kolmapäev, 20. jaanuar 2010

WXD 2010 - kui ma oleksin rajameister :)

On üks suur küsimus enne pühapäeval Jõulumäel toimuvat Winter xDream'i: kas liikuda joostes/käies, suusatada või sõita lisaks muule ka rattaga. Millised oleksid kombineerimisvõimalused?

Rajameistri ülesanne on anda kõikidele liikumisviisidele võimalus, võrdne võimalus. Ja kuna lumekiht on paks (30-40cm), siis lumes joosta ei jõua, rattaga sõita ei saa, uisustiilis suusatada pole mõistlik. Üle jääb seega klassikasuusk, mõnusalt libistada end tugevamate poolt etteaetud jäljes...

Karta on, et nii lihtne see asi olema ei saa. Jooksjail ja ka rattureil peab jääma võimalus konkuretsis olla ja võita.

Seepärast planeeriksin rajameistrina sisse ka suurest maanteest mere poole jäävad alad. Seal on palju teid, saab sõita, suusatada ja vahepeal joosta. Või kogu aeg joosta.

Kaart on piklik, kahepoolne, tõenäoliselt on kaardi tagaküljel ka mingi lisaülesande suuremamõõdulisem kaarditükk.

Viskasin kaardile 28 punkti, mille läbimiseks kulub ca 23-25km. Tõenäoliselt on punktid natuke väiksemal maa-alal. Olemasolevad suusarajad katavad kogu alast suhteliselt väikese osa.

Järeldus: suusad kaasa ja alustada mööda radu. Siis mingil hetkel (joogipunktis?) tossud jalga ja joostes edasi. Või kogu aeg suuskadel. Või joostes.

Või?


9 kommentaari:

Heidi ütles ...

Kaart on kindlasti Uulust Timm-kanalini. Mere poolse osa kasutamine on küsitav, kuid mõeldav. Maantee ületamine muutub problemmatiliseks ja seikleja ei pruugi olla väga tähelepanelik. Kaarti võidakse laiendada pigem rabale. Ei hakka ennustama milliste vahenditega võidetakse. Ka Pannjärvel olid keskpärased lumetingimused, aga suusatajad ei võitnud. Haanjas oli samuti lund piisavalt. Olen kehv suusataja ja rattaga ei lähe, üle jääb jooksmine ja tasub ka kelgutamist proovida, künkaid peaks jaguma. Kindlasti annavad kõik endast parima.

Risto Kiilberg ütles ...

Kuna lumi on piisavalt tihkeks vajunud, oleks võitja matkasuusk. Kahjuks selline varustus endal puudub. Mõned sastad tagasi sain Rootsis sõita samasugustes tingimustes suusamatkal 7cm laia Rossignoli matkasuusaga. Liikusime keskmiselt 7-10km tunnis.

Taavi ütles ...

Mina ei riskiks üle tee punkte viia, ennustan et seda ei tehta. Ilm tuleb jälle rämedalt külm. Suuskadega on kohmitsemist palju, kui pole just suusaorienteerumispraktikat all.
Taavi

eduardp ütles ...

Õige, suure tee ületamine on probleemne. Kooskõlastuse saamine Maanteeametilt pole lihtne. Või tuleb nii nagu Libahundil, et tee peal liikuda ei tohi, võib ainult ületada.
Kuid kui võistlusmaastik jääb vaid metsa ja rabasse, siis tuleb küll kas suur suusamatk või nüri lumes tammumine. Joosta tahaks ikka ka.

Tiit Tähnas ütles ...

Ei usu ka et suurt teed ületama hakatakse. Kui mõni kõvem suusatiim suuskadega rajal on, siis tõenäoliselt suusk võidab. Matkasuusas julgen kahelda, see ikka rohkem selline kulgemise teema. Omal on need 7 cm rossignolid olemas (küll ilma klambriteta veel), aga neid ei vali. Tavaline suusk ja mõningane suusa-o kogemus on abiks.

Kui suusakogemust vähem, siis on jooks kindel võidukas. 4-5 punkti võib olla tuleb lükata, siis ikka juba igal pool lohad ees.

Juhan ütles ...

Ma arvan, et rajameister viib raja üle maantee, aga paigutab punktid nii, et võimalikult vähe oleks võistlejatel mõtet maanteed pidi joosta.

Pakuks et sel aastal võidavad suusatajad, sest erinevalt eelmise aasta Pannjärvest on nüüd rohkem lauget maastikku ja kohevat lund (rabad ja põllud).

Meri peaks jääs olema, nii et mõne punkti võib rajameister ju keset merd ka panna.

Anonüümne ütles ...

Kui sa suuskadega lähed, siis finishisse pead ka suuskadega tulema, see on korraldajate eesmärk. Võid ju vahepeal joosta, aga tagasitulels pead oma suusad kuskilt kaasa korjama ja niimoodi finishisse tulema
Marge

eduardp ütles ...

Seekord päris nii ei ole. Maastikul on üks joogipunkt, mis on ka varustusala ja kuhu võib varustuse maha jätta.
Mis võiks olla sellise reegli tagamõte?

1. Võimalik, et esimese osa rajast saab läbida rattaga ja see siis joogipunkti jätta.
2. Sama, kuid rattalt võtta sinna seotud suusad ja teise osa suusatada
3. Sõita osa suuskadega ja edasi joosta... :)

Anonüümne ütles ...

EMHI järgi laupäeval Pärnus -17, Tartuga võrreldes päris soe :)
Edu!