pühapäev, 6. aprill 2014

Kari väljas

Karjalaskevõistlus koos Lihavõtte lühiraja ja öise sprindiga on olnud traditsiooniliselt orienteerujate hooaja esimeseks võistluseks. Kui eelmisel aastal jäi üritus lumeolude tõttu pidamata, siis seekord polnud lumest jälgegi.

Sõmerpalu mets on hea joostavuse ja rohkete sihtidega tehniliselt kerge orienteerumismaastik, kus on oluline jooksuvõime. Seepärast oli väga hea, et meie M50 klassi meestest olid kohal kõik tugevamad tegijad eesotsas Tiit Taliga, kes võistluse eel esitas küsimuse, et kas keegi on võimeline teda sellel aastal võitma. Eelmisel aastal sellist meest ei leidunud.

Seega oli Tali kindlasti esmatähtis sihtmärk, kuid nagu orienteerumises ikka, tuleb põhitähelepanu pöörata oma heale sooritusele, misjärel saab alles tibusid lugema hakata. Seekord ei suutnud Tali mind rivist välja lüüa ja keskendumist vales suunas mõjutada.

Esimesel päeval oli 6,9km pikkune rada 11KP-ga. Oluliseks said teevalikud, kus kohati oli mõistlik joosta diagonaalis sihtide suunaga, kohati jälle piki sihte. Ühes kohas ajasin punktile lähenedes kaks sarnast punktikohta segi (KP45 ja 46) ja väike ring veaga ca 1:15 min oligi käes. Sellest piisas, et kaotada Talile, kes tegi lõpus samuti ühe punktist möödajooksu, 27 sekundiga. Lisaks tuli veel kaks kõhklevat hetke, kus tuli hoogu maha võtta ja hoolikamalt kaarti vaadata, mõlemad pidurdused läksid maksma ca 20 sek (vt graafikut). Muidu oli kiirus päris hea.

Teisel päeval tuli joosta vähemalt vigadeta (4km ja 10KP), sest selja taga oli 1 minutiga Mart Külvik ja 2-ga Maido Kaljur.

Jooks läkski peaaegu ideaalselt ja eilsest veelgi parema kiirusega (5:35-5:45min/km linnulennult). Juba tundus, et Tiit on seljatatud, vähemalt täna. Kuid rajameister oli lõppu jätnud kavala punkti (9-56), mis asus krossirajal ühe väikese künka taga.

Krossirajale jõudes läks kaart maastikust lahku, pinnavorme ja raskesti loetavaid kõrgusjooni kaardil ei suutnud kokku panna. Nägin nii kaardil kui maastikul puud, tuttavat punktikohta mõne aasta tagusest Suunto Gamesist ja põrutasin sinna. Jooksin läbi kaks võõrast punkti enne, kui ringiga õige juurde jõudsin. Viga ligi minut ja heal sooritusel oli kriips peal.

Kuid Tiit tegi samuti head jooksu ja enne minu viga juhtis 9 sekundiga.Seega poleks olnud võimalik teda kahe päeva kokkuvõttes kuidagi võita, pool minutit jäi nii või naa puudu.

Tulemused

Võru öine sprint


Kahe eelneva jooksu vahele jäi sprindivõistlus Võru linnas, mis lõppes nagu tänane Ott Tänaku ralli Portugalis.

Vajutasin stardist hea kiirusega minema, vahe lähima konkurendi Maido Kaljuriga suurenes poolel maal 37 sekundile. Huvitav oli etapp 3-4, kus kaalutlesin kahte varianti, suurest majast vasakult või paremalt. Otsustasin parempoolse kasuks, kuid nagu kodus selgus, oli vasakpoolne ca 50m(!!) lühem. Maido läks veelgi rohkem vasakult, kuid see variant oli kõige pikem.

Tänakut tegin etapil 6-7, kus pidin lihtsalt jooksma teisele poole maja ja aia nurgast punkti võtma. Jooksingi, kuid jooks läks natuke pikaks ja seejärel ei saanud suures hoovis enam midagi aru. 20-sekundilisele etapile kulus 3:49min.

Sprindi võitis Andrus Rämmann, kes läks liidriks peale seda, kui Maido jooksis etapil 7-8 hoovi kinni. Seal me Maidoga ka kohtusime, olin ta peaaegu kätte saanud (stardivahe oli 1 min), kuid tema teadis, kuhu läks, mina siis veel mitte.

Tulemused

Pildid: Külli Leola - SIIT (lühirada) ja SIIT (sprint)


7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Lihavötte 4. punkti jätsid kaardi järgi vahele?

eduardp ütles ...

Viga parandatud :)

Anonüümne ütles ...

Ets!
Tänud tugeva konkurentsi eest!
Täna oli meie vahe kogu aeg alla kümne sekundi. Kahju, et eelviimase punktiga pinge maha lasid.
Esimeses punktis jäime kolmekesi viiki, kes nüüd välja teeb?
T

Anonüümne ütles ...

Kes sa oled T?

Orienteerumises ei ole terminit VIIK

eduardp ütles ...

Pole vist saladus, et T on Tiit Tali.
Olime teisel päeval enne starti kolmekesi koos (Tiit, Mart Külvik ja mina) ja Tiit pakkus välja võistlust, kes jookseb esimesse punkti välja parima aja (seegi ilmselt üks konkurentide eeltöötlemise tehnikaid :)).

Tõenäoliselt keegi meist seda ettepanekut tõsiselt ei võtnud, kuid esimese KP aeg oli kõigil kolmel võrselt 1:09!
Seega VIIK.

Anonüümne ütles ...

Ets vale jutt puha. 2013.a.(eelmisel aastal) tulemuste järgi kaotas T.Tali Ilves-3 teisel päeval M50 rajal T.Ilvesele ja esimesel päeval M55 ja M50 samal rajal M55 võitjale T.Toomasele.

http://www.okilves.ee/voist/ilves3/2013/alam_failid/day_2.htm#M50

http://www.okilves.ee/voist/ilves3/2013/alam_failid/day_1.htm#M50

eduardp ütles ...

Mitmepäevajooksul on võitja ikka see, kes kokkuvõttes võidab. Tiitlivõistlustel piisab ühest päevast.
No kurat, no ei saanud keegi vastu, no ei saanud :)