esmaspäev, 18. juuni 2012

Laulupidu läbi - Jukola 2012

Jukola on Sündmus, mida seekord tundsin kuidagi eriti selgelt. Võib-olla seetõttu, et olime varakult kohal, vaim polnud pikast sõidust väsinud, ilm oli fantastiline ja võistluskeskus ning -melu mõnusalt sõbralik. Tool oli kaasas ja suurimad elamused tulid hiigelsuure ekraani ees istudes. Nagu ühele tugitoolisportlasele kohane. 

Kõigepealt Venla teatejooks. Esimeses vahetuses jälgisin huviga eesotsas jooksvat Parma blondiini. Tundus väga Liis Johansoni moodi olema, kuid nagu hiljem selgus, siiski mitte. Eestlasi pildis polnud. Ja siis äkki lõpetas neljandana mingi mõttetu Copenhageni võistkond ja kommentaatori suust kõlas Annika Rihma nimi. Ei noh, tore küll, aga kes oleks osanud Copenhagenit jälgida. Sest siin blogis pole vastavat nime üles antud. 

Edasi oli dramaatiline Tampereen Pyrintö saatus, kus Anni-Maija Finke tõi võistkonna teises vahetuses liidriks, mille järel selgus, et  Fincke jooksis vale kaardiga. Vaene Riina Kuuselo, kes vale kaardi võttis ja selle võistkonnakaaslasele edasi andis. DSQ. Võitjad muidugi rõõmustasid võidu üle ja pealtvaatajad jällegi võitjate üle. Siis oli pidu kõigil.

Peale naiste jooksu pidasime võistkonna kokoust, kus arutasime Atsi püstitatud küsimust, et kuidas teha nii, et kõik saaksid õigeks ajaks starti ja keegi ei peaks 15min finišialas ootama (nagu eelmisel aastal juhtus). Kuid mõned tunnid hiljem selgus, et arutasime vale asja.


Õhtul käisime Meelisega söömas, kus 8 euri eest sai natuke kartuliputru ja mõned lihapallid. Soust ja piim lisaks. See oli paras pettumus, kuid kuna toidutalongi ei küsitud, siis tekkis mõte, et läheks veel teise portsu järele. Siiski loobusime.


Jukola Relay


Jukola start on erutav vaatemäng. Suur värin stardis ja suur võpatus peale stardipauku. Mehed panid meeletu kiirusega minema, sest K-punktini oli 1140m. Seal olid paljud totaalses hapnikuvõlas, esimeste tehniliste punktide järel suures segaduses. Need, kes kaarti maastikuga kokku ei viinud ja läbi õnne õigesse punkti ei sattunud. Favoriidid Halden SK ja meie Delta komistasid ka. Tore, et pildis oli MS Parma ja Peeter Pihl (vt videoklippi). Oli, millele kaasa elada - maailma tipud ja eestlane nende seas.  


I vahetus oli Edgars Bertuksi tähelend. Võitjana finišis ja edu järgnevate ees üle minuti. Super. Edu tõi vist pika etapi hea rajavalik (vt kõrvalolevat pilti, kus Bertuks on TUME ehk Turun Metsänkävijät). 

II vahetus oli Lauri Silla etendus, kes tegi tipptiimidega kiiresti 1,5-minutilise vahe tagasi ja asus juhtima. Kommentaator istus põõsas ja sosistas mikrofoni midagi sellist (lõik on videos, kes saab aru, aidaku tõlkida):
- kuid, kuid seal on tõusnud Delta ja ehk arvestus oli, oli õige ja Sild tuli, hästi ja lennuka sammuga, ehkki on raske kaljumaastik...
Kuid siis tegi Lauri viga ja jäi kolmandana liider Haldenit taga ajama. Sai kätte, kuid väike viga tuli jälle. Lõpus püüdis suurem kamp juhtgrupi kinni, Lauri jäi finišis 25-30 sekundiga maha. Lõpus pandi koletus tempos.
Vägev jooks Lauri poolt ja elamusi ekraani taga kui palju.

Siis läksin magama, sest pidin jooksma 6.vahetust. Öösel kuulsin läbi segase une, et Mati oli 4.vahetuse jaoks kohale jõudnud, ehkki üsna viimasel minutil. Kuid kõvahäälsest arutelust suutsin eristada lausejuppe, et kellelgi on tekkinud mingi jama. Ja nii oligi, Marekil jäi II vahetuses üks punkt võtmata, tähistatud lõigu alguses. Selge, meie võistkonnale oli Jukola sportlik eesmärk kadunud, kuid see ei takistanud kellelgi tegemast isiklikku rekordit.

Ats oli esimese vahetuse järel üks suur pettumus ise, lootis ta ju oma teiselt Jukolalt head tulemust, nüüd tuli 615.koht. Hinnang oli enese kohta aus - ei saanud kaardiga hakkama, liiga keeruline. Hajutuspunkte oli maastikule pandud tohutult ja kes kaardiga kontakti kaotas, pidi lootma vaid õnnele või konkurentide heatahtlikkusele. Sel korral õnne polnud.
Kuid ega asi ikka nii hull ka polnud. Marek parandas II vahetuses koha 461.-ks, ehkki polnud samuti oma jooksuga rahul.

Kolmandas pikas ja pimedas vahetuses tegi Mattias traditsiooniliselt superjooksu ja tõstis 151.ajaga võistkonna 323.kohale. Teoreetiliselt, sest siis olime juba saanud DSQ.

Neljandas lühikeses vahetuses tegi Mati kohe esimese punktiga suurema vea (5min), kuid edasi läks kenasti. Koht etapil oli 590. ja võistkond 352.

Viiendal etapil tõstis Meelis pea veatu sooritusega võistkonna 319-ks 286-nda etapiajaga.

Siis läksin mina.

Aga enne mainin ka Uku-Lauri viimase etapi tulemust, mis läks täiesti aia taha. Ühe punktiga tuli megapummi, ise ütles, et oli terve tunni vales süsteemis punkti otsinud. Lisaks veel üks suurem viga ja aeg 2:38 oli kõige pikemal etapil väga-väga palju. Tema jaoks, sest nii füüsiline kui vaimne seisund oli olnud väga hea.

Ise olin häälestanud end rahulikuks ja veatuks jooksuks. Ja seda juba enne DSQ infot. Võistluse jälgimisest suurelt ekraanilt ja teiste kommentaaridest sai selgeks, et maastik ja rajad on rasked. Eliitnaised kordasid seda mitmeid kordi. Tähtis oli õigel ajal pidurit tõmmata.

Ma ei võtnudki pidurit pealt ära, mistõttu kiirus oli väike, kuid punktid jooksid kenasti kõhu alt läbi. Esimene viga tuli 4.punktiga, kuid joogipunkti nähes sain paranduse kiiresti tehtud. Väga huvitav oli pikk etapp 14-15. Alguses valisin mineku paremalt poolt järve, kuid jooksu ajal otsustasin siiski vasakpoolse variandi kasuks. Ja seda just turvalisuse pärast. Väike ring tuli küll sisse, kuid kahe kaljusüsteemi vahelt oli lihtne  punktile otse pihta saada.

KAART  rajaga suuremalt (2,1Mb)

Lihtsalt siiski ei läinud. Lugesin kõik vajaliku veel 150-200m enne punkti ära, kuid pöörasin liiga varakult üle kalju, siis teise, siis... Lõpuks mõtlesin joosta keelualasse kinni, kuid sinnamaani ei jõudnudki. Väike abi ühelt vanamehelt, kes näitas asukohta vist valesti. Jälle ringid, kuni lõpuks jõudsin punkti 152, koos Andy Karjusega. Tema jooksis 5.vahetust, oli ringiga taga. Ka nüüd ei saanud punktile kohe pihta ja kokkuvõttes oli 10min viga reaalsus. Väga keeruline punktikoht ujuva maastiku sees, suuna- ja kaugusetaju ning PT vedasid alt. Ilmselt häirisid ka võistlejad, keda tuli esimesest punktist kümnete kaupa.

Üllatuseks ei lõppenudki võistlus 18-nda punktiga, kaarti keerates selgus, et suur osa võistlusest on veel ees. See oli tõsine pettumine, sest aega oli kulunud ca 1.25h. Masendav lõpuaeg oli ootamas ja ma ei mõistnud, kuidas sai see nii suur tulla. Olin ju üldiselt oma tööd hästi teinud, ainult see keerulise punktiga tehtud megaviga... Aga sinna ei saanud midagi parata.

Lõpuosas oli näpukaid rohkem, pea oli väsinud, keha loomulikult ka. Kuidagi raske oli juba algusest saadik. Tugitoolisportlase tunne oli, vana ja paksu mehe raskus, kehvapoolne. Tõusu anti 284m, ehk seepärast.

Lõpuaeg tuli 10,4km rajal 1:42h, mis andis etapil 594.koha ja kukutas võistkonna paarkümmend kohta 340-ndaks. Kahju oli sellest suurest veast.

Siin Jukola KAART kõigi punktidega 150DPI (4,5Mb)


Pildil laagri ülespanek päikesega ja mahavõtmine kõva vihmaga.




Laevas oli juba mõnus, nukuteatrit nautisime teises reas. 


18 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kuidas sai DSQ saanud võistkond edasi joosta, reeglite järgi ei tohi tühistatud võistkond rajal jätkata ja võetakse esimesel võimalusel maha. Jukolal siiski vist peaksid mittestartinud pääsema ühisstarti.

eduardp ütles ...

Pole midagi tobedamat, kui ühisstart vahetustele 2-7. Õnneks lastakse nüüd kõigil joosta oma jooksud lõpuni, tingimuseks on muidugi, et ei tohi olla esiotsas.

Anonüümne ütles ...

Miks ei ole aruannet, miks pe**e läks? Kas ainult "kokouse puudumise" pärast? Aruanne Eesti klubide kohtadest, keda "tapma" läksite?

87. SKM!
229. Rakvere OK
321. OK Peko
370. JOKA
427. RAE ROK
468. LSF Pronoking Team
490. OK Võru
512. SK Mercury
665. Bona Fide
666. OK Peko 2
682. OK West
772. Puujalad
851. SRD
1057. OK West 2
1153. LSF Pronoking Team 2

Pörrötukat DQ
Harju KEK RSK DQ

Hiiumaa OK ei jõudnud kohale - merel oli torm

Ilves ei osalenud - lakkus haavu

Anonüümne ütles ...

Lp. anonüümne kommentaator! Viisakas on oma nimi postitusele alla kirjutada. Vastasel juhul pole õigustatud ootust ei analüüsile ega aruandele. Jõudu kaheks vihkamise minutiks!
Gea

eduardp ütles ...

Kaks aastat tagasi, kõige keerukamal Jukolal, pääses ühistardist vaid sadakond tiimi.

Siis tehti kaks ühistarti - neile kes läksid viimasele vahetusele ja pool tundi hiljem ülejäänutele. Seega kusagil 1400 + 2500 meest.

Läksin esimesest ühisstardist ja tegin kümmekonna konkurendiga kohe esimese punktiga ca 25min viga. Siis sain metsas kokku teise ühisstardiga. Lihtsalt öeldes metsa meeste tagant enam ei näinud.

Kuid mõnusat killuviskamist sealt juskui ei mäleta, ikka pandi hambad ristis, ei tea kuhu.

eduardp ütles ...

Millegipärast ei jõudnud Maidu kommentaar jälle blogisse. eelmine tekst oli selle vastuseks.


Tere,
Ma ei hakanud määruseid üles otsima aga seal peaks olema kirjas umbes nii,
et "..kohtunikel on õigus tühistatud võistkonna järgmise vahetuse võistleja
rajalt maha võtta või mitte starti lubada.."

Tobedaid asju on ilmas palju ;) Jukola startimata vahetuste ühisstart nende sekka nüüd küll ei kuulu. OK - kui mingi 2..3..4 vahetus loodab varahommikuks juba metsast väljas olla ja peaks metsapääsemiseks kella 9'st
ühisstarti ootama - siis see on tobe jahh. Aga see "Peedude" ühisstart on mõnus! Õnnestus sel aastal ses osaleda. Suhtumine sõbralik, taustaks Soome
umpa-umpa kantri, huulil: "Paide-Türi rahvajooks, võidab Pavel Loskutov!"
Tuleval aastal kandideerin 6'ndasse vahetusse lootuses seda ühisstarti taas kogeda ;)

eduardp ütles ...

Anonüümselt kommentaatorilt väga hea tabel, tänud. Sealt tuleb hästi välja, et võiksime olla Eesti 2-3 klubivõistkond Jukolal. Loodetavasti siis järgmisel aastal.

Meelis M. ütles ...

Järgmisel aastal teeme tõsise tiimi kokouse, paneme eesmärgid paika, teeme korraliku soorituse ja oleme kindlalt esimese 300 seas.

Meelis

Anonüümne ütles ...

Kribasin oma teekonna siia http://routegadget.jukola.com/cgi-bin/reitti.cgi?act=map&id=33&kieli=
Vanameestega võideldes arvasin end peale K punkti vasakule, kahe mäe vahele. Suunda ei kontrollinud ja nii ma tegelikult paremale purjetasin. Kohe sain aru, et asi kisub jamaks ja vaja mingi kindla objektini jõuda. Lõpuks jõudsin kapakale, mis tegelikult oli hoopis rada. Rajal kohtasin Hallikmad ja sõber näitas asukohta:) Edasi lasin juba täitsa kenasti. Mõned pudistamised tulid sisse, pole kivisel maastikul ammu jooksnud. Üritusega jäin väga rahule:)
Ott

Anonüümne ütles ...

Tulemusi vaadates tundub , et Andy Karjus jooksis ka 6. vahetust!?

Anonüümne ütles ...

Ets, enne Jukolat tõid kenasti kõik eestlaste klubid välja. Nüüd oleks mõnus lugeda, et mis ja kuidas siis kellelgi läks.

Huvitav, kas saaksime kõvema pundi kokku kui seda on näiteks leedukate IGTISA?

Enn

eduardp ütles ...

Seda, kuidas kellelgi läks, on kõige parem lugeda Jukola ja Venla protokollidest. SKM!-i heast sooritusest kirjutab Silver suurepäraselt oma blogis:
http://tpmv.blogspot.com/2012/06/jukolan-viesti-2012.html

Anonüümne ütles ...

Ott,
see "Rajal kohtasin Hallikmad ja sõber näitas asukohta:)" on ju keelatud kõrvaline abi .. Aga ok, ei hakka protesti esitama :)
RR

eduardp ütles ...

No näed, Ott ka inimene. Minu unistuseks on näidata kaardil Gueorgiou-le tema asukohta.

Hetkel on kollektsioonis kõige kõvem mees Sander Vaher, kes mõned aastad tagasi kukkus Jukola avavahetuses kompassi katki ja mul oli suur rõõm teda aidata :)

Armo ütles ...

9:59 autor on Hiiekas,
Gea ära pahanda, ei tea miks account sakkis seekord. Noortele poistele KEKist närvi järgmisteks Jukolateks!
Armo

Tanza ütles ...

Tipptiimide "tipphetked":
http://news.worldofo.com/2012/06/17/jukola-gps-wow-what-a-night-of-mistakes/

Anonüümne ütles ...

Ets, sinu kontos veel kaks SKM skalpi:))))))
Ott

Anonüümne ütles ...

Ma ka siit takkajärgi kostmas, et kui mu nimi sai juba ära märgitud, siis kontrolliks üle, kas faktid vastavad tõele.

Ei olnud ma Etsist ringiga maas. Vähemalt mitte vahetuste numbriga - jooksin samuti 6.ndat. Ainult kui Ets juba lõpetas 9:31:34, siis mina olin läbinud selleks ajaks veidi üle poole oma jooksust. Seetõttu teostas Ets tõenäoliselt identiteedivahetuse...

Oma jooksu kommenteerides aga tundub mulle nagu Etsilegi, et hoolimata heast enesetundest ja suhteliselt väikestest vigadest (1x4min ja 2x2min, +peotäis pisikesi) kulus aeg jubedas tempos ning mu etapiaeg oli enam-vähem sama mis Pukkonenil 1:43:37. Ei saanudki lõpuks aru, kuhu see aeg kulus... Ju hakkan lihtsalt vanaks jääma. Aga igal juhul üritan uuel aastal jälle 6.vahetuses enda rekordeid ületada. Seniks pean endale sisendama - talvel pean reaalse spordi trenni tegema, mitte tugitoolis passima!

Andy Karjus