pühapäev, 23. märts 2014

Fotomodelliga rogainil


ICEBUG XT Talverogain toimus seekord Muraste-Suurupi-Vääna kandis, ehkki korraldajate poolt oli asukohaks pandud Tabasalu. Muraste piirivalve ja politsei õppekeskus klindi all oli väga sobiv koht keskuseks, sest olemas oli kogu vajalik infra - pesemisvõimalus (saun!), söökla, võimla autasustamiseks jm.

Ilm oli samuti super - +8C ja päike, natuke häiris stardis külm tuul.

Enesetunne enne starti oli ettearvamatu, kaks nädalat tagasi peale kiiret jooksu Õismäe kaardil saadud uus bronhiidihoog koos palavikuga tekitas sportimises pikema pausi ja suurema tagasilöögi. Kuna Õismäele järgnenud töönädal sattus olema eriti pingeline, ei õnnestunud palavikku kodus ravida. Paar päeva tagasi jooksin Mustamäe nõlvast üles, kopsud kinni, totaalne lämbumistunne. Tehvandi 30-40m-sed kerged tõusud olid jäänud minevikku.

Samas oli tegemist 4h rogainiga, kus tempo polnud kiire, Marje ka alles suusad alt ära võtnud. Seega ei läinud me vihaselt võistlema, kaasavõetud fotoaparaat selle kinnituseks. Alguses pildistasin usinalt (põhiliselt fotomodell Marjet), lõpp läks aga hullult kiireks, sest hilinemine tõotas tulla totaalne. Seda nägin juba  varakult ette, kuid ikkagi läksime inertsist ühele aeglasele lisaringile. Viimane tund oli Marje kummiga taga, viimased 5km oli kiirus alla 6min/km.

Stardis olime vist ainukesed, kes ronisid otse punkti 50 klindi peal. Kaardilt ei osanud tol hetkel välja lugeda, kas klindijärsakust oli võimalik üles saada või mitte, mistõttu tegime riskantse otsuse, eelkõige aga seepärast, et elu huvitavamaks teha.

Tegemist oli järsu ja lahtise paeplaatidega rusukaldega, ülessaamine aeganõudev, kuid lihtne. Kahjuks olime punktist natuke liiga palju idas, kus otseminekut takistasid aedadega piiratud krundid. Laskusime siis uuesti kaldajärsaku alla ja läksime sealt. Tasapisi kogunes ringijooksjatest paras seltskond, tegin usinalt pilti.

Liikusime mõnusas tempos, kuid enamasti joosti meist mööda. Noored olid kerge jalaga, orienteerumisoskust täna eriti vaja ei läinud. Mina tegelesin sageli planeeringu hindamisega, Marje ülesandeks oli täpsemalt kaarti lugeda. Kahjuks võtsime KP94  paraja ringiga. Punktis saime kokku klubikaaslastega, kellest Liis, nagu ka Marje, ei ulatunud SI-d üleval puu otsas komposteerima. Andrus Sipsaka pidi mõlemaid tõstma, mina tegin samal ajal muidugi pilti. Lisaks oli siin ka üks huvitav tornilaadne paekivist elumaja.

KP74-s oli selge, et olime ajahädas ja oleksime pidanud hakkama kodu poole astuma. Siiski läksime lisaringile 43-93-44, peale mida oli üsna selge, et õigeks ajaks me enam finišisse ei jõua. KP72-st polnud kojuminekuks palju võimalusi, otseminek 32-70 tundus hävituslik, ka suur maantee oli kahjuks liikumiskeeluga. Järelikult pidime tegema ringi koos KP60 ja 61-ga. Arvestasin ligi 10min-se hilinemisega (kiirusel ca 7min/km).

Kuid liikusime palju kiiremini. Etapid 61-60-F olid allatuult ja peale KP60 suures osas ka allamäge, mistõttu saime hoida tugevat tempot. Klementsovi tiim oli ees, seegi aitas kaasa. Lõpp tuli üsna kiire ja hilinemist 3:11, mis tähendas vaid 4 trahvipunkti. KP 20 jätsime lõpus tee kõrvalt võtmata, tõusu võtmiseks kulutatav ajakadu tundus liiga suur. Läbisime kusagil 34 km.

Tulemust ei oskagi hinnata. Omaarust tegime normaalse jooksu, paari suurema veaga, kuid punkte tuli kokku natuke vähevõitu (119-4=115). Nibin-nabin olime penskarite segaklassis kolmandad, seda trahviminutite tõttu.

Kuid lõpupingutus oli hea ja näitas, et talvel tehtud pikad jooksuotsad polnud asjatud. Kummiga vedamine pani korra ühe sääremarja krambist säutsuma, kuid probleemiks see ei saanud. Järgmise päeva hommikul, peale ca 11-tunnist magamist, olid reielihased valusad, justkui oleksin eile mägedes jooksnud. Hea kogemus seegi.

Maastiku ja rajameistritöö osas oli rogain positiivne, ehkki Randy Korb oli teinud rogaini ca 6-ks tunniks (nagu tal ka varem on mõnikord kombeks olnud). Kuid selline punktide jaotus maastikul pakkus erinevate taktikate planeerimist ja kõigile suurt hilinemisohtu.

Pole veel selge, mida järgmisel nädalavahetusel teha, kas masohheerida Otepää-Tartu maratonil või nautida 3h rogaini Pirital. Liigutamine hoiab elus ja pingutus lisab elule vürtsi. Kõvaketas kupli all vajab aeg-ajalt formateerimist.

Rohkem on pilte Facebookis

Tulemused


19 kommentaari:

Unknown ütles ...

Kas mitte Heigo ei olnud rajameister?

eduardp ütles ...

Ega ma täpselt ei teadnudki, lihtsalt arvasin. Kes siis oli?
Aga sellel kaardil teisiti ei saanudki, kui planeerida mitu varianti. Kes suutis mõlemad pooled läbi joosta, sai kõva punktisumma.
Loodetavasti keegi Vääna jõge ei forsseerinud.

Anonüümne ütles ...

Õhtust. Selle huvitava tornilaadse paekivielamu nimi on: Imperaator Peeter Suure Merekindluse raudtee Sõrve jaama veetorn (a. 1917) XT formaat ei anna kahjuks erilist võimalust nähtud objektide tausta süveneda. Selle merekindluse huvitavaid objekte jääb kaardile aga väga palju. Juku

eduardp ütles ...

Ah soo, siis on ju näha ka pikk raudteetamm, mis kadus meilt jalge alt ja viga oligi tehtud (minekul KP-sse 94)

Armo ütles ...

Minuarust andis sellise paraja treeningvõistluse formaadi välja küll kuid ei enamat,
rada kiita ei tahaks, kooperatiivide vahel lidumine pole see, mis oleks selle ala võlu, üks punkt oli vales kohas ja kuigi sellele viidati vist enne starti, seigeldi seal ikkagi. Jõge, mis oli keeluala ja samblakarva keelualasid läbiti mis mühin, ei olnud neil tegelastel aega Etsi kombel Peetri kindlusi ja rajatisi uurida ega tagasihoidlik olla.

Eks need tegelased ise teavad, kelle nime taga peab DQ olema. Siit edaspidi nad karistusest enam ei pääse, sest rahatrahv pannakse loodetavasti peale.
Kaardist ei saanudki õigesti aru, kas see oli rogainikaart või põhikaart, sümboleid ja kaardimärke oli mõlemast läbisegi. Selge oli see, et selle järgi rogainida sai.
Positiivsust lisas varasem kevad ja see et üsna vähe oli vaja lumes liduda.
See kes on peakorraldaja ja kes on rajameister ei peaks küll saladus olema ja võiks olla avalik info. Ma ei tea kes rajameister oli, aga varjendi punkti järgi pakuks siiski Randy Korbi :)
Muu masinavärk töötas, kenasti.
Aitähh poistele!

Armo ütles ...

Veel põhjenduseks:

võitjad võtsid 66% punktidest, normaalne oleks rogainis, et võitjad võtavad 85-90%. Koolituse teema!

eduardp ütles ...

Rajameister oli ikkagi Heigo. FB-s läks vaidlemiseks, et kas KP62-st sai otse läände minna või mitte, keeluala viirutus ulatus justkui õeala vastu. Need tupikutesse paigutatud punktid polnud eriti mõistlikud, just olukorras, kus punkte ja kilometraaži oli 4h jaoks liiga palju. Samas oli rohkete punktide näol tehtud tubli töö ja nagu mainisin, sellise kaardi juures pakkus erinevaid taktikaid. Alati ei pea kinni pidama 85-95% reeglist, tugevamad võidavad niikuinii ja nõrgematele jääb ka mõtlemisruumi.
Lahtme-Väärsi kogutud punktisumma oli müstiline!

Anonüümne ütles ...

Siit edaspidi nad karistusest enam ei pääse, sest rahatrahv pannakse loodetavasti peale.

Uued võistlusmäärused? Kas keegi on nõus sellise asja vastu võtma? Iseenesest tervitatav asi ja sunnib karja mõtlema...

Anonüümne ütles ...

Kas osa pingelise töönädala toimetustest? :)

EE auto ei vajanud parkimiseks parkimiskohta

Anonüümne ütles ...

Hiiekas, milla koolituse teed? Võimalusel tuleks kuulaks kogenud läbipõlenud korraldaja kogemusi.
Vanamees ütleks "Suuga teed suure linna, käega ei kärbsepesagi"
Ott

Armo ütles ...

Kas autoga sõidame ka keelumärgi alt läbi või foori punase tule ajal?

Tundub et reegleid ei tunta peaaegu üldse, üks tiim jookseb ees ja teised järele.

Korraldaja peab teostama kontrolli, täna seda aga paraku ei tehta.

Ei jäägi muud üle kui reegleid muuta,

Ps. Ott, kirjuta teemasse. Olid kohal? Tead üksikasju sauna tagatubadest kus istusid koos reegleid mitte tundvate isikutega.?

Anonüümne ütles ...

Hiiekas, sul on tuline õigus, mulle kohe meeldivad sinu suust kõlavad tegusõnad. Ma tean ühte kõva korraldajat, kes oli nii kõva korraldaja, et jättis kontrolli mõttes võistluse hoopis korraldamata :)

Ott

eduardp ütles ...

Kohe näha, et vanad sõbrad :)

Armo ütles ...

Blogikommentaarium ei ole koht isiklike erimeelsuste klaarimiseks, kellegi laimamiseks a' la kuulsin seda või toda, keegi käis kellegagi, kellegi korraldus oli si** jne. Anonüümne "Ott" - võta end kokku! Tee parem miskit rogaini arengu heaks, joonista mõni kaart või tee ise mõni rada.

Teistelt ootaks arvamusi teemasse, kuidas ohjata vohavat reeglite eiramist?

Nb. Küll koolitus ka tuleb omal ajal. Kõik me peame õppima - enda ja teiste vigadest, koolitus on hea mõte.

Anonüümne ütles ...

Arvamused, ettepanekud:

GPSi jälgimine ja hilisem läbi vaatamine või automaatne keelualade häiresüsteem, mis korraldajal tulukese põlema lööb. Eeldab kõikide tiimide saatjaga varustamist, aga Eestis saaks vist 50 tiimi saatjaga varustada. Esiots järgiks reegleid, tagumine laseks vana rada.

Kohtunikud ja fotograafid iseloomulikesse kohtadesse. Või lausa "lõksude" üles seadmine. Lõksude tegemine ei ole ilmselt ühegi korraldaja eesmärk kuid mõne võistlusega võtaksid osalejad õppust. Eeldab võistlusnumbri kandmist nähtaval. Ka selle eest saaks sanktsioone väänata.

Alustada võiks reeglite täpsemast lahti kirjutamisest ja vajadusel ka "puust ja punaseks" skeemide tegemisest. Hetkel on küll võistluste juhendid üsna lühikesed ja algajatel puudub kogu info.

25.03.2014 9:35
25.03.2014 9:42

Anonüümne ütles ...

Blogikommentaarium ei ole koht isiklike erimeelsuste klaarimiseks, kellegi laimamiseks a' la kuulsin seda või toda, keegi käis kellegagi, kellegi korraldus oli si** jne. Hiie "Armo" - võta end kokku! Tee parem miskit rogaini arengu heaks, joonista mõni kaart või tee ise mõni rada.

Ott


eduardp ütles ...

Ma rõhutaks ikka ja jälle seisukohta, et rogaini jaoks midagi tegemine on ka rogainiüritustel osalemine, korraldajatele töö eest tasumine. Need üritused ei ole ammu enam lihtsalt ühiskondlikud tegevused, ka äril on oma osa.

Üritusi on tänapäeval ülipalju, jätkuks vaid osalejaid.

Armo ütles ...

Rajameistri töö üks osa on maastikul info hankimine ja vajadusel ka kaardi täiendamine.

Palju on eravaldusi ja maatükke, millele astumine eeldaks kooskõlastamist (suvilad, õued, aiad jne). See on pikk ja ajamahukas ettevõtmine. Palju seda täna tehakse? Kirjalikult?
Piisab ühest kirjast või kõnest kohalikku omavalitsusse "orienteerujad on minu aia ära lõhkunud", et anda võimalus järgmisel korral üritust mitte lubada.
Rajameister peab oma tööga need võimalused/ohud välistama (loe miinimumini viima).

Võistlusel kohapeal aitaks:
1. Põhjalik DEMO enne starti "puust ja punaseks", sest ega ei saa loota, et alati juhendit loetakse.
2. Rohkem infot kaardile,
nt kui veekogu on keeluala, siis peab violett viirutus kaardi peal olema. Jõe puhul aitaks ka rist peale.
3. Kohtunikud välja! Juba üksi see, et kohtunikud on reaalselt väljas, aitab. Et ainult juhendisse kirjutada, me tühistame keelualale minejad - see ei tööta!

GPS joone järgi kedagi maha ei ole võetud minuteada. Aus sportlane tuleb ja tunnistab siiski ise et rikkus,
paraku seda ausust on vähe.

ps. Anonüümne "Ott"! Tule laupäeval Piritale rogainile ja vaata kuidas asjad käivad, õpid kindlasti midagi juurde.

Armo ütles ...

Tahan veel lisada, et takistuste nagu jõgi, oja, järsak, tüma soo jne ületamine on rogainis tavaline asi - need ei ole üldjuhul kunagi omal vastutusel liikuvale võistlejale keelualad. Need võivad olla ohualad ja nendest teavitatakse võistlusinfos, stardis, kaardil jne!

XT talverogainil Vääna jõgi keelualana oli korraldaja viga, kuna kaardil keeluala märgitud ei olnud. Kogu rogaini maa-ala oli ka nii suur, et mingit taktikalist põhjendust raja "pikemaks venitamiseks" ei olnud.