reede, 15. jaanuar 2010

Metsavennad


Vt.
Misso, Haanja ja Ruusmäe metsavendade koduleht (koostatud veebruaris 2011)


See oli ligi kaks aastat tagasi, kui Ferrino MATKaSPORT 36h
seiklusvõistlus toimus Võrumaal. Rada oli vahelduv ja põnev, üks punkt oli Puutlipalus metsavendade punkriaugus, jooksime mööda ka mälestusmärgist.

Puutlipalu lahingus 1953 hukkusid lisaks teistele kaks meest, kes pääsesid 1951 märtsis toimunud Saika punkrilahingust - August Kuus ja Richard Vähi.

Kogu jutt seepärast, et eile õhtul sai veebi üles pandud Elvira Jukk'i mälestused aastatest 1940-1951 (link). Neid mälestusi pole varem kusagil avaldatud, kuid lugu kirjeldab väga hästi seda keerulist ja karmi, väga traagilist aega. Tema mees Roland Uibo langes Saika punkrilahingus.


Metsavennad 1950. aasta kevadel Parmu metsas. Vasakult: August Kuus, Karl Kaur, Raimund Pild, Voldemar Visk, Alfred Erik (habemik)

Veel mõned pildid



.
.

PS. Võrumaa metsavendade teema on südamelähedane Marile, sealt ka kõik lood ja pildid.


3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tänan huvitava lugemise eest Saika punkrilahingu teemal.
Eesti NSV RJM-i informatsiooniline teadaanne EK(b)P KK sekretärile I. Käbinile 1951.a. märtsist: RJM-i Vastseliina tajooni osakonna poolt on kinni peetud Pilvi (Pildi?)bande sidepidaja Hedli Tomba (s.1930). Ülekuulamisel tunnistas ta, et Mauri k/n territooriumil, 7km Vastseliinast asub punker, kus varjab enanst 7-8 bandiiti. Nendele andmetele tuginedes saadeti 7. märtsil kohale operatiivgrupp, Tombat kasutati teejuhina. Lahing kestis 2 tundi, tapeti 6 metsavenda, 2 põgenesid. Tšekistide poolel langes ltn Fomenko ja 4 sõdurit. Täpsemalt: ERAF f. 131SM n. 1 s. 228, l. 34-35
Ehk lisab loole mõned detailid.
P. Kuusk

eduardp ütles ...

Tänan täpsustamise eest, täiendaks siis igaks juhuks veel.

Suhtuksin väga õrnalt H-sse.
H oli tollal vaid 20 aastane. Piinamise tagajärjel tõi ta tahtmatult oma isale ja kaaslastele surma, saadeti seejärel takkapihta 10 a Irkutskisse ja tuli koju tagasi. Ta elab praegugi. Ta oli kohal olnud ka samba avamisel. Ta ei räägi võõrastega.
Inimlikult võttes on ta läbi elanud lausa Kreeka tragöödia mõõtu kannatuse.

Mari

Anonüümne ütles ...

Sellised masendavad need lood kahjuks enamikus on jah.
P.K.