pühapäev, 29. mai 2011

Suvejooks Voosel põnevas võistlusklassis

Tore, et meil on nii põnev võistlusklass (M50) - Tali, Reha, Kaljur, Toomas, Rooni, Minn, Preitof, Talver jne. On jooksumehi, on orienteerujaid, mõni on mõlemat.

Sellel Suvejooksul leidis Jaanus Reha endale M45 klassi, no keegi peab ju Tenno Alamaale konkurentsi pakkuma. M40 tundus samuti olema üsna tühi, M35 seevastu põnev. M50 klassi tegi põnevamaks veel tugev külaline Rootsist - Hans Tarandi. Mees , kes eelmisel aastal tuli O-Ringenil kolmandaks ja võitis ühel päeval, peab olema väga tugev. Seda oli näha nii mehe kehaehitusest kui jooksusammust.

Hans Tarandi isa on eestlane, kes läks sõja ajal Rootsi ja vahetas oma nime Truberg'ist Tarandiks. Praegu elab ja võiks joosta M90 klassis.Hans on IFK Lidingö klubist, kõvast tegijast Jukolal nii naiste- kui meesteklassis. Esimesse võistkonda Hans siiski ei mahu :)

Esimene päev: eraldistart

Algus läks hästi, ehkki 2.KP oli natuke ootamatus kohas (maastik ei olnud selline poollage nagu kaardil). Ka pikk etapp õnnestus, ehkki vahepeal tundus, et otseminek polnud parim lahendus. Valge mets oli ikka parajalt mahakukkunud puid täis ja seda igal pool. Ajame süü lumerohke talve peale. Vaene Tarandi sellist risu tavaliselt ei jookse ja ülemisest teede ristist suunaga 6.-sse minekul läks kaardist välja. Viga 7 min. Ka Tiit Tali läks sarnaselt orbiidile (viga 5,5 min), ainult tema tahtis hoida paremale, kuid kaldus vasakule. Tarandi tegi vastupidi. Ise läksin pikalt mööda teed ja jooksin kindlalt nõlva kinni ning sain parima etapiaja ning liidripositsiooni.

Edasi läks samuti kenasti ja lähenemine 8.-le oli nõlva peal ilusti kontrolli all. Lihtne. Miskipärast hakkasin siiski punkti asukohas kahtlema, arvasin olevat teisel pool nõlva(??) ning tegin vist pisikese kaare ümber punkti. Ja olingi jamas. Mõned tiirutamised, siis jooksuga paikapanekuks tee peale välja ja tagasi punkti. Viga 4(!)min nii lihtsas kohas. Raisk.

Minekul 10.-sse tõlgendasin jälle reljeefi valesti ja hoidusin liiga paremale. Lihtsalt ei saanud aru, kus reljeef tõuseb, kus laskub. Pidur oli ka viletsavõitu, ei teinud pikemalt seistes endale pilti selgeks. Viga 3 min.

15-16-17 olid ka purjus mehe teevalikud, kuid ei midagi hullu.

Tulemuseks aeg 67min, 3min kaotust Kaljur-Talile ja 2 min Tarandile. Kuid imejooksu tegi Mati Preitof, läbis raja 60 min-ga ja juhtis järgmiste ees 4,5 minutiga, minu ees 7,5(!) min-ga.

Seega oli teise päeva viitstardis põnevust küll. Hea õnne puhul vajasin Tarandi kättesaamist ja siis paarisrakendina teistele järgitirimist.

Teine päev: viitstart

Esimene KP tuli ettevaatlikult ja ilusti. Teise liikumisel tuli pidevalt otsida paremat läbitavust ja vahemaa tajumine kannatas selle all. Äkki jooksis 2 min varem startinud Tarandi vastu. Punkti polnud leidnud. Ehkki mulle tundus, et oli natuke vara, pöörasin siiski nii kõva meest nähes otsa ringi. Ja tagasi, Tarandi minu järel. Kuid sealt tuli vastu Kaljo Julge, kes alles suundus punkti. Ka tema sattus natuke segadusse. Pöörasin jälle ümber. Ühel kahtlasel kõrvalnina-laadsel kohal jäin seisma, üritasin ühe puu peal seistes vaadata, kas eespool pole punkti näha, kuid suur risu oli ees. Ja siis tuli Toivo Toomas ja põrutas otse sinna ninale punkti võtma. Ja teised kõik järele.

Etapil 2-3 olin koos Tarandiga, teised jäid kohe maha. Kiirus oli rootslasel hea ja tee peal eemaldus natuke. Siiski liikusin suunaga täpsemalt ja punktis olin temast 10 sek ees. Edasi saime jälle kokku ning kiirus tõusis. Peale 4. (raadio)punkti hakkasin jooksma etappi 5-6 ja ei saanud aru, kuhu Tarandi põrutab. Tiirutasin lageda orvandites, kuid punkti polnud. Lõpuks sain veast aru, kuid vajaliku koosjooksu rootslane oli läinud. Kuid see polnud veel kõik. Nüüd hakkasin jooksma 5. asemel 6.-sse ja tegin seetõttu paraja ringi. Ju siis oli Tarandi mind tempoga läbi küpsetanud, keha tundus ka niruvõitu.

Nüüd olime koos Kalju Julgega ning vahelduva juhtimisega jõudsime 10. (raadiopunkti). Etapp 10-11 oli päris huvitav ja siin tehti erinevaid teevalikuid. Meiega samalaadse teevaliku tegi M45 klassis Tenno ja sai 2min (!!) parema aja. Ilmselt sattus parematesse kohtadesse ja jooksis natuke kiiremini ka. Õnnefaktoril oli selles metsas päris oluline roll. Sama võib öelda etappide 11-12 ja 12-13 kohta. Valge mets võis olla hea joostavusega või ka mitte.

Peale keskuse vaatepunkti olin Julgest taga ca 100m. Läks tagaajamiseks, kätte sain ta alles viimases punktis. Nöörietapil vajutasime mõlemad täiega, kuid seekord oli mul jaksu rohkem. Ehkki tagaajamisest oli olemine üsna pehme.

Kokkuvõttes 4.koht, Tarandist 1,5 min järel. Duett Tali-Kaljur tegi aga kiire ja veatu jooksu ning jagas omavahel kõrgemad kohad. Eilne imemees Mati oli aga täna hädas ja pidi kokkuvõttes leppima alles 6.kohaga.

Tulemused

8 kommentaari:

Tenno ütles ...

tere Ets
ei ma võitnud teid sellel etapil 2 minutiga.Teil oli 85-62, aga mul
85-38-62 ja see aeg oli kokku 5.42
ainult et 38 ga tegin punktile valelt poolt lähenemisega 15-20 sek viga.
Aga järgmisel etapil 62-42 oli mul vist kõike parem rajavalik.

Tenno

eduardp ütles ...

No siis loksus asi paika.
Kui läksid 62-42 (11-12) otse üles tee peale ja siis vasakule läbi valge metsa (nagu Julge), siis oli võitu ca 80-100m.

Anonüümne ütles ...

Ma ei saa pihta, mis värk su peas toimub:)
Praktiliselt iga võistlus loed korra valet etappi, iga võistlus lased end kellegist häirida. Unusta konkurendid, sinu ainus vastane on kaart ja maastik:)
Sa oled ju füüsiliselt kogu sellest kambast üle. Jookse ainult kolmanda käiguga, võid igas ristis isegi seisma jääda ja ma olen veendunud, võidad:)
Ott

eduardp ütles ...

Lugesin Su kommi läbi ja andsin endale paar korda vastu lõugu. Korralikult. Järgmine kord teen seda juba enne starti.
Esimesel päeval jäin paaris kohas kaardile alla ja paar joodikuetappi tuli vajutamise tõttu ka sisse.
Isegi Tali käitus rajal teistmoodi ja lollemini, kui sai teada, et tema järel on keegi kõva rootslane.
Seega on M50 klassis pinge all igaüks, ega muidu mõned mehed teistes klassides ei jookseks :)

Kuid viitstart on viitstart, seal käib vihane andmine ja sõber ei tunne sõpra... Tõsi, enamasti ei tunne ka iseennast :)

Tenno ütles ...

tere ets

täpselt nii ma 42-e läksin nagu sa kirjutasid

Tenno

Anonüümne ütles ...

Kuidas saab keegi Rootslane olla meie Voosel kõva, see on võimatu:)
Ja asi ei ole isegi kõvaduses, lased end häirida palju nõrgematest tegelastest. Juba enne starti eelnevatel päevadel kütad end natuke üle, googeldad võõraste tausta jne. Unusta see tegevus parem ära:)
Proovi päevakuid joosta nii, et peale lõppu ei mäleta ühtegi rajal kohatud inimest:)
Keskendumine oma asjale on treenitav.
Ott

eduardp ütles ...

Eks midagi peab ju ka blogisse kirjutama :)
Rootslase saavutusest kommis siin RR, muidu poleks teadnudki. Hiljem suhtlesin temaga ja nimetust ning näotust välismaalasest sai PERSOON. Võiks öelda, et lausa loo peategelane :)

Anonüümne ütles ...

Ei noh, blogi sisukuse mõttes on sinu seiklused palju nauditavamad, kui Olle punktist-punkti jooks:)
Aga ma olen aru saanud, et rikastad oma elu ikkagi ära panemisega:)
Ott