kolmapäev, 3. mai 2023

Ebatavaline saun

Aastal 1995 olin Ungaris, Matrahazas, ühel keskkonnageoloogia teemalisel 5-päevasel kursusel. Muuhulgas tegime ekskursiooni lähedalasuvate vaatamisväärsuste juurde, sh Egeri kindlusse. Õhtu eel, kui juba kergelt hämardus, sammusime ühel laugel mäenõlval asuva valge maja juurde. Maja asus kaugel eemal asustusest, elamiseks üsna mõttetus kohas. Samas nägi välja uus ja ilus. 

Giid oli kuidagi napisõnaline ja juhatas meid tühja majja. Mainis vaid, et see on kohalik saun. Kui saun, siis saun, mõtlesin, aga miks just siin, mäe peal, eemal kõigest muust. 

Ühes ruumis oli saunalava, kuid astmed ei läinud mitte üles vaid hoopis alla. Kerist polnud. Riided seljas, paluti meil kätega mitte vehkida ega hüpata ja astuda tasakesi alla auku.

Seisime seal mõne aja, kui kohtasin eaka prillidega Saksa professori pilku. Mõistsin teda kohe, sest ka minul hakkasid munad higistama. Seejärel jalad ja kergelt kogu keha. Polnud mingit infrapuna ega muud kiirgust, vaid tavaline toatemperatuur. 

Mis põhjustas higistamist?  Võtmesõnad: geoloogia, spordifüsioloogia

Selgitus (lisatud hiljem)

Tegemist on kohaga, kus maa seest emaneerub süsihappegaasi (CO2), ilmselt mõne lõhe kaudu. Geoloogia jaoks pole siin midagi erilist, sest CO2 võib maapinnale jõuda nii gaasina kui ka hüdrotermides (kuumaveeallikates). Seda protsessi on ammusest ajast ära kasutatud ravikuurortides nagu näiteks Karlovy Varys.

Eelpool nimetatud "saunas" oli augus täpselt nii palju (värvitut ja lõhnata) CO2, et peanupud välja jääksid. Seetõttu pidi sinna auku minema vaikselt, et õhust raskem gaas (molekulmassid vastavalt 29 ja 44) üle ääre maha ei loksuks. Samas kaotab inimene teadvuse, kui viibib pikemalt CO2-rikkas õhus. Nii on juhtunud näit maa-alustes koobastes.

Kui seista selles süsihappegaasi-rikkas õhus, imbub CO2 läbi naha veresoontesse (kapillaaridesse). Organism saab aru, et nüüd tehakse füüsilist trenni, sest CO2 hulk veres on suurenenud. Veresooned laienevad, vererõhk tõuseb ja organism valmistub "füüsilise" koormuse talumiseks. Samal ajal läheb tööle jahutusmehhanism, mis avaldub higistamise näol.

Seega petetakse CO2 sauna või vanniga inimorganism ära ja ilma füüsilist tööd tegemata saab treeninguefekti osaliselt kätte. See ravimeetod on kasulik just vanemaealistele inimestele, kes näiteks orienteerumas käia ei saa.


Matrahaza koolitusel tutvusin Jurgis Valiunasega, Leedu (keskkonna)geoloogi ja innuka orienteerujaga.


Kommentaare ei ole: