teisipäev, 7. mai 2019

Rogaini MM 2022 - Ukraina või Tšehhi?

Mai lõpus valib IRF 2022. aasta rogaini MMi toimumiskoha. Esitatud on kaks pakkumist: Ukraina ja Tšehhi Vabariik.

Enne veel, kui tutvustan mõlemat pakkumist ja soovin arvamust parema valiku osas, tuletan meelde, et sellel aastal toimub rogaini MM 27.-28. juulil Hispaanias, La Molinas ja 2020. aastal USAs Sierra Nevadas, Californias.  Hispaanias osaleb üle 800 võistleja vähemalt 32 riigist, kellest rohkearvulisemad on järgmised (17. aprilli seisuga):
Hispaania - 191
Läti - 85
Venemaa - 72
Eesti - 70
Ukraina - 70
Austraalia - 61

Hispaania MMi omapäraks on võõrustajate suhteliselt väike osakaal võrreldes teiste riikidega. Näiteks 2017. aastal oli Lätis kohalikke ca 40%, 2016. aastal austraallasi kodumandril veelgi rohkem. Samas on Hispaania MMi tase tugev ja medaleid saada pole lihtne. Kuna paar aastat tagasi otsustati IRFis häältega 11:11, et maailmameistrivõistlusi hakatakse pidama üle aasta, ei toimu 2021. aastal MMi.

Korraldamistaotlused aastaks 2022

Ukraina


Pakkumise leiab SIIT. Piirkonnaks paljudele tuttav Tšernovtsi. Ukrainlased on korduvalt taotlenud MMi korraldamist, kuid seni pole see neil õnnestunud. Ebaedu põhjuseid on olnud mitmeid, kuid üheks olulisemaks sõjaline seisukord Ida-Ukrainas. Tõsi, Euroopa MV-sid on Ukrainlased korraldanud juba 3 korda ja viimati eelmisel aastal. Ma ise seal ei käinud, kuid esines rida probleeme, mis olid seotud kaardi kvaliteedi ja puuduolevate või valesti paigutatud punktiga.

Üheks nõrgaks küljeks on ka pakutava rogainimaastiku varasem intensiivne kasutamine (2004 URC, 2005 URC, 2006 ERC, 2009 URC, 2017 ERC), samuti kaardi piklik kuju, mis vähendab rajavalikuid.

Ukraina pakkumise tugevaks küljeks on suur ja kogenud organisatsioon ning kohaliku omavalitsuse toetus, kindlasti ka huvitav maastik. Peakorraldaja on IRFi nõukogu liige Volodymyr Lipka ja rajameister kogenud Efim Shtempler.

Tšehhi

Pakkumise leiab SIIT. Rogaini piirkond jääb Tšehhi idaossa, keskusega Staré Město's. Tšehhis on varasemalt läbi viidud kahed MMid (2002 ja 2012) ning Euroopa MV aastal 2015. Tšehhide korraldus on reeglina hea, ehkki ka 2012. aastal Prebuzis juhtus nii mõnigi apsakas (näit ülipikk järjekord stardi lähedal asuvas KPs).

Samas on korraldustiim väga kogenud: peakorraldaja Jan Tojnar on IRFi juhatuse liige, rajameister on Krejčík Zbyněk, volinik IRFi nõukogu liige Miroslav Seidl.

Kodusel MMil on kindlasti rohkelt osalejaid ka Tšehhist, miskipärast ei taha tšehhi rogainijad teistesse riikidesse väga reisida.

Kralický Sněžníki  mägine maastik on kindlasti põnev.

KOKKUVÕTTEKS:
Kumba riiki eelistad Sina?

Arvamused Facebookis

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ühest vaatest on mõlemad pakkumised head ja teisest vaatest on mõlemad kehvad. Ehkki tõenäoliselt kaldub paljude eelistus tsiviliseerituma Tšehhi poole, siis õigupoolest ei ole tšehhid kolmandat MMi päris välja teeninud. Kahel põhjusel. Esiteks toimub Tšehhis jooksvalt märksa vähem rogaine kui Ukrainas. Teiseks, mujal kui oma kodukamaral käib rogainimas ikkagi väga väike arv tšehhe, ka võrreldes ukrainlastega, kelle majanduslikud võimalused on samas palju piiratumad. Varasemad MMid ei ole paraku andnud Tšehhi rogainile olulist arengutõuget - pole tulnud juurde võistlusi, suurenenud rogainijate arv, ega osale rohkem tšehhe rahvusvahelistel võistlustel. Tõsi, neil on head maastikud ja mõned tugevad võistkonnad, aga kandepind siiski üsna kitsas ja korraldajaid napilt.
Selles vaatenurgas oleks vaevalt õiglane olukord, kus Tšehhi saab kolmandat korda MMi korraldamise õiguse ja Ukraina jääb oma järgmist võimalust ootama veel vähemalt 2028. aastani. Muidugi, ega elu ei olegi alati õiglane.
Ukraina häda on mh selles, et neil on korraldussuutlikkus sisuliselt üksnes väikses piirkonnas, ca 70 km raadiuses Tšernivtsist, kus aga praktiliselt kõik maastikud on juba korduvalt kasutatud. Lisaks on nende korraldused ikkagi ligadi-logadi. Ehkki kogemusi peaks olema ja ongi, siis kipuvad asjad kulgema ikkagi tuntud ütluse järgi, et tahtsime parimat, aga välja tuli nagu alati. Nii et eks ukrainlastest on kahju, aga subjektiivselt matkaks ise ka ikkagi pigem seal Ida-Böömi lumemägedes kui veel üks kord Bukoviina pöögimetsades.

Lauri

eduardp ütles ...

Eks näis, kuidas hääletatakse. Pakun, et eurooplased (va ukrainlased) eelistavad asukohana Tšehhi Vabariiki Sinu poolt toodud argumente arvesse võttes. Kuid kaugete riikide esindajad võivad toetada Ukrainat, sest pole seal kunagi käinud ja poliitiliselt-viisakuse tõttu oleks aeg anda Ukrainale MMi korraldamisõigus. Kas nad ka pärast ka kohale tulevad, on iseküsimus.