pühapäev, 17. juuli 2011

Kõrvemaa rogain 2011 - herilased, kollased "lagedad" ja krambid

Täna tegime Marjega nö treeningrogaini Kõrvemaal. Võistluskeskus asus Järvi järvede juures. Kaardi unustasin supilauda, fotokat kaasas polnud, seega ei olegi esialgu midagi näidata.

Tegime plaani ca 7 tunni peale (kuid läbisime seda peaaegu 8h). Idapoolse osa jätsime kohe välja, paistis teine kuidagi igavavõitu, ehkki Hiieka jutu järgi oli sealt saada rohkem punkte kui läänepoolses osas.

Kaart oli kohati paras müstika, kollased alad (sh ka tumekollased?!) olid üsna sageli tavalised metsad, reljeefijooned tundusid kohati 10m või 20m lõikevahega. Mõni punktikoht oli täiesti arusaamatu (numbreid ei oska praegu nimetada, loodetavasti hiljem). Kuid see ongi rogain ja läbi väikese häda saime kõik vajaliku kätte. Tõsi, ühe tiigikese nurgast punkti ei leidnud (KP30), ehkki seisime seal kõrval kaks korda. Tegemist oli ulatusliku vesise alaga, kus tiigikesest või kõlvikupiiridest ei saanud mitte tuhkagi aru. Loobusime mingil hetkel ja suundusime tõelisse kloaaki, kus arhitektid Vallner ja Peil üllatusid, et me seda punkti ei leidnudki (nägid meid punkti lähedal). Selle info peale läksime tagasi ja saime 3 punkti kogusummale lisaks. Kloaaki läbides oli tõeliselt kahju, et fotokat polnud kaasas.

Oti pilt oletatavast situatsioonist


Esmakordselt kohtusin rogainil herilastega. Kõigepealt sai minu järel kõndiv Marje 3 pistet sääremarjadesse, mõni tund hiljem sain Marje taga kõndides 5 pistet, samuti sääremarjadesse. Ka vasak reis leidis mingi aja möödudes kontakti herilasega.

Muret tegi vana probleem - krambid ja seda sõltumata rahulikust tempost. Krambid hakkasid märku andma kusagil 3 tunnil ja tõeliselt ohtlikult käitusid päris lõpus, pärast seda, kui alustasime käimist peale ühtlast laudteel jooksmist (ca 3km). Ka Rein Taaramäel saabuvad krambid peale pika tõusu võtmist just laskumisel. See lohutab. Alati on olnud jama seiklusspordis kanuusse istumisel, rütmivahetus ei mõju hästi.

Pean tunnistama, et arvasin end paremas seisus olevat ja ei võtnud krambiohtu tõsiselt. St, ei teinud krampide vältimiseks enne rogaini mitte midagi. Lätis tuleb ettevaatlikum olla. Valulävi tundus olema ka üsna madal, 24h rogaini sellisena hästi ei tee.

Ebaõnnestunud valik oli Vichi spordijook, mis sellisele üritusele ei kõlba - lääge ja söögiisu peletav. Õnneks saime 5 tunnil puhast vett, see oli tõeliselt maitsev.

Tarbisin ca 3l jooki, kuid näiteks Mati Preitofi kaaslane Kaja Vals ei joonud 8-tunnise rogaini ajal (NB! Ilm oli palav) mitte tilkagi! Mitte tilkagi! Sõi kokku 2 metsmaasikat ja 3 murakat, üks murakas oli vist ülearu.

Ah jah, kaks medalit saime ka. Ja tänud korraldajatele, et viitsisid ja tegid. Kõik oli tore.

Kokku läbisime 44,8km.

Tulemused



17 kommentaari:

Siim ütles ...

KP 30 juures on sul rohelisega küsimus - mis ristid?!. Loen OK Nõmme järgmise päevaku infost, et " Ristiga märgitud teed on kas erateed, või tuulemurru tõttu raskesti läbitavad" - kasutatud on Rogainiga sama kaarti. Ehk seletab asja :)

Anonüümne ütles ...

Need ristid tähendasid ilmselt, et rattaga mittesõidetav. Oli jah nats üle üjutatud see tee, eratee ta küll polnud ja tuulemurdu ka mitte. Ise läksin 30-31 just mööda seda teed suure kaarega ja teist paar min kiiremini ja herilastest pääsesin ka:)
RR

Anonüümne ütles ...

30kp tiiki pole eales olemas olnud, keegi suvalt tiigi joonistanud. Punkt oli kaardil olevast asukohast ca 100m ida-edela suunas:)
terv. Ott

Anonüümne ütles ...

Jüssi või Järvi järved (keskus?)

Anonüümne ütles ...

Ott - lääne-edela tahtsid vist öelda? Oli teine jah "soo soisem koht", teest ca 50m , mitte 150m nagu kaardi järgi.
RR

Anonüümne ütles ...

Ilmakaared segi, õige hoopis lääne-loode:)
Ott

eduardp ütles ...

Järvi järved, muidugi. Parandatud. Tänud.

RR, Marje sai herilaste käest nõelata ikkagi enne suurt jõge (55 ja 29 vahel). Kes kardab herilasi, peab liikuma esimesena, nõelata saab tagumine :)

Tenno ütles ...

me tegime plaani 6-le tunnile
esimene tagasilöök oli 54 suur lage lohk.punkti pole. peale ümbruskonnaga tutvumist siiski lõpuks leidsime punkti suure lohu ülaservast puu küljest.viga15min.Ja siis see 30.
kui lõpuks kuivale maale saime siis punkti ei leidnud.Käisime vahepeal 50-das ära ja teiste vihjete peale ikka lõpuks saime kätte.Mul oli teekonna salvestaja kaasas ja see näitas,et punkt oli teele poole lähemal.See õige tiik oli kindlasti üle ujutatud ja seda polnud võimalik tuvastada.
Aga kõige rohkem olen rahul rajavalikuga.
Tore oli.

Tenno ütles ...

55 ja 29 vahel said vist kõik nõelata
mina kõige ees ühe nõela ,Arvi minu järel 5 nõela ja vaene Maido viimasena 10 nõela.Teine erilase pesa oli 51-43 otse minnes kohe mäe all.Ma läksin kõige ees ja sain jälle paar nõela kuid õnneks jõudsin teisi hoiatada.

eduardp ütles ...

Tenno, need siis ju samad herilased :)
54 oli suurem tüng ka Priidule-Mairoltile. Nende käest saime teada, et punkt on peidetud puu taha. Hiigelsuure lohu põhjas puud polnud ja seega leidsin KP kergesti.

Anonüümne ütles ...

Kuidas üldiselt mindi etapp 55-29, kas läbi jõe?

eduardp ütles ...

Ikka läbi jõe. Me leidsime jões mahalangenud puu, mida sai käsipuuna kasutada. Ujuda ei tulnud, ka Marjel jäi pea kuivaks.

Tenno ütles ...

29-55 ega muud võimalust ei olnud ikka otse läbi jõe
mulle meeldis

Anonüümne ütles ...

Kummaline ikka kohati see rogain, kui kaart läbitavust eriti ei kajasta ... tundub näiteks, et 33-21-42-45-32 oli kiirem, kui 33-45-21-42-32 .... või siis oleks teise variandi puhul minema 42-32 lõunast ringiga?
RR

eduardp ütles ...

Üllatav analüüs. 33-45 vahel lõikasime vastutulevate võistkondade mõjul natuke otse ja sattusime paksu tihnikusse. Kuid pikemas rogainis (8h, eriti 24h) on lisaks kiirusele oluline veel liikumise vaheldusrikkus. Peale ja enne tee-etappe on väga kasulik vahepeal võsas ragistada, mis sest, et aega läheb natuke rohkem. See-eest töötavad teised lihasgrupid.

42-32 hoiatas meid vastutulnud Toivo Saue, et sohu ei maksa minna, kuid ikkagi sattusime minema piki võsastunud kraavi.

Mairolt ütles ...

Jah, meie vahtisime 2 korda seda lohku KP54, sest kõik muu klappis, aga punni polnud. Alles 3. katsel kui lõuna poolt navigeerimine meid jälle selle lohu juurde juhatas, nägime, et punkt puu küljes lohu ülaservas. 15 min...
Herilasnõelu korjas Priit ühe, ilmselt selle pärast, et just sel hetkel sattus ta liikuma mu selja taga:)
Meil oli muidu enda arvates sobiv teevalik ja plaanist jäime maha alles peale viga. Aga tänu sellele pääsesime KP30 kloaagist.
Kõige hullem valik, mida vaatasin, oli mu meelest Matil Kajaga - lääneosa oleks Kajale kindlasti paremini sobinud.

Anonüümne ütles ...

32-42 etapi 32 poolne ots tasus kyll mööda siht minna, 42-st edela-lõuna suunas oli jälle kenasti joostav mets, ja seega suurt ringi polnud vaja teha.

45-33 vahelise metsa läbitavus varieerus tõesti, kuid kuna kraavide näol olid kindlad orientiirid olemas, võis julgelt natuke kõrvale kalduda ja kergemat läbitavust otsida.