esmaspäev, 3. juuni 2019

Pikk tee voortel. Kuremaa Xdream

Selle aasta Xdreami seriaal jätkus 2. osaga. Ma polnud seda osatäitmist küll varakult ette planeerinud, kuid kuna nädalavahetus osutus vabaks ja treening enne Läti 24h rogaini vajalikuks, siis võtsin klubikaaslaste Taivo ja Mikk Tali poolt otsitud kolmanda liikme koha rõõmuga vastu.

Tõotas tulla rahulik kulgemine, sest ei Taivo ega ta vennapoeg Mikk polnud eelnevalt korralikult treeninud, näiteks ratast polnud kumbki sõitnud 2 aastat. Mul oli sellest ükskõik, sest ka 8 tundi rahulikus tempos liikumist väsitab keha omamoodi. Lisaks tahtsin avastada Vooremaad, mulle üsna tundmatut, kuid väga ilusat Eestimaa piirkonda. Ka Taivo, kelle vastutusalas on Jõgevamaa arengud ja planeeringud, soovis Vooremaad kondimootori abil väisata.

Kohe tahaks öelda, et rajameister Urmo Libliku poolt pakutud formaat sobis mulle. Ei mingeid varjatud trikikaid, sai kaarti rahulikult ette lugeda, sportlased said täiega panna. Orienteerumiseks oli tõeline maiuspala Kassinurme mõhnastikus. Eks mõningaid üllatusi oli ka, kuid seda juba järjekorras. Siiski tuleb mainida, et A-rada on viimastel aastatel muutunud füüsiliselt üsna nõudlikuks ja treenimata inimestel ei soovitaks sellest osa võtta. Seekord läbis täisraja natuke üle poole 32-st võistkonnast.

Sobis, et kanuuetapp oli üsna võistluse alguses. Kuremaa järvel oli korralik lainetus, mistõttu pidi olema ettevaatlik, et mitte ümber minna. Mul oli neid kogemusi mitmeid ja korrata poleks seda tahtnud. Nägime ühte ümberkäinud paati kaldast parasjagu eemal, õnneks siiski mitte väga kaugel ja abi pakkuma ei läinud. Meenus kohe aprillikuine vesi Klooga järves, kus Makuga lootusetult vees ulpisime, jalad hõljuvas mudas poolkinni. Tänu kahe kanuutiimi abile saime kanuust natuke vett välja valada ja ise sinna sisse ronida.

Kanuusõiduga suuri vahesid ei tekkinud, parematega ehk 15 minutit. Küll aga oli ettearvatult suure osakaaluga rattasõit. Meie võistlus lõppes KP27 juures, kus kolmekesi rattahajutusest kokku saime ja punkti komposteerima läksime. Siis selgus, et Mikul on SI-pulk kadunud. Otsisime rohust, kus ta istus ja meid ootas, kuid ei leidnud. Mikk otsustas pulka otsima minna, meie läksime Taivoga kahekesi edasi.

Väikese üllatuse saime KP29-s (56), kus punkti rajal ei leidnud. Veel oli seal segaduses 3 tiimi. Kahtlustasime, et ilmselt pandi punkt valesti paralleelsituatsioonile ja seal see oligi. GPS-i tiimidest panid vist kõik peale Duncani punkti leidmata edasi. Duncan sattus lihtsalt valele rajale.

Nagu mainitud, oli tõeline maiuspala orienteerumine reljeefikaardil Kassinurmes. Sellest tehniliselt keerukama Xdreami orienteerumisena meenub öine Kääriku reljeefikaart, kus tiimikaaslased Margus Marrandi (Maku) ja Tiit Tähnas tegid väga head tööd ja väljusime metsast teisena.

Olime Taivoga üsna hoolikad, kuid nii mõnigi punkt tuli korraliku PT-ga.
Tünga saime oma eelviimase punktiga (79), kui tulime KP75-st ja lugesime end vale objekti nõlvale. Sinna läks ehk 10 minutit.

Eks see üks hea depressiooniravi oli.


Kui tüngadest veel rääkida, siis eriliselt huvitav tillikas oli KP60, kus enamus tiime tegid läbi paraja peataoleku ja väikese seikluse. Täiesti mõttetusse kohta metsas tekitati tugev ja lai rada.

Tünga saime ka nn joonel asuva punktiga. KP61 oli kenasti tee ääres, kuid KP62 asukoht oli näidatud eraldi fotol, mida me ei osanud võistluskaardilt vaadata. Panime mööda.

Pikkjärve voore järskude nõlvade järel tundis Taivo end üsna kurnatult, kuid suutis siiski veel kenasti liikuda. Matemaatilise lisaülesande lahendasin kahendikke, kolmandikke ja kuuendikke kokku liites, kuid midagi jäi vist märkamatuks ja vastus tuli 8 1/3 m3 (õige oli 9 m3).

Pikkjärve jalgsietapile järgnes pikk kojusõit läbi Palamuse. Kuna kell sai just 19.00 ja kontrollaeg lõppes, siis ei jõudnudki me "Kevade" teemalist ristsõna lõpuni lahendada ja koos kolme tiimiga liikusime otse 7 km kaugusel asuva Kuremaa poole. Fred lükkas Jürgenit ja mina Taivot. Viimati sai nii palju kaaslast rattal lükatud Kärstna etapil 2008, kui Kait oli esimest korda Xdreamil ja rattas veel nõrk.
Aega läks küll pea 9 tundi, kuid füüsiliselt oli seekordne Xdream mulle kerge. Eriti vinge tulemuse tegi aga Taivo poeg Uku-Laur (pildil), kes koos kahe mulle tundmatu kaaslasega saavutas A-rajal III koha!

Tulemused
GPS-träkid
Pildid SIIT
VIDEO (Youtube)


5 kommentaari:

Jaagup ütles ...

Tundmatud? Alar Kume on Jüriöö võitja ja sai Winter Xdreamil 3. koha, punkte 1. ja 2. kohaga sama palju. Hannes on EMV pikal rajal M21 klassis olnud 4.

eduardp ütles ...

Piinlik, aga mulle seiklejatena tundmatud. Kuid tõesti, orienteerujatena on nimed tuttavad, ehkki näo järgi veel ära ei tunne. Piinlik, sest tunnen orienteerujaid muidu üsna hästi.

Erik ütles ...

Duncan ei sattunud valele rajale, vaid läks planeeritult otsemat teerada mööda punkti võtma. See tuli liiga vara vastu. Kõige parem singel oli kaardilt puudu. See ilmselt tekitas segaduse punkti mahapanijale.
Erik

eduardp ütles ...

No vot, vabandan siis. Kuidas teisiti oleksingi selle tõe välja selgitanud ehk kommentaari saanud :)

Anonüümne ütles ...

MTBO seisukohalt ei ole Dunacani valik lühem ja parim. Või planeerisite käänakust otse punktile lõigata? Lõikamine on üsna risiki bisnes :D
Ott