laupäev, 20. detsember 2014

Mängust väljas

Selleks aastaks on jooksud joostud ja seda juba pikemat aega.

Olen säärelihaste(?) probleemi tõttu olnud juba 5-6 nädalat jooksuvõimetu. Algas kõik väikese pausi järel tempokatest Nõmme tõusudest ja lõppes millegi katkemisega vasakus säärelihases. Aeg parandas selle vea, kuid seejärel otsustas paremasse säärde hoopis pistoda sisse tungida. Kusagilt seestpoolt, teadmata kohast. Viimane looduses käimine oli ca 4 nädalat tagasi, kui tegime naise ja tütrega Tänavjärvele ringi peale. Oli -10°C ja rogainitossudes jalad terve matka läbimärjad.

Arsti juurde, nagu tavaliselt, minekuga ei kiirustanud, seda veel hooaja lõpus, kus suuri võistlusi polnud jäänud. Kerged vigastused paranevad tervisesportlasel aja jooksul ise, peab vaid mingiks ajaks hoo maha võtma.

Kuid nüüd on läinud teisiti ja viimased 5 päeva kõnnin valu tõttu kõvasti longates. Esmaspäeval lähen ortopeedi vastuvõtule.

Mis aga väga kurvaks teeb (lisaks kehakaalule), on see, et sellel aastal ei saa osaleda kuulsusrikka traditsiooniga Näärilaksul, samuti Jüri Tarmaku Aastalõpuvõistlusel. Enam imet ei juhtu, ehkki siiani veel lootsin.

Kuid see ei tähenda, et järgmine hooaeg peaks vahele jääma. Olen end kirja pannud WMOC-ile ehk orienteerumise veteranide MMile, mis toimub 26.juulist 1.augustini Göteborgis.

Samuti oleme Marjega  registreerunud ja ära ostnud Tallinn-Ivalo-Tallinn lennukipiletid 22.-23. augustil Saariselkäs toimuvale rogaini MMile ehk WRC2015-le. Praegu saavad end registreerida eelisjärjekorras olevad võistlejad, kuid 15.jaanuarist on seda võimalik teha kõikidel soovijatel. Urho Kekkose rahvuspargis toimuvale võistlusele on seatud osalejate piirmääraks 1000, loodetavasti on see piisav, et kõik huvilised rajale pääseksid. Kuid kindel on, et rogain tuleb põnev, soomlased oskavad ja maastik on huvitav.

Kui näiteks Ylläse rogaini EMil 2009 oli idapoolne kaardiosa kaetud suurte soodega, siis Saariselkäl tuleb üks kõva turnimine. Suurtel nõlvadel on lõpmatult palju pisikesi orvandeid ja ninasid, kuhu rajameistril on hea punkte panna ja orienteerumine tehniliseks teha. Lisasin kõrvalolevale kaardile oletusliku võistlusmaastiku asukoha (must ruut), pindalaga ca 240km2. Eeldan, et Suomujoki jõge ei pea ületama, Kulasjoki jääb kaardi keskele. Ehkki võistluskeskus asub Kiiltopääl, võib kaardi loodenurka jääda ka Saariselkä asula. Selleks, et võistlusmaastik poleks ühtlaselt mägine, võib rajameister pikendada maastikku edela suunas, kus on natuke tasasem reljeef ja lõunaosas ka rabalaiguke. Seega võib kaardi lääneserv piirduda suure maanteega.

Lisan siia juurde mõõtkavas 1:50 000 kaardi samast piirkonnast, kust leiate sobivaid punktikohti nii et tapab (avada parema hiirenupuga).

Medalitele meil seekord suurt lootust pole, vaid 23 päeva jääb puudu, et saaksime võistelda superveteranide ehk XV55 klassis. Kuid rogainiks valmistume kindlasti korralikult.

Seega ei tähenda "Out of the Game" veel "Game Over".

PS. Kaardid laadisin alla SIIT. Tegemist on Soome Maanmittauslaitos-e (nö Maa-ameti) kaardiandmetega, mis on kõik tasuta kättesaadavad. Sellelt lingilt saab alla laadida ka LIDARi kõrgusandmeid ja -mudeleid, ortofotosid, topograafilisi andmekihte jm nii ESRI kui ka osaliselt MapInfo formaadis. Tellimine käis lihtsalt kaardiruutude järgi, allalaadimise link tuli paarikümne minuti jooksul e-meilile.
Oh jah, millal meie ükskord sinna jõuame...


11 kommentaari:

Meelis M. ütles ...

Ah, et siis meie juba peaaegu et traditsiooniline klubi koosoleku eelne ühine pikk trenn jääb siis ära?

eduardp ütles ...

Ei, miks? Mina sõidan rattaga, teie jooksete.
Aga äkki tuleb ka talv selleks ajaks kohale?

Armo ütles ...

Ets, Saariselkä kohta pakun et raba on ikka ka sees ja võitjatel tuleb seda ka ületada. Küsimus on kui kiiresti mägede peal liikuda annab.

Kaur ütles ...

Kui enam joosta ei saa, siis vanus + orienteerumine + kartograafia + mäed annavad näiteks sellise tulemuse:
http://edition.cnn.com/2014/12/01/travel/simon-beck-stunning-snow-art/index.html?hpt=hp_bn4

"I realized that it would probably be better to do something a bit easier than orienteering, and do something less painful," he says.

eduardp ütles ...

Lapsepõlves sai lume peale traktori jälgi trambitud, algus seega tehtud :)

Anonüümne ütles ...

Ets, vaata passi ja võta rahulikumalt - tempokad Nõmme tõusud pole vanuritele:)
Mõnusat aastavahetust ja hääd uut!
RR

eduardp ütles ...

Mis mul enam neist tõusudest, kuid ole ise ettevaatlik, sest Aastalõpuvõistlus ju kohe-kohe tulemas.
Kena aastavahetust Sinugi perele, Anuga kohtusime hiljuti haiglas (kui tõin tüdruku ära).

Anonüümne ütles ...

See 15 jaanuari jutt ei ole vist päris õige...

eduardp ütles ...

Mis siis õige on?
http://wrc2015.rogaining.fi/invitation-22-2382015.html

Anonüümne ütles ...

täna on 15.01, kell ei ole veel 12:00 Finnish time, kuid lehel:https://signup.rogaining.fi/signup/list
on palju registreerunud, kes pole pre-qualified

Arne ütles ...

Hiljuti Soome radade kohta infot otsides sattusin sellise serveri otsa: http://www.rastit.fi/