teisipäev, 2. oktoober 2012

Lindora rogaini eel

Laupäeval toimub TAOK rogain Lindoras - selle aasta rahvarohkeim orienteerumisüritus. Nagu tavaliselt, eelneb sellele ka väike ennustus.

Ootamas on huvitav maastik, sest Piusa jõe kõrvalorud on paljuharulised ja järskude nõlvadega. Rajameister Markus Puusepp paneb punktid orgudesse maha nii, et otsetee punktide vahel saab olema füüsiliselt kõige raskem. Palju saab joosta ilusas männimetsas, kus jällegi võtavad hoo maha  tõusud. Mõned punktid leiavad koha kõrgete mägede tippudes. Tõusu saab seekord võtta korralikult. Kaart tuleb üsna ruudukujuline, nii mahub kõige rohkem huvitavat maastikku peale. Kasutamata ei jää ka Tabina paisjärvest põhja poole jääv ala, seal on põneva reljeefiga maastik. Mõned punktid paigutatakse teistest natuke eemale, näiteks kaardinurkadesse, et ka "loomadel" jätkuks piisavalt väljakutseid.

Kaardi lõunapoolne osa saab olema aga hoopis teistsugune kui põhjapoolne. Kuna sinna pole kunagi ühtegi orienteerumiskaarti joonistatud (vt SIIA), siis pole järelikult sealt ka midagi meeldivat loota. Reljeefivormid muutuvad väiksemaks, männid asenduvad lehtpuudega, metsadest saavad tihnikud ja lagedatest võsad. Ebamäärasus kasvab, eriti läbitavuse osas. Reljeefi joonistamisel kasutatud LIDARi andmestik peaks pakkuma siiski enam-vähem usaldusväärset pilti.

Mõned punktid on pandud väikeste järvekeste kaldale, üks jääb kindlasti ka Puutlipalu lahingu asukohta, sinna, kus julgeolekuüksuste poolt hävitati 1953.aasta märtsis selle piirkonna viimane metsavendade grupp. Hukkus 8 metsavenda, neist 3 naist.

Võitjate ennustamine on lihtne nagu alati:

MM - Parim enne möödas (Abram/Kraas).
NN - Leesikas (Hirv/Vaher), kannul kohe Fortuuna (Raspel/Soots)
MN - Tempo (Roosaare/Lang/Sulg) Kes on Lang? Siin võin ka eksida.

MM40 - Tiim 68 (Hiie/Lahtmäe)
NN40 - Kama 2 (Kink/Vask), Kollased sandaalid kohe kannul
MN40 - 2 wet shirts (Kamiskis/Liepina), ehkki Valters ütles, et Anita pole veel haigusest taastunud. Et lähevad matkama... Tugevad on ka Actis/Lapina ja Ilves/Ilves. Meie oleme kindlasti konkurentsis.

PERE - Klanova (Roose/Roose). Tuleb vihane võitlus Metsakulguriga (Alamaa/Alamaa)

MM55 - ISC (Kivikas/Tasa). Tugevad konkurendid seekord puuduvad
NN55 - Sulem (Sulg/Zahkna). Pole samuti konkurente
MN55 - Kapa LR (Laveikis/Grunde)

JJ18 - No Breaks (Olvet/Uusküla)


KÜSIMUS: TAOK rogainiga samal päeval toimub Tartu linnamaraton. Kui poleks olnud rogaini, oleksin vist seda jooksnud. Uudishimust, et kas suudaksin sügisel joosta 3.15 või natuke alla.
Kuid maratoni läheb protokolli järgi jooksma mitu orienteerujat (Tali, Vanjuk, ...). Tiit on sel aastal heas hoos ja võtab maratoni tõsiselt. Viimati jooksis ca 20 aastat tagasi, parimaks jäi jooks aastast 1986 - 2:30:47 (marathon100.com). Ja seepärast on põnev teada, et
mis ajaga jookseb Tiit Tali maratoni laupäeval? (kõige täpsem ennustus annab 1 punkti)
Minu pakkumine on 3:08.


39 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

2.59

Jaagup

Kohalik ütles ...

Tabina järv on tegelikult looduslik, hetke veetase on lihtsalt paisutamise teel saavutatud.

Markus ütles ...

Võib-olla siiski mitte nii looduslik:

ERA II 247, 159/60 (2) < Vastseliina khk., Loosi v., Tissi t. < Tabina k. - Harald Truija < Liisa Juhkam, 75 a. (1939) Sisestas USN
Tabina järv on olnud rändjärv. Puutli metsast asunud ta kolme kilomeetri kaugele Tabinale. Tema endine asukoht olnud kahe kõrge mäe vahel.

http://www.folklore.ee/lepp/vastse/?sel_id=2

Anonüümne ütles ...

26a hiljem: samad numbrid, teises järjestuses. 3:04:27

SR

PS
taok rogaini kaardi pakun olema veidi suurema. ehk obinitsa suunas - sealgi jätkub ilus maastik

eduardp ütles ...

Keskkonnaregistri järgi on looduslik järv (SIIN), kuid väike pais on ees.

Anonüümne ütles ...

Eelmise aasta "soolika" peal olid kaugemad punktid võistluskeskusest 9km kaugusel ja suurim kahe punkti vahe ca 15km. Siin väike kompilatsioon kaugustest ning varasematest kaartidest, mis sel nädalavahetusel ees võib oodata: https://dl.dropbox.com/u/18383245/pretaok2012.JPG

Armo ütles ...

Ets, kaart on ikka rohkem "soolikas", minuarust pakud liiga palju kaardistamata ala, tegemist on ikka rahvarogaini, mitte MM-iga.

Hiiekas

Anonüümne ütles ...

Pakun, et uus MR 2.02.11

TÄPI ütles ...

Tiidu ajaks 2:54

Anonüümne ütles ...

Tiit Tali on sündinud 1960. Arvestame vanuseks 52, sõltumata sellest, millal tal tegelikult sünnipäev on. Oma parima tulemuse maratonis jooksis ta 26-aastaselt. Kui uskuda Elmer Sterkeni analüüsi vanuse mõjust jooksu kiirusele (http://som.eldoc.ub.rug.nl/FILES/reports/themeE/2001/01E47/01E47.pdf), siis peaks tema tulemus 52-aastaselt olema 86% oma parimate aastate tulemusest. Sterkeni tabeli järgi arvutades oleks 26 aasta tagusele sooritusele vastav tulemus tal praegu 2.56. Aeg alla selle näitaks, et Tali pigistab vee välja ka sellest kivist, kus tegelikult vett ei olegi. Aeg üle selle näitaks tavapärasest kiiremat degenereerumist.
Lauri

Anonüümne ütles ...

Kuna täpselt ei oska nagunii ennustada, siis pakun, et katkestab:)

RR

Karli ütles ...

Ei ole kerge 52-aastase sportlasepõli. Lähed pahaaimamatult nädalavahetuse kodulinnamaratoni jooksma ja samal ajal hulk tegelasi hindab su degenereerumisprotsessi:)

Inimestest tuleb arvata ainult head - 2:55:32

eduardp ütles ...

No kuulge, kui Tali jookseb alla 3 tunni, siis ma söön küll oma... ära :)

Anonüümne ütles ...

See ... jätab ruumi fantaasiale. Jubejube!

Anonüümne ütles ...

See Tartu linnamaraton on mõnusa lõpuga - 3 viimast kilomeetrit Toomemäel.

Anonüümne ütles ...

3.03

Jaak

Armo ütles ...

3:05.06

Hiiekas

Anonüümne ütles ...

Ma muidugi möönan, et trassi iseärasused ja ilmastikuolud võivad samaväärse sooritusvõime juures tulemust vabalt 5% ulatuses mõjutada. Eelmise postituse vindid olid vastavuses nende vintidega, mida Tiit ise oma elu jooksul keeranud.

Aga tulles TAOK rogaini ja ennustuse juurde, siis korraldajad küll ennustusvõistlusel ei osale, kuid GPS jälgimisseadmete väljajagamine ei ole toimunud ka päris juhuvaliku printsiibil, vt. http://www.rogain.ee/foorum/?tid=495
Lauri

Anonüümne ütles ...

2.58
TL

Anonüümne ütles ...

3.20

A.A.

Anonüümne ütles ...

3:12

Marek A.

Anonüümne ütles ...

Tiidu sünnipäev on täna.

Ats Sõnajalg ütles ...

Tiit Tali'le pakun 3:10.

Ats S.

Timo ütles ...

3.05

eduardp ütles ...

Kui nii, siis Tiidule palju õnne. Aga ta võib-olla ei loegi seda blogi. Ja ehk parem ongi, saab rahulikult stardiks valmistuda.

Ah et meile pannakse GPS külge. Tänud! See ju väga motiveeriv klotsike, näiteks eelmisel aastal ei saanud kordagi endale viilimist lubada ja ka veast püüdsime pingsalt hoiduda. Piinlik oleks olnud, kogu maailm ju vaatas.

Kahjuks selgus finišis, et GPS ei töötanudki :)

silver ütles ...

3.09.22

Kaur ütles ...

3:11:01

Mait ütles ...

Tead, Ets,

Kogu maailm ei vaata..

Ja kõik need GPS'is ja träkid ja splitid ja ruudz gadzetid ja lidarid.. need võtavad orienteerumisest midagi ära.

Anonüümne ütles ...

Tiit Tali oli tubli ja ei petnud ootusi. Ma kartsin, et ta jooksab 2:59, aga lootsin (vabandust), et lõpp kukub ära ja nii ka läks. 3:02:50 ja tundub, et siit tuli punkt. Tunne on sama hea, nagu ise oleks jooksnud. Milline suurepärane päev rogainiks või maratoniks (ja mitte vigastuse raviks).

Jaak

Jaak

Anonüümne ütles ...

Võlgnen tublidele ennustajatele kommentaari. Siin see on:
Tänan ennustajaid, see oli päris hea motivatsioon maratoniks.
Tõsi korraks tekkis mõte, et peaks mitte startima, sest arvamus minust oli nii hea, ennustuste keskmine aeg oli 2:04. Ei tahtnus seda arvamust jooksuga ära rikkuda.
Jooksust: Jooksin koos 3:00 tempomeistri Margus Pirksaarega. Tempo oli päris rahulik (keskmine pulss (153l/min) Kogunes kümne meheline punt, kellega viskasime nalja ja lobisesime enamus teest. Enne 15. km ütlesin, et mul on pissihäda. Margus ütles, et tal ka. Lepisime kokku, et teeme peale 15. km ühise peatuse. Nii tegimegi, viis meest võtsid ritta ja andsid looduse kutsele järele (kaameramees oli seljataga). Need viis, kes ei peatunud, saime alles 4,5km pärast kätte. Siiski olime koguaeg 3:00 graafikust ees. Teisel poolel hakkas mehi vähenema, 34. km olime neljakesi, siis ütlesin, teistele, et jalad on kanged ja kulgen nüüd rahulikumalt. 35. km olin veel 30 sek 3h graafikust ees, jõudu jagus, aga jalad olid kanged, mis ei lubanud pikka sammu teha, mistõttu tempo langes. Tõusul Toomemäele tundsin end väga hästi, jooksin lühikese sammuga üles ja oleks jõudnud veel kiirendada, aga sammupikkus ei võimaldanud. Mäest alla oli päris ebamugav. See on see kui võsajooksja tuleb pehmel maal joostud hooaja lõpus kõvale pinnasele jooksma. Olen viimased 3kuud läbinud tsipa üle 200km kuus, millest osa asfaldil, aga ilmselt mitte piisav osa. Mis ennustusse puutub, siis ise arvasin, et olen 3:00 tempomeistri pundis kuni jalad lubavad ning kui enam ei luba siis kulgen võimaluse piires lõpuni. Arvasin, et selleks ei kulu üle viie min. Seega planeerisin aja 3:05. Kuna Toomemäe tõus läks üllatavalt kergelt, siis panin 70 sek mõõda. Aga õnnitlused Jaagule, ennustada mehe aeg, keda sa ei tunne, 10 sek täpsusega. Supper!
Kui kokku saame, teen välja.
Samas ennustasin ka suht täpselt. Kui Merike küsis kui kiiresti ta jookseb, siis ütlesin, et 3:24-ga. Seda ta ka tegi, olles naiste arvestuses 2. Õnnitlused Merikesele, tubli tulemus!
Edu Etsile ja teistele rogainil!
Tiit

eduardp ütles ...

Kui Jaak jooksis eelmisel sügisel Tallinna maratoni ajaga 3:02:54, siis lõi ta mind kergelt pahviks. Nüüd tegi Tiit 3:02:50 ja imetluseks oli taaskord põhjust. Õnneks pääsesin napilt millegi jubeda söömisest.

Mait, Sulle vastaks laulusõnadega:
"Oh ei mu sõber, Su sõnad on hämarad, ma ei suuda mõista neid."

Anonüümne ütles ...

Tartu linnamaraton võideti Eesti juuniorite tipmargiga. Aristov Dmitri Ida-Viru 2:32:46. Lõpuks ometi! Minu joostud mark oli juba 34 aastat vana.

Tiit :)

eduardp ütles ...

Tiit, sa osalesid siis ju lausa ajaloolises jooksus. Kahju, et ajakirjandus seda fakti üles ei leidnud.
Suure üllatuse tegi mu töökaaslane kõrvaltoast, Raivo Alla. Eelmise aasta kevadel jooksime koos Otepää-Tartu maratonil ja hoiatasin teda siis, et ehk ei maksa meie pundiga väga pikalt koos joosta. Esimese maratoni jaoks tundus tempo tema jaoks natuke kiire. Jutt on SIIN. Nii oligi, lõpus läks tal ca 3:16 tempos raskeks.
Nüüd aga jooksis maratoni ajaga 2:35:56 ja sai 2.koha! Alles tegi fantastilise isikliku rekordi Tallinna maratonil (2:40) ja nagu selgus, see polnud veel piir.

Jaagup ütles ...

Mis see sinu juunioride tippmark oli? Väidetavalt jooksis Heinar Vaine Berliinis mõned päevad varem Eesti juunioride rekordi, mille Aristov siis alistas.

http://jooksuportaal.blogspot.com/2012/09/berliini-maratoni-voitis-geoffrey-mutai.html

eduardp ütles ...

Ehk saab SIIN vastuse?

Jaagup ütles ...

Aga miks siis jooksuportaal seda eelmiseks juunioride rekordiks ei pea?

Anonüümne ütles ...

1980 aastal loeti juunioride rekordeid nende hulgast, kes olid 19 aastased (alla 20), sünnikuupäevast lähtuvalt. Nüüd loetakse sünniaastast lähtuvalt. Aasta lõpus sündinud võistlevad rekordite eest kuni aasta endast vanematega. Millal selline muutus tehti, ma ei tea.
Mäletan tollest jooksust seda, et õhtul tegin Estonia kolhoosis autoavarii ja lõin öösel auto plekke sirgu. Auto sai korda ja sain enne maratoni isegi 4h magada.
Jooksu ajal ei tarbinud jooki, geelist ja muust rääkimata, ei teadnud toona sellest midagi. Jooksin eesmärgiga täita 1. järk maratoni jooksus, mis oli 2:38:00. Poolel maal, pöördepunktis, selgus, et olin graafikust maas. Seepeale jooksin teise poole, mis oli vastu tuult, kiiremini kui esimese ja jõudsin alla 2:38. Mis aja oleksin targalt tegutsedes jooksnud, ei oska öelda. Hiljem jooksin ainult raskeid maratone (Tartu- Otepää, vastutuult ja üles mäge.) Oli ka Võidu maraton (Tartu-Jõgeva maanteel), aga seal olin nii "väge täis", et jooksin esimesed 10 km 32 minutiga, poolel maal sai energia otsa ja 27 km tahtsin katkestada, aga Vladimir Heerik ütles, et nii kaugel enam ei katkestata, taarusin kuidagi finisisse (2:35).

Vabandused risustamise pärast, see pole minu blogi.
Tiit

eduardp ütles ...

Risustamine!?? No kui see jutt on risustamine, siis on kogu mu blogi üks suur prügimägi :)

Anonüümne ütles ...

Kogemus näitab, et kui keegi palju kommenteerib, siis muutuvad osa kodanikke närviliseks (hakkavad kommenteerijat ründama).
Tiit