laupäev, 28. september 2013

Laukapiljard Suuntol

Suunto Games on juskui Eesti-Soome maavõistlus, kus värvi lisavad ka veel mõned idanaabrid. Huvitav, et see kaubamärk töötab kenasti ja on korraldajatele üks ihaldusväärsemaid võistlusi, mistõttu saab EOL sobivat korraldajat/maastikku valida tavaliselt mitme pakkumise seast.

Seekord olid korraldajad OK Kooperaatorist juurde kaardistanud laukarohke Koitjärve raba - ebatavalise maastikutüübi orienteerumiskaardil. Seal lõppes täna nii mõnegi mehe võistlus, sealhulgas ka minu oma.

1.päev

Etapp 2-3. Hoidsin 2.KP-st väljudes natuke vasakule, kaks minutit varem startinud Sass (Aleksander Pritsik) järel, Tarmo Klaar natuke paremal. Peale suuna polnud midagi pehmes sfagnumsamblas vaadata, ootasin laukaid, et nende vahel end paika saada.

Aga laukaid ei tulnud ega tulnud. Mingi pisike plekk soos oli ja seal lähedal mitu ekslevat orienteerujat. Arvasin end olevat liiga lõunas ja keerasin põhja. Ekslevad soomlased? järgnesid, kuid peagi said aru, et miski oli ka sealpool mäda.

Kuna ühtegi laugast ei tulnud, siis keerasin ise ka tagasi ja hoidsin läände, arvates, et polnud piisavalt sügavale rabasse sisenenud. Jooksin edasi-tagasi, kui nägin kaugemal lõpuks KP-tähist. Koht ei sobinud kaardiga, oleksin pidanud olema laugaste vahel. Tarmo Klaar võttis kaugemalt selle punkti ja ütles, et on 36 (vajasin 75-t). Kuna Tarmo oli kaugel, siis ei saanud punkti asukohta küsida. Liikusin natuke tagasi, kui kohtusin ühe orienteerujaga, kes näitas ligikaudselt KP36 asukoha.

Ups, olin ikka üsna kaugele jõudnud. Tagasiteel kohtasin Sassi, kes ütles, et võistlus on läbi. Mõne aja pärast kohtasin Mati Preitof'it, kes startis minust 23(!!)min varem. Ei noh, minu 20min seiklust polnudki veel kõige hullem. Liikusin põhja, kuid Mati arvas, et peab hoopis lõunasse minema. Jõudsin lõpuks saarega lauka äärde ja sain end paika. Seejärel jälle sama teed tagasi, kuni lõpuks paistis ka ihaldatud 3.KP. Selle punkti leidmiseks vajasin 38(!) minutit.

Kuid see polnudki rekordite rekord, sest Mati läbis sama etapi 58(!!) minuti ja kogu raja 2:24-ga. Väga visa sell see Mati, rogainija ikkagi, nagu ka meie Sassiga, kes me kõik seal rabas treeningtunde suurendasime.

(Hiljem SI-aegu vaadates, selgus, et olin rabas olnud siiski ainult 20min. Seega viga ca 16min)

Kohati vajutades, kohati tujutult joostes (sest jalad olid pehmed), kohati säärelihase valu tõttu kõndides, sain lõppajaks 1:28, mis polnudki 30-minutilise vea juures kõige hullem aeg.

Tulemused (1.päev)

Homme lähen siiski jooksma, ehkki vasaku sääre alumine osa teeb muret. Kui valu jätkub, tulen rajalt ära. Nädala pärast on TAOK rogain, seal peab terve olema.

2.päev

Tänasest päevast pole midagi kirjutada. Saan nüüd aru neist tippsportlastest, kellel on harva mõne punktiga viga 10 sek, teisega 15 sek, ehk veel mõni vale teevalik ja ongi kõik.

Nii täna minulgi. Mõni seisak, mõni kaarega jooks ja ongi kõik. Ei ühtegi viga nagu oleks jooksnud mõnd lihtlabast rada. Panin tänase päeva kinni (aeg 44:49), valusa (rebestatud?) säärelihasega Maido kaotas minutiga, teised rohkem. Hea oli joosta, hea on alati joosta, kui sellele ei eelne 40 minutit soojendusjooksu rabas. Jalg ei teinud samuti valu, seega pole kõik veel kadunud, sh orienteerumisoskus.

Tulemused (2.päev)
Tulemused (2 päeva kokku)

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Vähemalt püsisid kaardis :)
Soome Eduskunta käis orienteerrumisüritusel. Ei tunne kahjuks naabrite poliitikat nii hästi, et teaks paljud neist rahvaesindajad on ja paljud tugistruktuuridest. Igatahes Kalle Yrjänä sooritus maksab üle vaadata. http://www.tulospalvelu.fi/gps/20130925eduskunta/

SR

eduardp ütles ...

Oh jah, meie seiklused rabas olid ikka väga minimaalsed, isegi Mati 58 minutit, võrreldes Yrjäna etapiga 1-2 ja eriti muidugi 8-9.
Aga visa tegelane, et võistluskeskusesse tagasi jõudis (keegi tõenäoliselt aitas).

Kaur ütles ...

Kas said lõpuks aru, kuhu need laukad siis kadusid?
Me käisime samal ajal Kõnnu rabas ja kommenteeriti, et olla erakordselt kuiv. Aga laukad olid ikkagi olemas!

Teise päeva kohta - palju õnne!

eduardp ütles ...

Laukad olid arvatavasti paigas, kuid mina kaldusin vist paremale. Vist. Kahju, et gepsuga kella polnud.

Reha oli 4.punkti asetanud kavalalt kahe lauka vahelise 2m-laiuse veeriba servale. Lähenesin koos ühe 50-aastase venelasega paremalt, st valelt poolt. Vee juurde jõudes selgus, et üle ei hüppa, polnud kusagilt tõugata. Venelane ütles, et "derži ruku" ja sukeldus vette. Kaelani. Hoidsin tal käest kinni kuni poole maani, siis lasksin lahti. Venelane ujus edasi ja ronis teiselt poolt välja.

Jooksin ringiga tagasi, sest olin ju kalendrijagu viga teinud. Üks soomlane ei taibanud tagasi keerata, Andres Talves fikseeris mu tagasijooksu ära ja läks vasakult.

Kui punkti juurde jõudsin, hakkas 50-aastane soomlane veest välja ronima. Natuke aitasin teda selles raskes ja külmas tegevuses. Üllatuseks tänas veel peale lõpetamist!

Kaur, nägin su soopilte FB-s. Pidite teiegi üle vee hüppama.

Kaur ütles ...

Meil oli seekord üsna kuiv matk, kõige rohkem tuli vett iseenda seest - hoidsime räätsadega stabiilselt ligi 5 km/h kiirust - võtab naha märjaks küll.

Aga ma olen (Paide) xdreamil nii laukasse kukkunud, et pind läks lihtsalt alt ära ja olin äkki üle pea vee all. Ka seal oli laugastevaheline punkt ja üsna paljud said end üle kere märjaks. See oli vist kõige vesisem xdreami etapp üle kõikide aegade, algas ujumisülesandega ja läks siis samas vaimus lõpuni.

Armo ütles ...

Bingo bingoks, Etsilt ootaks rogaini ennustust ja põhjalikku maastiku ülevaadet. Laupäeval ju rogaini EMV. ;)

Anonüümne ütles ...

Maastiku ülevaadet vaata nüüd:
http://www.rogain.ee/2013/rajainfo.pdf

Lauri

eduardp ütles ...

Panin enne selle info lugemist oma arvamuse üles. Eks näis, palju kokku läheb :)