teisipäev, 21. mai 2013

Balti MV Kuural

Misso ja Kuura on meie perele tuttavad kohad ja seepärast ootasin huviga uut orienteerumiskaarti ning loomulikult ka võistlust. Meie klass (M50) oli väga esinduslik, kus kohal 29 meest ja tugevad tegijad nii Leedust (Jonauskas, vennad Ptashekased), Lätist (Bužs, Mamis, Eriks, Utans), Rootsist (Jönsson), kui ka Venemaalt. Eestlasi oli vähem, kuid vaieldamatu liider Tiit Tali täiesti kohal.

Esimene päev - palav ja raske jooks pilvise lõpuga

Väga palav ilm 30 kraadise kuumusega oli väike ehmatus juba enne starti. Siiski arvasin, et peaks suutma 6,3km joosta probleemideta ja alguses tagasi ei hoidnud.
Stardist valisin vasakpoolse variandi ja teevalik tuli otsejooksust pikem, kuid ajaliselt polnud see üldse paha: etapi 2. aeg.
Etapi 1-2 tegin väikese kaarega, kuid sellega natuke kaotasin. Otse läbi roheka soo oli täitsa hea minna.
Esimene viga tuli 4.-ga (ca 1,5 minutit), kui hoidsin paremale nõlvale, kus väikest orvandit paikasaamiseks ei näinud ja olin natuke hädas..
Veel vale teevalik etapil 9-10, kui kartsin rohelise viirutusega raiesmikku ning kaotasin ringijooksuga jälle ca 1,5 minutit.
Enne 12. punkti, kui lõpp oli juba käeulatuses, olin jooksuga rahul, ehkki jalg oli palavusest korralikult pehme.

Kuid siis tuli see, mida ei oleks pidanud juhtuma. Üle silla joostes jätkasin kollast linti mööda tõusu mäe otsa. Nägin, et punkt oli all soo nurgas, kuid "kohustuslik" lint eemaldus sellest. Ei näinud ühtegi kaitstavat objekti või muud põhjust, miks niimoodi jooksjaid soost eemale juhtida, samas ei tahtnud ka ebaausalt käituda ja otse punkti joosta. Lõpuks siiski pöördusin nahhaalselt mäest tagasi alla, ise läbi kui läti raha ja võtsin lihtsa punkti ära. Ei mäletagi, kas üldse aru sain, et olin võidelnud laste raja kollase lindiga. Viga ca 1min.

Kuid pea oli ülekuumenenud ja KP12 järel keerasin tagasi vasakule mäele. Loomulikult seal punkti polnud, viga tuli tänu klubikaaslase Tiina Talisoo abile vaid 2 minutit. Lohutuseks oli ka maailmameister Edgars Bertuks sarnase vea teinud.

Ka viimasest punktist "jooksin" mööda ja tegin väikese lisakaare.
Lõpusirgel ei suutnud M65 klassi Mihkel Mälterile kuidagi konkurentsi pakkuda. Finišis olin täiesti küps.

Tulemus polnud üldsegi rõõmustav: 11.koht, kaotust Tiidule 9.42 (!). Kehva lõputa oleksin veel konkurentsis olnud, kuid Tiit oli täiesti omaette tase. Oma jutu järgi liikus ta rahulikult, igalt poolt otse ja vigadeta.

Ruusmäe sprint - päikesekiir vihmases õhtupoolikus


Sprindis tunnen end kindlamalt ja lootsin heale tulemusele. Jalad sain ka kenasti liikuma, pidi vaid vigu vältima.
Üldjoones jooks õnnestus, vaid valele poole väljajooks 2.punktist (ca +10sek) ja rajakese mittemärkamine tõusul 5.-sse (ca +10sek). Tiit tegi seal üle 5(!) minuti viga ja oli konkurentsist väljas. Enne seda juhtis 2 sekundiga.
Etapil 5-6 oli vaja tahtejõudu, kus hoolimata ettevaatlikust tempost kukkusin risus paar korda.

Tulemuseks 1.koht vendade Ptashekaste ees. Oi kuidas oleks tahtnud koos nendega pjedestaalil pilti teha. Leedukatest kaksikud on tõeliselt vaatamisväärsused.


Kuura 2. päev - ei midagi ilusat kenal päikeselisel päeval

Oli jälle palav ilm. Pool lühikesest rajast jooksin normaalselt, ehkki rohkete vigadega, teises pooles ei jõudnud ka joosta. N55 klassi Saima Värton pani tõusul mööda nagu postist! No mida, kui madalale võib veel laskuda?
Tiit oli jälle üle platsi mees.



Pühapäeval oli aga põnev vaadata eliidi teatejookse, eriti meeste lõpuosa. Eesti-Läti-Leedu I võistkonnad jooksid kõik etapid koos, sest neil oli üks (!?) hajutus. Lõpus jäi kogu rada vedanud Timo Sild heitlema leeduka Vilius Aleliunase ja Edgars Bertuksi endaga. 
Kui 1km enne lõppu olevas vaatepunktis olid Aleliunas ja Timo koos ning Bertuks ca 15m tagapool, siis lõpuheitluses väljus võitjana leedukas Bertuksi ees.

ETV videoklipp


Kommentaare ei ole: