esmaspäev, 19. november 2012

GISi nädal ja EOLi üldkogu

Möödunud nädal oli omapärane, palju rääkimist, vähe tegemist ja veel vähem jooksmist.

Rahvusvahelisel GISi nädalal toimus Rahvusraamatukogus traditsiooniline GIS Päev. Ettekannet ei teinud, kuid stendis oli parasjagu tegemist ja suhtlemist. Kaks orienteerujat siiski rääkisid, Rein nimetas korra ka orienteerumist, reljeefiga seoses, Kaupo vist mitte. Noo-mitus.

Esmaspäeval ja teisipäeval käisin koolides GISist rääkimas, Kristiine Gümnaasiumis ja Harju-Risti Põhikoolis. Maakool on üks mõnus rahulik koht.

Reedel oli sõit Taevaskotta EOLi juhatuse koosolekule ja 2-päevasele üldkogule. Juhatuse koosolek kestis nagu ikka pikalt, üle 5 tunni. Väike jututamine sellele otsa ja öö jäigi lühikeseks. Õnneks sai hommikul Taevaskojas joosta, 2.15h. Mõnus ja ilus, lõpp läks ajapuudusel asfaldile ja üsna kiireks.

Edasi jälle istumine õhtuni, kuni toimus pidulik autasustamine. Jälle istumine pikalt-pikalt, kella 3-ni öösel. Aasta tegijaks valiti vennad Eensaared, MMi kuld rogainis avaldas klubide esindajatele muljet. Pole paha.

Rääkimist oli jälle palju. Kahte raamatut tahaks lugeda, Jüri Tarmaku tippspordi ja tippmägimatkamise memuaare ning Ilmar Ruusi (pildil, võetud SIIT.) elulugu. Viimane on kehtiva 3000m takistusjooksu rekordiomanik (8.29,6  1971a), tema käes olev Valgevene rekord on veel 3 sek kiirem. 1961.aastal tuli meeskondliku mitmepäevasõidu meistriks rattas koos Karli Lamboti jt-ga. Tarmaku jutu järgi ülipõnev tüüp, grupi ALFA liige välismissioonidel, Jeltsini turvamees Tallinna iseseisvusvisiidi ajal jne. Supervõimed ja mitmekülgsus - kahju, et siis seiklussporti polnud.

Kahjuks pole kumbagi raamatut kirjutatud ja vähesed teavad, mida on need vinged mehed lisaks kergejõustikule saavutanud.

Ja veel. Järgmise aasta juulis toimub Vuokattis orienteerumisjooksu MM ja samal ajal on samadel maastikel Kainuu Rastiviikko. Oleksin käsi/jalg, ainult ööbimiskohtadega pidi kitsas olema. Tahaks väga loota tulemust, muidugi meie tipptegijate poolt. 

8 kommentaari:

Silver ütles ...

Rogaini tunnustamine EOLi poolt oli väga tore ja õige. EOK tabelis orienteerumisspordi medalite olemasolu on kindlasti orienteerumisele kasulik, kuigi uhkem oleks sealt leida tavaorienteerumise tippsportlaste nimesid. Usun, et see aeg on lähedal! Triip mu laubal reedab, et 40 min enne kohale jõudmist võtsin peast seal pikalt olnud pealambi. Saabusime otse Vaherite kodutalust, kus toimus üks tore seiklejate pool-konspiratiivne kogunemine. Ise kartsin, et nägu on selline, mis annab alust jälle kirjutada, et "mitu päeva joonud":) Olen ülbe ja küsin ise ühe küsimuse, mille originaalautor on rajameister Maret Vaher ja mis oli võistluse üheks osaks. Mis või kes on peled? Et googeldades õige vastus leida peab olema õnneks õige põhjalik ja kannatlik...

Tiit Tähnas ütles ...

Ma siis praegu ei vasta :)

Anonüümne ütles ...

Peled (Coregonus peled; ingl peled, vn пелядь ), Euraasia põhjaosa järvedes ja jõgedes elav mageveelõhilane siia perekonnast.
RR

eduardp ütles ...

Kala oleks nagu liiga lihtne vastus.
Kui Maret küsis ja Silver kordas küsimust ja Tiit muheles selle peale, siis peaks peled olema seotud seiklusspordiga.

Anonüümne ütles ...

RR jõudis ette, ise oleks pakkunud ilma googeldamata sama.

Silveriga ei ole EOL tunnustamise osas samal meelel. Selline võõraste sulgedega ehtimise tunne, seda siis EOL-i poolt. Ma saaksin veel aru, kui EOL panustaks tulemuse saamiseks, arendaks ametlikult Rogaini jne. Sama hästi oleks võinud tunnustada Marek Nõmme naabripoissi, kes oma vanuseklassis sangpommi tõstmises maailma parim või oli see euroopa parim:)

terv. Ott

eduardp ütles ...

Ott, Sul pole õigus.

Esiteks kuulub rogain EOLi alla, st et EOL on rogaini tunnustanud. See on rogainile juba suur asi ja mitte igal pool pole asjad nii (enamuses maades pole nii).
Teiseks, olles ise ka rogainitoimkonna liige, ei ole me veel taotlenud finantsilist toetust rogaini arendamiseks ja selleks on mitmeid põhjuseid. Kõige suurem muidugi see, et raha ON vähe ja eelkõige vajavad seda meie tipporienteerujad ja noored. Kuid see olukord võib kunagi muutuda. Tunnustamine on EOLi poolt suur asi ja kui üldkogul tutvustasid toimkonnad oma valdkonna tegemisi, siis rogainist rääkisin esimesena.

Kolmandaks, Eensaared esitas Aasta Tegija nominendiks TAOK. Konkurendid olid väga tugevad: Markus Puusepp, OK Peko, Tarmo Klaar .... Eensaared valiti klubide esindajate hääletusel ja siin EOLi süüdistama hakata on absurd. Sest EOL on klubide ühendus, mitte mingi juhatus või veel vähem tegevdirektor.

Aga mul oli hea meel, et rogaini ilu ja valu osatakse hinnata, eelmise aasta naiste MMi teate 6.kohta siis veel mitte.

Anonüümne ütles ...

Ets, kirjutasid ise välja, et eelkõige vaja toetada tippe ja noori orienteerumises aga koore võtate isetegijatelt ja teiselt alalt:))))

Äkki peaks hoopis teist ala arendama?

Loomulikult on Eensaared aasta parimad, selles ei ole üldse kahtlust:))))

Ott

M ütles ...

Tartus tähistati tänavust püha baaris Sodiaak pelmeenide, kapsasupi ja pitsi kangemaga. Ilus päev on see GIS-päev.