pühapäev, 21. november 2010

Rogaini MMi võitjad ja kaotajad

Pole kuulnud osalejate muljeid, pole näinud võistluskaarti ega radasid, ei tea midagi peale ilma, mis oli vist vihmane ja jahe, kuid kokkuvõtteid teeks küll :)

Vaatasin, et ka Sleepmonsters oli ennustanud vastasseisu "Russian Bears v’s Kiwis". Nii see siiski ei juhtunud, sest venelastel läks MMil ikka väga kehvalt (Tulemused). Parim vene tiim oli alles 12., segatiim 18. (segadest 6.). Tõsi, naisveteranidest nad võitsid, kuid seal oli konkurents suht nõrk.

Mis aga üllatav ja meile hirmutav - segaveteranid ruulisid täiega, esikümnes 3(!) võistkonda, paremad kõikidest põhiklassi segavõistkondadest ja meesveteranidest (!??). Medaliomanike punktivahed olid väikesed, "must hobune" Mäkinen-Silventoinen võitis, Kaminskis-Liepina said III koha. Ma ei osanud favoriitideks ennustada II koha omanikke Bill Edwards (NZL) - Yvette Baker'it (GBR), kuid nüüd tean, et Baker'it peetakse Suurbritannia parimaks orienteerujaks (MM kuld 1999, Wikipedia).

Siit järeldus, et kui meesveteran tahab MMil medalile tulla, peab ta kaaslaseks võtma meesveterani, mitte naisveterani :)

Põhiklassides said ülekaaluka võidu Chris Forne - Marcel Hagener (NZL). Pole ka ime, sest tegemist on seiklusspordi eksmaailmameistritega, Forne sealjuures maailma parim navigaator ja ISCi ning Minni sõber (kõrvalolev pilt on võetud SIIT)
Marcel Hagener aga muidu loom ja pühendunud taimetoitlasest seiklussportlane.

II koha omanik, lõuna-aafriklane Nicholas Mulder raporteeris enne starti Sleepmonstersis, et nemad, st seiklusspordi tiim Team Cyanosis (ARCW2010 13.koht), on valmis MMiks. Siiski arvasid realistlikult, et kiwisid on kodus raske võita.

III koht tuli siis meile (!): Tõnu Lillelaid - Karli Lambot - Rait Pallo. Usun, et mehed on oma sooritusega ülirahul, eriti, et võitsid võrdsete punktide juures ajaga. Vendadel Eensaartel läks Karula MMil kahjuks vastupidi. Õnnelik tiim, sest ka Ukrainas tuli probleemidele vaatamata medal (ehkki kaotasid segatiimile).
Tore, nüüd saab varsti lugeda Karli muljeid, neid oskab ta väga hästi kirja panna (loe "Orienteerujas" Ukraina EMi muljeid).

Neile järgnesid veel mõned seiklussportlased ja siis tulid juba segaveteranide tiimid. Peale segaveterane tuli palju ülitugevaid tiime, kuid tulemus oli nii nagu oli. Kehv.

Meesveteranidest (MV) läks tiitlikaitsjatel Aleksander Pritsik - Jaak Väärsi kehvasti. Jaak oli enne võistlust hädas jalaprobleemidega, samas pole ka rajaplaneering ning orienteerumisoskus nende tugevaim külg. Egas midagi, järgmine kord paremini, Tšehhi MMiks 2012 on neil vabapääse olemas.

Superveteranidest (MSV, 55 ja vanemad) tegid suurepärase võistluse Johannes Tasa - Arvo Kivikas. Tasuks küll II koht, kuid julgen arvata, et sooritus oli õnnestunud ja võimetele vastav. Üldjärjestuse suurepärane 37.koht peaks seda kinnitama.

IRFis ehk Rahvusvahelises Rogaini Föderatsioonis ollakse üsna veendunud, et juunioride (JJ18)klassid tuleks MMilt kaotada. Konkurents on nõrk, võistlejaid vähe, noortele on 24h pingutus liiga pikk. Kuid noorte hulgas on üksikuid erandeid, nagu uus-meremaalased Rowan Nugteren - Carl Janssen, kes said 2810 punkti ja üldjärjestuses 26. (!) koha.

KAART esikolmiku läbitud radadega

9 kommentaari:

Karli ütles ...

Tervitused Christchurchist!

Muidugi oleme roomsad! Arvestades, et missugused algajad oleme (Raidul teine 24h rogain(!), mul kolmas), siis toesti laks suureparaselt. Suutsime magedega kohaneda, suuremaid vigu valtida (30min oli liiast), perioodilist veepuudust ja moningast naljatunnet taluda ning oosel ei vandunud labiloikavale ja kulmale magede vihmatuulele alla. Rajaplaneeringuga olime liiga ettevaatlikud, viimased 12h votsime juurde planeerimata punkte (sinna vois II koht minna, aga tegelikult ei ole see oluline). Viimaseks KPks ja "aja sisustamiseks" ajas Tonu meid 220m tousu votma ja see oli onnelik otsus. Kokku tousime ca 5600m ja labisime vist 120km. Voitjad olid muidugi klass omaette.

Tegime, mis meile joukohane. Suur tanu paljudele kaasaelajatele! Karli

Anonüümne ütles ...

Minu suur rõõm ja õnnitlused medalistidele! Super! Ausalt öeldes, ma küll väga lootsin, aga ei julgenud uskuda meeste tehnilist õnnestumist seal teiselpool maakera. Arvost-Jukust uskusin, et kogenud orienteerujad saavad hakkama. Pange oma muljed kuskile kirja, nii põnev....
Marje

eduardp ütles ...

Marje, lähme järgmine kord välja meesteklassis. Maskeeri end ära, vaevalt et sookontrolli tegema hakatakse.

Anonüümne ütles ...

Kui sookontrolli ei tehta, võiksite ka naisteklassis võistelda. Kadripäev ka tulemas.
TA

Armo ütles ...

Õnne medalistidele!

ps. Ets, mis Sa selle all mõtlesid - Forne maailma parim navigaator??

eduardp ütles ...

Navigaator, kaardilugeja, tüürimees...
Ma loen tarku blogisid ja seepärast julgen nii väita. Noh, kui kõige parem ei ole, siis üks kahest küll: LINK

Aga kui tõsiselt, siis maailma parima seiklussporditiimi (Team Nike) navigaator on ju maailma parim. Ja tegelikult on ta veel tipptegija orienteerumises, jooksis sellel aastal Norra MMil finaalis.

Anonüümne ütles ...

Ära põe, Eduard. 5 aasta pärast jõuad XSV klassi, siis oled jälle tegija. Senikaua võid trenni teha ja mahtu koguda. Laevuke

eduardp ütles ...

Laevuke, vara kannad meid maha. Tšehhis 2012 tahaks veel tegijad olla.
XSV klass pole hetkel motiveeriv.

Mairolt ütles ...

Õnnesoovid medalistidele, fantast tulemus, see kuklapool ju üsna karukoobas, ega sealt naljalt palju medaleid kaugele välja ei ole viidud. Maarjamaa meestegi katsetused pole seni nii edukad olnud.
Samal ajal kui mõlemad medalitiimid oma eduka soorituse võib-olla raskemaid hetki üle elasid, märkis neid mõlemaid EM saavutuse eest ära ka EOL üldkogu. Aga Karli-Tõnu-Rait oleks võib-olla sõna võinud sekka isegi aasta tegija valimisel. No ilmselt Tõnise MM-medaliga poleks muidigi konkureerinud, see ju päris sport. Aga nominendiks oleks juba julgenud pakkuda. Peaks EOL-le edaspidiseks tegema ettepaneku ka aasta parima võistkonna valimiseks.