reede, 13. juuli 2012

Mõtetega mägedes

Paar päeva tagasi läks välja ekspeditsioon Pamiiri, sooviga taaskord tõusta Tartu Ülikool 350 mäetippu (6350m). Tipp asub 77km pika Fedtšenko liustiku ülaosas ja on tehniliselt raske (5A). Ekspeditsiooni juhib töökaaslane ja seiklussportlastele tuntud inimene Andres Hiiemäe. Täpselt 30 aastat tagasi tõusid sellesse tippu esmakordselt alpiklubi FIRN alpinistid, nüüd siis uuesti.
Pilt 1982.aastast (võetud SIIT)

Sündmuste käiku saab jälgida SIIT (alpinism.ee AJAVEEB)

Eile läks Alpidesse grupp tuntud orienteerujaid Neeme Looritsa juhtimisel, kelle eesmärgiks on läbida Haute Route ülemine rada Zermattist Chamonix'sse. Füüsis on kõigil tugev, kuid mägikogemused enamusel puuduvad. Loodetavasti on ilm mägimatka soosiv ja plaan saab tehtud. Lineaarse marsruudina (st et iga päev tuleb kogu elamist kaasas kanda) pole see lihtne, paar teravamat kohta on ka, liustikel on lõhesid. 
(Minu pildid ja kaart aastast 2008).

Lõpus on ahvatluseks Mont Blanc. Mind on see mägi natuke ära hirmutanud ja põhjuse leiab sellest artiklist (Mont Blanc - ilus ja lihtne, kuid mitte ohutu). Just neil päevil hukkus 9 mägironijat Mont Mauditi mäel lumelaviinis. Ka eestlastega juhtus seal sünge õnnetus, millest saab samuti lugeda viidatud artiklis.

Õnne on elus vaja, eriti mägedes. Et seda siis oleks.

Homme algab orienteerumise MM Lausanne'is, Šveitsis. Ehk tuleb mõni särav etteaste. Peab tulema.

Homme Lätti 24h rogainile. Tuleb vist märjavõitu ööpäev.


4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Otsi sellelt lehelt Alpide jutt:)
https://sites.google.com/site/inspiratsiooniring/ajaveeb?offset=30

Ott

eduardp ütles ...

Hea ja aus ülestunnistus. Kuid võib ka õnnestuda, noor organism talub igasugu asju. Tõsi, kogemuste puudumisest tekib ebakindlus otsuste tegemisel ja see saab tavaliselt määravaks.
Huvitav blogi, loen ka ülejäänud osad läbi. Hetkel on haiguse tõttu väga kehv olla.

Puzzle ütles ...

Tere! Juhtusin sinu blogile ja lisan sulle siia ühe matkakirja lingi:
http://targotennisberg.com/highpoints/prantsusmaa/
Pisut pärast Neeme gruppi läks üks 5ne seltskond veel Blancule. Tippu said neist 3 (täpsemalt Targo matkakirjast).Ja Maudi traagiliste sündmuste aegu ootas veel üks eestlaste punt võimalust mäkketõusuks, mida paraku ei tulnudki.Ka augustis läks väike seltskond (eesmärgiks varjudega tipust hüppamine), aga uudised neist pole veel minuni jõudnud.Terv.Katrin

eduardp ütles ...

Tänud lingi ja info eest. Paar nädalat tagasi käidi Mont Blanci tipus NIIMOODI