reede, 4. juuni 2010

Ees põnev nädalavahetus

Kõigepealt eilsest neljapäevakust Kodasool.
Ilm oli imeilus, mistõttu oli ka osalejate arv lõpuks ometi neljapäevakule vääriline - 641. Starditeel soojendust tehes ja finišist keskusesse joostes nägin neid päevakulisi lähemalt. Igavesti vahva ja kirju seltskond, keda tavaliselt o-jooksudel ei näe. Oleks kauemgi vaadanud, aga sääsed ...

Jooks ise läks üle kivide-kändude.
- Esimese punktiga tuli viga, aga seda tegid vist kõik. Lage pidi kaardil olevast laiem olema.
- Teise punkti riskisin (treeningu mõttes) ja lõikasin nurga otseks (võistlusel oleks ringi mööda teed välja jooksnud). Ja muidugi ei leidnud ristuvat sihti, ehkki aimasin selle asukohta õigesti. Ikkagi panin edasi, et äkki veel tuleb, ise teades, et olen liiga kaugel.
- Kolmandat otsisin nina pealt (imelik langujoon oli, vale nurga all). Kaugelt nägin orvandis punkti, aga see viis mind veel kaugemale läände.
- Eriline tüng tuli etapil 9-10. Kaldusin paremale, kauguse hindamine oli vale jne. Sealgi läksin trenni mõttes teejooksu asemel soonurka lõikama. Aga soo polnud see õige soo.
Üldiselt tundus, et kaart vajaks uuendamist ja reljeef kohendamist.

Mis seal ikka, ehk sai tuimale ja väsinud organismile väikese turgutuse ja homme-ülehomme, Suvejooksul, on kõik teistmoodi. Seal on tase peaaegu nagu eestikatel.

Ainuke mure on see, et kompass(?) kisub jälle paremale. Kolm kuud on kenasti toiminud, nüüd sama lugu nagu kõigi varasematega. Uhiuuena hea, siis tuleb nurk sisse. Esimest korda tundsin seda esmaspäeval Keila-Joal, kui tee peal joostes oli kaart 10 kraadi vale nurga all.
Tiit Tali ütleb selle kohta, et viga on peas ja tal on vist õigus. Kuid nüüd tuleb peaga jälle suunakorrektiive teha, see aga tekitab ebakindlust. Eks näis, mis homme saab.

Homme-ülehomme on ka Venemaa MV 24h rogainis. Eestist on seal Pritsik-Väärsi ja Olju-Aug. Vaatame, kuidas veteranide maailmameistrid esinevad. Kas saavad vastu Mihhailovs-Lucansile või Kaminskis-Liepinale? Lätlasi on seal päris palju, võistlus toimub Petseri kandis.

Eelmisel nädalavahetusel oli Soomes 12h rogain - Salpaus rogaining. Eestis osalesid Armo Hiie ja Lauri Lahtmäe ning võitsid nii absoluut- kui veteranide klassi. Läbisid ca 74km (RouteGadget). Korralik töö oli. Armolt oli põhjalik raport, kuid avalikul lugemisel on soomlastest 2.koha omanike ülevaade võistlusest (Lupus Extreme blogi). Nad tegid ka ühe pika ujumise!
Soome maastikel tahaks rogainida.

7 kommentaari:

Arne ütles ...

Millest kompassil selline viga tekkida võib? Ajaliselt kõige kauem on ta tõenäoliselt kuskil sahtlis või kapis. Äkki on sul mingi häireallikas mis teda seal mõjutab?

eduardp ütles ...

Kõige lihtsam on kompassi süüdistada. Aga seda ei võta üldjuhul keegi tõsiselt. Pealegi on tegemist 900.- kroonise SILVA pöidlakaga.
Võib-olla muutub nägemine või kaardihoidmise nurk või...
Ma ei tea, aga see probleem on pea alati eksisteerinud.
Kompass asub orienteerumis-seljakotis. Seal on küljes raudtorud. Aga miks siis suund alati paremale kisub?

Anonüümne ütles ...

Ets, esimene punn oli valesti maas. Mina läksin punnile peale raiesmiku keskel olevast orvandist ja jõudsin täpselt õigesse kohta. Kuna paremal sahmis palju rahvast siis liikusin ka paremale ja tegin oma vea ära. Näiteks need, kes läksid punnile peale raiesmiku vasakust nurgast ei saanud veast aru, sest punkt jäi neile ette. Punkt asus tegelikult selles ümaras lamedas orvandis, umbes 5mm edelas.

terv. Ott

eduardp ütles ...

Sul võib täitsa õigus olla. Aga kas see orvand ikka oli õiges kohas? :)

Anonüümne ütles ...

Ei noh, kogu süsteem on silma järgi maalitud ja seepärast vananev Unt segi pööraski:)
Unt pani punkti vasakust nurgast minnes ja lõdva randmega viskas punkti esimesse orvandisse. Punkti orvand on ju pooljoonega ja suhteliselt uimasel maastikul väga uimane orvand lisaks. Minu teada ei ole seal paremat raiesmiku serva laiendatud, Kuna inimesed lendasid nurgast paremale, tegelikult õigesse kohta, siis mõtlesid raiesmiku laienduse ise välja:)

Anonüümne ütles ...

Mind on kunagi õpetatud, et kompassi peab hoidma lauasahtlis tagurpidi-et nool ei väsiks...

eduardp ütles ...

Kui nii, siis panen kompassi lauasahtlisse; Ainuke jama see, et võib vajalikul hetkel maha ununeda.
OK, panen homme peale jooksu :)