neljapäev, 20. jaanuar 2022

Vigastuste aeg

Tundub, et aeg liigestest on jälle lahti, eriti, kui vaadata Vene telekanali RTR (Rossija) saadet "Vesti" või "60 minutit". Hullunud sõjaõhutajad teleekraanil ja seda tundide kaupa. Peab olema miljoneid toetajaid, kellele see meeldib. ON hirmutav.

Aga jätaks selle, vahepeal on toimunud ja tulemas mitmeid toredaid sportlikke üritusi, millest kuidagi ei õnnestu osa võtta. 

Kõigepealt sain novembri lõpus süütu pisiku (mitte Covidi) ja tundsin end kergelt haiglasena. Siiski pidin lendama Ankarasse, kus esimesel päeval oli mõnus soe ilm (20°C) ja see mõjus kehale hästi. Siis aga tuli ülitugev torm koos vihma ja 0-kraadiga, mistõttu sooja nautida ei saanud. Üks pikk väljasõidu päev "saidile" (nö "põllule") oli kenasti talutav, sest mikrobussis oli mugav ning hotellis soe. Viisin seltskonna ka ühe linna lemmikmäe otsa, kuhu püstitati eelmise sajandi 20ndatel aastatel Võidu torn, meenutamaks edukaid lahinguid kreeklaste vastu. Maalilises orus paiknev linn on tuntud ka Ottomani impeeriumi ajast pärit hoonete tõttu. 
Mis linn (1)? Õige vastus: Göynuk, Bolu (Pärtel)

Eestisse tagasi jõudes olid miinuskraadid õues päris korralikud. Lennujaamas tegin PCR testi - negatiivne. Külmavärinatega jalutasin  sunnitult koera 2 korda päevas. Tegin seda 5 päeva jutti kui pidin jälle lendama, seekord 3 päevaks Saksamaale.
Mis linn (2)? Õige vastus: Frankfurt (Kristian). The Squaire on 660 m pikkune, 65 m laiune ja 45 m kõrgune, Saksamaa suurim administratiivhoone, kus sees on mh 2 Hiltoni hotelli.

Selle aja sees tuli teha veel üks edasi-tagasi lend linna, kus ehitatatakse pildil olevaid autosid. 
Mis linn (3)? Õige vastus: Leipzig (Riina). Üks moodsamaid, roboteid täis tehas, kus toodetakse selliseid Porsche mudeleid nagu Macan ja Panamera.  

Rendiautoga sõitsime Porsche linnast järgmisse linna, mis on tuntud selle poolest, et seal on maailma kõige vanem mäeülikool. Vanalinn kuulub UNESCO kultuuripärandi nimistusse. 
Mis linn (4)? Õige vastus: Freiburg (Pärtel)

Autosõitu tuli Maagimägede poole veel, ilm oli üsna kõle ja sadas lund. Tagasiteel oli vaid üks soov - jõuda lõpuks hotellituppa. Frankfurtis kasutasime taksona põhiliselt Bolt'i, mis tegutses Saksamaal esimest nädalat ja pakkus korralikku allahindlust. 

Külmavärinad olid pidevad, lootsin, et kusagil lennujaamas palavikku ei tuvastata ja ikka lennukile lubatakse. Tallinna Lennujaamas tegin jälle PCR testi - negatiivne. Kodus oli mitu päeva palavik (kuni 37,9°C), kuid õnneks ei mingit muud välist jama. Üheski riigis polnud võimalik ilma Covidi vaktsiinipassita hakkama saada.

Peale seda perioodi võttis tükk aega, et üldse tekiks tahtmine sporti teha. Esimest korda panin suusad alla Käärikul, kui läksin vaatama suusaorienteerumise EMV sprinte, mis jäid aasta alguses läbi viimata. Kekkose rada tuli läbi raskuste. Facebookis tegin sellise sissekande:

"Tegin ka esimese suusaringi, Kekkose rajal. Sportlased uhasid eestikate o-sprintidel, kuid see polnud minu jaoks. Täna.
Panen paar pilti. Kui keegi arvab, et oehh, milline idüll, siis reaalsus selle taga oli väheke teine: tõus järgnes tõusule, ei libisenud, -12 kraadi, ähkisin ja tatistasin, kõhupekk jäätus ära. Lõppu ei tulnud ega tulnud.
Olen seda rada ka täiega nautinud, tõuse justkui polnudki, ainult tuul vihises mööda. Ühel päikeselisel kevadhommikul alustasin Pühajärvelt, tegin Kekkose ja Pühajärvele tagasi. Harimäe tõusul nägin, et kaks suusatajat tolknevad ees, sõidavad kõrvuti ja lobisevad. Tuli näidata, kuidas mehed sõidavad. Panin nende vahelt hooga läbi, silmad pahupidi, hing paelaga kaelas. Möödumisel tundsin need loivajad ära - Raul Olle ja Jaak Mae. Viimane oli eelmisel päeval saabunud Salt Lake City'st, pronksmedal kaelas."

Käisin veel suusatamas Haanjas ja paar päeva enne uut aastat Antsla 2,2 km-sel rajal. Hakkas juba liigutamise soov tekkima, kuid siis juhtus - Antsla terviseradade tasasel lõigul kukkusin paremale küljele ja nii kehvasti, et parempoolne ribi sai kõvasti põrutada. Vana tuntud asi, jama nädalateks. 


1. jaanuari õhtul toimunud Näärilaks ei sobinud esialgu logistika tõttu, nüüd oli sellest osavõtt ka vigastuse tõttu välistatud. Jooksmine oli võimatu. Nädala pärast läksin ettevaatlikult Keilasse suusatama. Jäine oli, parasjagu kukkumisohtlik, kuid jäin ühe endise sportlase järel terveks. 
Kes (5)? Õige vastus: Erkki Aadli (Jaagup). Pilt vahetatud.


Tuli lund ja Keila Terviserajad tehti imeliseks. Sai sõita ja mingisugune vorm hakkas tulema. 

Vahepeal läks sulaks ja avanesid head uisutamisvõimalused. Käisin Madisega Klooga järvel (Madise pilt).

Tegin üle pika aja esimese jooksuotsa. Polnud üllatav, et vasakusse säärelihasse tekkis kerge valuaisting. Alahindasin seda märki ja ülejärgmisel päeval jooksin jälle. Nüüd läks säärelihas korralikult "katki" ja raskusi oli  juba kojusaamisega. 

Taliharja Vanakuri möödus arvutiekraani taga. Kuna detsembris oli seis nõrgavõitu, siis välistasin selle masohhistliku ürituse juba varakult. Krõksuva valusa ribiga poleks seda nüüd saanudki teha (Aldis Toome foto).

Panin end nädalavahetuse suusa-o Tallinn MV-le kirja, kuid jääb ilmselt ära. Suusatada ei luba lihas samuti. Jääb ära ka Winter Xdream Ülo ja Urmasega, suuskadel oleks seda olnud väga lahe teha. Suur küsimärk on jaanuari lõpus toimuvatel suusa-o EMV-l Käärikul. 

Puhkame ja kosume. 


12 kommentaari:

Jaagup ütles ...

5 on Aadli ju?

eduardp ütles ...

Jaagup, 2 punkti!

Kristian ütles ...

2 pilt, olen ka ise seda Lufthansa hoonet kohapeal vaadanud aga mälu on nagu on, pakun Düsseldorf.

eduardp ütles ...

Kristian, see hoone on 700 m pikk ja asub lennuvälja kõrval, kuid mitte Düssoldorfis. Selles hoones on vist ka Hiltoni hotell.

Kristian ütles ...

Nojah, mäletasingi valesti. Frankfurt siis.

eduardp ütles ...

Jah, Frankfurt. 2 punkti.

Alar ütles ...

Porsched valmivad Stuttgardis

eduardp ütles ...

Mitte ainult. Linn peab klappima ka muu logistikaga.

Pärtel ütles ...

1) Göynük, Bolu provints
2) Frankfurt (lennujaama pearaudteejaam)
3) Zuffenhausen, Stuttgart
4) Freiberg Saksimaal

eduardp ütles ...

Suurepärane, Pärtel, kuid Stuttgard pole õige. Sealt on rendiautoga Freibergi natuke pikk maa (tekst võis selles osas olla ka natuke segane)

Riina ütles ...

Porsche linn: Leipzig, Sachenis?

eduardp ütles ...

Õige, Riina, Leipzig!