkollased olid rohelise viirutusega kaetud. Kuid sõltumata viirutusest, pidi siiski otse minema, see oli aga aeglane ja sisaldas natuke bingot.

Lühidalt, lühirada ei õnnestunud sugugi hästi, sest vead tulid 1., 2., 4., 5. ja labase 15. punktiga. Õnneks tegid ka teised vigu, mistõttu tihedas lätlaste konkurentsis sain 7. koha kaotusega parimale, Igors Bužs'ile, 3,5 min.

Teiseks, viitstardiga päevaks oli oodata kiiret ja põnevat võistlust, sest vahed olid üsna väikesed (11 meest ca 4 minuti sees, sh Toivo Toomas). Velkeriselt tuli vihje, et selle päeva rajaplaneering on esimesest täiesti erinev ja oluliseks saavad kiired jalad.
Tundus, et see sobis mulle, ehkki ülevaade lätlaste jooksuvõimest puudus.

Minust 11 sekundit eespool startis Uldis Pekuss, kelle esimese päeva kahe viimase etapi ajad olid muljetavaldavad. Seega pidi olema kõva jooksumees. Üheksandana startis Toivo Toomas, 27 sek minust hiljem.

Start.
Ehkki Pekuss lähenes väga aeglaselt, sain siiski esimeses punktis temast mööda. 4.KP-s sain kätte 1 min enne startinud Girts Mamise ning natuke aeglasema Edmunds Zvaigzne. Seega oli 3 skalpi juba käes. Etapil 5-6 kadus Mamis kuhugi ära, Zvaigzne jäi juba enne maha ja ka kiire jalaga Pekuss hakkas maha jääma. Arvasin, et need mehed on löödud, kuid nii see siiski polnud. Pekuss nägi, et liigun suunaetappidel hästi, pani kaardi "püksi" ja üritas silmsidet hoida. 6.KP-s nägin eespool veel kahte konkurenti (Šinke ja Kokins). Pikal etapil 6-7 sain mõnusal männimetsa lõigul neile üsna lähedale. Raske oli , sest kiirus oli korralik (selle etapi keskmine 5.28min/km) ja ilm palav (28°C).

Vahepeal viskasin ka pilgu selja taha ja oh üllatust - terve punt mehi oli kohe-kohe järele jõudmas !!

No mida, põletan ca 5min/km ja kari Läti pensionieelikuid näitavad möödumiseks suunda... Üks mees, Guntis Dude, oli eriti näljane ja saigi meid varsti kätte. Ka tagumised mehed jõudsid mingil ajal järele (sh Pekuss). Toivot nende hulgas polnud. Seega olime 5-kesi, vaid Igors Bužs oli veel kusagil ees.

Bužs võttis etappi 8-9 rahulikult ja tegi ka väikese vea. Enne 10.KP-d vaatas igaks juhuks tagasi ja pidi šoki saama. Konkurendid lähenesid küll siit, küll sealt ja neid oli kogu mets täis! Nüüd läks ka temal kiireks. Ütles hiljem, et tasapisi vajus "pilt taskusse", kaardist ei saanud enam suurt midagi aru. Sattus kogemata ühele teerajale ja see oli ainus objekt, mida ta kaardil eristada suutis. Tema õnneks viis see tee otsejoones punkti. Ma tegin paaris kohas 10-15m-se kaare, mis selles konkurentsis oli väga valus. Loodetud hea positsioon enne kahte viimast KP-d asendus 15m-se vahega, mida oli võimatu kinni joosta. Sest kõik mehed liikusid võimsalt.

12.KP-s saadi Bužs kinni, Kokins tegi vea, Dude ja Pekuss olid mul küll ees, kuid neile lähemale kuidagi ei saanud. Teised hakkasid juba maha jääma. Bužs tegi 12-13 vahel pisikese võsalõike ja sai sellest 3-4 sek edu. Selle lõike oli ta enne starti kaks korda läbi käinud-analüüsinud(!). Ja see eelluure tõigi võidu.

Lõpp.
Jäin neljandaks, kaotusega võitjale 7 sek. Bužs oli sekundiga Dude ees ja 3 sekundiga Pekussi ees, kelle olin juba ammu maha kandnud. Pekuss ütles hiljem, et mängis oma tugevaimale kaardile, so lõpuspurdile ja enne seda passis kamba lõpus.

M50 klassi lätlased näitasid tõsist jooksuvõimet, meie mehed peavad selle tasemeni jõudmiseks veel palju harjutama.

Väga vinge võistlus, kus sai lõpuks ometi ka 5-6min/km joosta.

Tulemused (koond)

1:22:20 Igors Bužs
1:22:21 Guntis Dude
1:22:23 Uldis Pekuss
1:22:27 Eduard Pukkonen
1:22:41 Juris Šinke
1:23:07 Juris Kokins
.

4 kommentaari:

Raul ütles ...

ullud mehed !

piix ütles ...

Sellise võiduajamise peale otsustas Velkeris ka neljandale mehele auhinna anda:) See peaks olema T. Toomase käes.
Piia

eduardp ütles ...

:)

Armo ütles ...

Nauditav lugemine, 50 klassi meestel on ikka tõsine nälg peal.;)Ise kasvataks veel seda nälga.