pühapäev, 17. märts 2019

XT Talverogainil Randveres

Sporditegemine on viimastel kuudel olnud kõvasti häiritud, seda nii pideva kaela-õlavalu kui ka ühe haigushoo tõttu. Siiski õnnestus eelmisel nädalavahetusel pikemalt liigutada ja kuna paaril nädalal pole õlut joonud, siis tundus üldine seisund, sh kehakaal olema täitsa normis.

Normis oli see küll tavainimese jaoks, kuid rogainile läksin esmakordselt Tõnu Ilvesega, kelle heas jooksuvormis polnud põhjust kahelda. Tõnuga võistlesime koos seetõttu, et oleme plaaninud minna ühise võistkonnana rogaini MMile Hispaaniasse ja pakkuda Randveres MM55 klassis konkurentsi  tugevatele veteranidele Tiit Tali - Maido Kaljurile. Samuti vajas testimist tiimitöö.

XTsport tiimi rogainisari on väga populaarne, kohal oli 120 tiimi, kelle hulgas üsna palju väga tugevaid võistkondi. Viimsi poolsaare ja Pirita maastikule oli viidud koguni 55 KP-d, väärtusega 2-9 punkti. 5-minutilise planeerimisaja juures oli kohe selge, et kõiki punkte ära ei võeta, mistõttu tuli esimeses järjekorras valida lõunapoolse Muuga Aedlinna ja põhjapoolse Randvere metsamassiivi vahel. Nagu ka konkurendid Tali-Kaljur ja paljud teised liikusime kõigepealt linnatänavatele. Metsa läbitavus oli teadmata, välistasime seetõttu ka kallid punktid kaardi keskosa põllumassiividel.

Läbisime 4 tunni jooksul 35,0 km, mis oli pikkuselt 12. tulemus. Samas jäime üldkokkuvõttes 16. kohale (184 punkti) ja kaotasime MM55 klassis Tali-Kaljurile 3 punktiga. Ometi läbisime neist 1 km rohkem. Kuhu jäi siis võit?

Kodune analüüs näitas, et eelkõige tegime valesti kaheste punktide võtmisega. Kohe teise punkti (KP22) hind, mida Tali-Kaljur (Forest) võtma ei läinud, tuli 0,4 punkti/min. Võistluse keskmisena  saime 1 minutis 0,76 punkti. Teine erinevus meie plaanides oli Foresti poolt ärajäetud punktid 22 ja 45. Nende võtmiseks kulus meil 10 min rohkem aega ja kuna saime 6 punkti, siis hinnaks tuli 0,6. Meie konkurendid ei võtnud ka KP23, mille hinnaks tuli meil 0,5, seega jälle ebamõistlik ajakasutus.

Selle tulemusena olid Tali-Kaljur meist KP93-s 10 punktiga maas, kuid 17 minutit ees. Meil polnud 34 minutiga enam võimalik põhjapoolset ringi teha ja läksime otse itta keskuse poole, kus kogusime 16 punkti. Foresti konkurendid said aga 17 enamminutiga 29 punkti, mis tegi punkti hinnaks täpselt 0,76. Kohtusime nendega KP40-s ja saime lõpus eest ära, kuid tulemust see ei muutnud. Ainuke aeglane ja rõve etapp oli meil 20-40, ülejäänud osas sai kenasti joosta.

Suurima tünga, nagu ka väga paljud teised tiimid, saime Botaanikaaiaga (nagu ka Tali-Kaljur). Teadsin, et aeda saab sisse-välja vaid põhjapoolsest väravast, kuid kaardilt Botaanikaaeda ümbritsevat suurt tara välja ei lugenud. Massiliselt põrkuti etapil 57-29 aia vastu, nii mõnedki ületasid selle. Kõige kummalisem oli aga see, et näiteks üks tugev ja kogenud tiim ületas aia ratastega, mida tegi Botaanikaaia teises otsas veel ka teist korda. Usun, et ka mõni teinegi aiaületajast tugev tiim tegi seda kogemata, mis võistlusvälises olukorras tundub justkui võimatuna. Loodetavasti ei tekkinud korraldajatel Botaanikaaia personaliga probleeme. Kõik muu korraldus oli aga väga hea.

Jäime oma võistlusega rahule, Tõnu hoidis üleval head tempot, minu asi oli teda aeg-ajalt tagasi hoida. Kordagi väga raskeks ei läinud, ainult lõpus kiskus kiirema jooksu peale vasak reis natuke krampi. Kõnnipaus ja aeglasem sörk lahendasid probleemi.

Tõnu abikaasa Elin Ilves sai koos Jana Kink'iga suurepärased 181 punkti. Nemad alustasid aga põhja poolt, kus kallimaid punkte võttes tuli punkti hinnaks 0,76 punkti minutis. Seega võis säästlikult toreda punktisumma kokku saada ka põhjapoolsete punktide ning keskosa põllumassiivi kallite punktide ühendamisel. Kuid 5-minutilise planeerimisaja jooksul neid variante läbi kaaluda ei jõudnud.

Tulemused

VIDEO meist viimases punktis (58): SIIN

17 kommentaari:

Olle ütles ...

Võhikuna küsin - kas selline üle aia ronimine tegelikult on lubatud? Käis see ka meil peast läbi, aga hakkasime kahtlema, kas on ikka lubatud

Alar ütles ...

Botaanikaaed oli juhendi järgi sisse/välja vaid põhjavärava kaudu lubatud. ( Ja kuna siis kaardil polnud märgitud botaanikaaeda , eeldas kohalike olude ehk botaanikaaia piirde väljanägemise tundmist)
Absurdne on seegi, et korraldaja kasutas näidispoomist ehk tühistamist vaid botaanikaaia ja vaid GPS-ga tiimide osas , pigistades KP 64 juures toimuva tõlgendamisruumita keeluala rikkumise osas silma kinni

eduardp ütles ...

Kindlasti ei olnud lubatud ja seda oli öeldud ka võistlusinfos - sisse- ja väljapääs on vaid Botaanikaaia peaväravast! Need, kellel olid avalikud gepsud peal, said tühistamise. Kellel polnud, pääsesid.
Kuna kõik ei jõua/viitsi alati infot lugeda, siis tegelikult peaks kogu oluline info olema selgelt esitatud kaardil. Antud juhul oleks oodanud paksu musta või violetset joont ümber Botaanikaaia.

eduardp ütles ...

Alar, ehkki me KP64 juurde ei jõudnud, vaatasin eelnevalt punktist väljapääsu ja tundus, et mööda kraavi minnes seal keeluala reeglit ei riku. Tegelikkuses oli väga raske kaardipildist aru saada.

Alar ütles ...

Jah see piki kraavi minek, hall tsoon, kunagi oli vist XDreamil teemaks. Luubiga uurides tundus, et 1 punane triip ulatus väga kraavi peale :D. Jäime korraks seisma kraavi otsas, aga tundus , et rajameister soovis , et joostakse ringi, sai see ka tehtud. Kuid GPS-tiimidest enamus on pannud punktist välja teisele poole, kus ei ole mingit küsimust - kaardil on hooviala tähistav roheline. Jah, seal on õnnetult sobivad suunas ka kõrgusjoon imiteerimas rada. Trükitehniliselt tõesti igasugune muu värv katkeb kui keeluala läbib reljeef või kraav :D

Anonüümne ütles ...

Ei tundu õige olevat GPS kandmise eest võistlejaid karistada.
Etapiaegade põhjal on ka üle aia ronimine tuvastatav.
Samas olemasolev kaardimärk ei keelanud aia ületamist.
Orienteeruja eeldab, et navigeerimiseks vajalik info on kaardil, seekord ei olnud.
Infos oli, et Botaanikaaeda sisenemine põhjaväravast. Tarani jõudes ei olnud millegagi tuvastatav, et selle taga just Botaanikaaed on. Ainult kohalikud said seda teada. Seega, kes ei teadnud, et see on Botaanikaaed, võis sealt üle ronida.
Kuidas korraldajad tuvastasid, kes teadis, et see on see aed, ja kes mitte?

Kahjuks on liiga levinud komme, et korraldaja vea tõttu võistlejaid karistatakse.

Tiit

Raili ütles ...

Küsimus kogenumatele orienteerujatele: mida tähendab, kui aed on joonistatud kaardile tingmärgina, mis ei keela ületamist, ent aiavärava juurde on tehtud punane (kohustuslik?) sisse/väljapääs? Analoogne nt kui jõgi/oja pole läbiviirutatud kaardil, ent jõeületuskohad on märgitud punasega? Või siis ka sprindikaartidel kui pole autotee läbi viirutatud, ent ülekäigukoht on märgitud punasega? Kas see tähistab kohustuslikku sissepääsu/ületuskohta või pigem on lihtsalt juhitud tähelepanu, et sealt saab hõlpsamini sisse/üle?

Anonüümne ütles ...

Variant 2

Tiit

eduardp ütles ...

Raili, alati peaks lugema võistlusinfot, kus on sõnadega olukorda täpsustatud.
Samas olen ka seda meelt, et kõik oluline info PEAB olema kaardil ja hästi loetav. Mis ei välista ka juhtumeid, kus läbi selge keeluala minnakse.
Botaanikaaia juhtumil olen Tiiduga teist meelt. Seal tuleks kõigil reeglite rikkujatel tulemused tühistada. Ja seda on võimalik tagantjärgi tuvastada. Ehkki, mis vahet seal on, kui mõni 20+ koha võistkond tabelisse jääb.

Raili ütles ...

Aitäh vastuse eest! Mul on see segadus tekkinud ka varem mingite kaartide puhul tee- või ojaületuste korral. Konkreetse juhtumi puhul nõus, info peaks olema kaardil (kehtib ka KP 58 osas). Piisanuks, kui oleks märgitud aed tingmärgiga "ületamatu" ja oleks probleem lahendatud. Minu silmad eristasid aia piirjooni alles siis kui tegin kaardist pildi ja suurendasin seda (eriti alumine osa on kõrgusjoone kõrval ja ilma luubita kehvasti eristatav). Meie tiim oli küll lugenud enne juhendit (seega botaanikaaiaga probleeme polnud), aga tekkis teisipidi kala: jäi meelde, et KP58 oli piiratud ajal lahti, aga ei mäletanud enam, millal, seega jäi ka lõpus see võtmata. See selleks.

Anonüümne ütles ...

Ets: "Botaanikaaia juhtumil olen Tiiduga teist meelt. Seal tuleks kõigil reeglite rikkujatel tulemused tühistada. "

Nõus, et reeglite rikkumisele peaks järgnema meede, kas aga alati tühistamine?
Antud juhul on küsimus: Kas ja millist reeglit rikuti?

Reeglid järgmised:
"NB! Kaardil punase viirutusega märgitud keelualadesse, õuealadele sisenemine on keelatud! Keelust üleastumisel võistkonna tulemus tühistatakse.
Õueala Keeluala."

"Kohtuniku poolt fikseeritud keelualasse sisenemise ning kõrvalise abi kasutamise korral võistkonna tulemus tühistatakse."

Botaanikaaeda oli sisenemine lubatud.
Botaanikaaed ei olnud keeluala
Botaanikaaed ei olnud kaardil tähistatud.
Tähistatud ei olnud ka aed, mida ületati.
Ei leia infost täpset sõnastust värava kohta, kas seal oli, et sisse saab värava kaudu, või see, et aeda (mida kaardil ei ole) ei tohi ületada?
Kui esimene, siis rikkumist ei olnud.
Tegemist on korraldaja ämbriga, kes leiab, et aeda ei tohi ületada, aga jättis aia kaardile (ja infosse)kandmata.
Miks korraldaja karistab oma vea pärast võistlejaid?
Kas see on rahvavõistlus, kus inimesed tulevad sportlikult aega veetma ja meeldivaid emotsioone kogema või mingi peedistamine?
Mis on korraldaja eesmärk ja mis on tegelik sõnum?

Tiit

Anonüümne ütles ...

Rogainil algab raja läbimine raja planeerimisega. Planeering tehakse kaardi järgi. Kui kaardil on oluline info puudu, siis ei saa teha optimaalset planeeringut. Võistleja, kes planeerib raja nii, et ta ei läbi puuduliku või vale infoga rajaosa, saab eelise nende ees, kes valisid vigase rajaosa. See tähendab, et osad võistlejad saavad eelise, mille määrab juhus. Sellise võistluse korraldus on ebaõiglane. ´
Valikuliselt osade võistlejate tulemuse tühistamine ei ole õige lahendus. Vastutuse peab võtma korraldaja.

Tiit

eduardp ütles ...

Tiit, info on veel XTsport kodulehel üleval. Seal on selgelt välja toodud: "Aedade ületamine KEELATUD!"
See on igivana probleem linnarogainide ajaloos. Aedade ületamine võib kaasa tuua seda, et kaardiga jooksjaid enam teatud piirkondadesse ei lubata.

eduardp ütles ...

Olukorras, kus iga minut on väga kallis, käitub aju teisiti kui rahulikus olekus. Esimene reaktsioon aia taga on korraldajaid süüdistav ja tulemuseks võib olla korraldajate kiuste üle aia ronimine. Selle teise mõtte juurde ise ei läinud, sest liiga palju on varasemalt neid teemasid lahatud.
Õigustusi leiab aga alati, ei hakka meelde tuletama aastatagust juhtumit.

Anonüümne ütles ...

Leidsin juhendist õige koha.
Botaanikaaed ei puutu siin üldse asjasse:

"KEELUALAD
Keelualad on ära toodud juhendis. Lisakeeluala märgistust on kasutatud eramaade, surnuaedade ja firmade territooriumide puhul!
NB!
Botaanikaaed- sisse- ja väljapääs ainult põhjapoolsest väravast, mis on läbipääsuna kaardile märgitud."

Asjassepuutuv lause on:

"Aedade ületamine KEELATUD!"

See tähendab, et ei ole midagi väidelda.

Kahjuks on täpsustamatta, milliste aedade ületamine on keelatud, kas kaardil ja/või looduses olevate. Kuskil põllul oli tara, millest oli järgi paarikümne cm kõrgune traat. Seda aeda kaardil ei olnud, oli ainult ohtlik.

Jääb mulje, et paljud ei mäletanud infost lauset:"Aedade ületamine KEELATUD!"
Lahendus oleks oluliste (keelatud) alade ja aedade kaardil kajastamine, siis on osalejal vajalik info vajalikul hetkel olemas.
Oluline info peaks ka võistlusolukorras tuvastatav olema, ei piisa kui seda kodus lauataga luubiga lugeda saab.

Tiit


arthur ütles ...

2m aia ületamine võtab ikka mõtlema ja küllap seal ukerdamise käigus need keelud ka meelde tulid. ja neile kes Botaanikaaiast aru said alles lillepeenarde vahel oli alati võimalus sama teed pidi tagasi minna.

kes tahab õigust taga ajada, esitage korraldajale protest. selle vaidluse puhul ei ole korrektne end korraldaja tegematajätmisega õigustada. mis omakorda ei tähenda, et korraldaja ei oleks saanud siin natuke paremini teha. alati saab. tuleb aga silmas pidada, et pingutus peab olema kahepoolne.

TT ütles ...

Rogainidel on tulnud ületada hullemaidki asju kui 2m aed ja seda legaalselt. Kaardil olev info on primaarne, seda ei saa unustada.
Tavaolukorras inimesed sellist aeda ei ületa, aga kui neile anda ülesanne jõuda võimalikult kiiresti punktist A punkti B, siis seda nad teevad.