reede, 8. veebruar 2013

Kõrbesse või männimetsa ehk ERC2014

2014.aasta rogaini Euroopa MV-ks (ERC) on laekunud 3 taotlust, mis on üsnagi haruldane juhtum. Seni pole olnud vajadust ERC korraldajaid valida.

2014 MM (WRC) toimub USA-s, Black Hills'i mägedes Lõuna Dakota osariigis. Kas sinna jõuab, on iseasi, kui ei jõua, siis tahaks Euroopa MV-l käia.

XT Sport on võtnud tõsise väljakutse suurema võistluse korraldamiseks. Mis saab selle vastu olla - reisida pole vaja, odav, metsad on tuttavad, toredad tegijad korraldavad. EM oli Eestis 2005 (Nõva), MM 2008 (Karula).
Ise tahaks natuke midagi uut, eksootilisemat. Eelmisel aastal oli Leedu, sellel aastal Pihkva Alol, Läti Rauna võss on ka  veel hästi meeles. Kõik sarnased kohad. Eestis on kuni 20 maalappi, kus saaks korraldada 24h rogaini, kuid häid platse üsna vähe. Oletame, et soovime kunagi jälle MMi korraldada, kus oleks siis parim koht? Vist Värska-kant.

Jeruusalemma lähedal Juuda mägedes. Eksootika? - kindlasti, igas mõttes. Iisrael pole veel tiitlivõistlust korraldanud ja see on nende poolt tugev argument. Võimalik, et nad on seal ise palju jooksnud, ka sellel aastal toimub kuni 16h rogain. Maastikust on osa põldude all, mis pole eriti huvitav. Võistluse aeg märtsikuus on küll natuke vara, kuid hea tahtmise korral seeditav.

Hersoni lähedal Euroopa suurimas kõrbes(!). Väga eriline ja põnev koht, tekitas kohe suure soovi minna. Kõrbes 24h rogainida - see oleks peaaegu sama, kui käia Abu Dhabi seiklusvõistlusel. Nõrgaks kohaks on taotluse juures see, et ukrainlased on vist juba 3 korda ERC-d korraldanud ja viimati mõned aastad tagasi Migovos. 

Hääletada saab SIIN (kuni 17.veebruarini)



Pildil: kõrbes 1983.aastal



Kuid enne tuleb talvega ühele poole saada. Pühapäeval on Tartu Maratoni avatud rada, see jääb sel talvel vist ka viimaseks pikemaks suusasõiduks. 

Järgmisel reedel järjekordne autoorienteerumine. Esimene katse oli põnev, järgmisel peaks rohkem joosta ja peidetud punkte otsida saama.

6 kommentaari:

Armo ütles ...

Täpsustuseks EM-ide ajaloost, et Läti (2007 Smiltene ja 2011 Rauna), Venemaa (2003 Perm ja 2008 Michurinskoje) ning Ukraina (2006 Tšernovtsõ ja 2010 Migovo) on kõik hostinud võrdselt kahel korral, kui Eesti (Nõva 2005), Soome (Ylläs 2009), Leedu (Moletai 2012) ja Hispaania (La Llacuna 2013)on saanud korraldada ühe võistluse. Iisrael, Saksamaa, Iirimaa ja Tšehhi on need pikemate traditsioonidega riigid, kus EM pole veel toimunud. Kuigi jah tšehhid on saanud MM-i korraldada koguni 2 korral (Lesna 2002 ja Prebuž 2012). Sellest loogikast oleks nagu Iisraeli kord...

Iirlaste Setanta rogain on pikkade traditsioonidega käinud juba ca 15 aastat, kõvad juured on Saksimaa rogainil (al 2006). Juudid on rogaine teinud juba 2005. aastast alates.
Muidugi on ka sel aastal mätsis kavas olev 16-tunnine rogain sarnases piirkonnas EM taotluses esitatuga. Iisraeli maa ongi rogaini mõttes imeväike, et 24 h sobilikud maastikud saavad pea õige varsti otsa. Kas oleks siis õigem EM nüüd juba 2014 ära pidada?!

Hersoni kant on ka kahtlemata geoloogile huvitav, aga meie tavainimene ei leia nendes liivaväljades suuremat rõõmu, pigem siis oleme juba harjunud metsasema maastikuga. Kuid ka seal Hersoni kandis ei ole ainult liiv, sest osalt on mets peale istutatud. Kuid tähelepanuvääriv on et ukrainlased on sinna juba selleks aastaks võistluse planeerinud. Kas jätavad siis välja hüütud stardi ära kui EM korraldusõiguse saavad?

Ka Eesti ja Põlvamaa on kahtlemata rogaini tiitlivõistlust vääriv. Värska kant on väga huvitav. Väga kahju on et ei saanud osalema 2010 Venemaa meistrivõistlustele, mis toimusid Petseri rajoonis, kohe üle piiri ajalooliselt põlisel Eesti Petserimaal.

Kõik kolm maastikutüüpi on omanäolised ja huvitavad, kuid siiski peaksin Ukraina võimalusi pisut tagasihoidlikumaiks võrreldes Iisraeli ja Eestiga.

Samas edasisi arenguid vaadeldes on veel mitmeid muid huvitavaid riike, kus rogaine korraldatakse ja kuhu rogainil annaks areneda ka täispika rogaini mõistes - lisaks eelpool mainituile kindlasti ka Rootsi, Šotimaa, Poola, Itaalia, Prantsusmaa jne.
Šotlased on kõvad mägimaratonide korraldajad, selles osas neil korralikud traditsioonid.

Selle meie 20 nö tippmaastiku kohta. Ma nii pessimistlik ei ole. Ilmselt on siin arvesse võetud sellised platsid, kus ka võistluskeskuse koht ja vajalik taristu reaalselt olemas. Häid platse keskustest eemal on kindlasti rohkem, aga ligipääs neile on problemaatiline ja 24H tiitlivõistlusteks need (veel) ei sobi.
Usun, et MM-iks sobilikke on Värska kandiga võrreldavaid (sama atraktiivseid ja sama tasemel maastikuga)on Eesti peale kindlasti oma 5-6 samaväärset platsi.

Anonüümne ütles ...


Postitasin Etsi poolt viidatud ja EOL rogainitoimkonna poolt identifitseeritud 20 Eesti 24-tunni rogaini maastikku rogain.ee foorumisse. Soovi korral võin huvilistele saata kaardiväljavõtted, et millistes piirides maastikke on silmas peetud.
Nimekirjast ei leia selliseid kuulsaid kantse nagu Otepää ja Haanja, sel lihtsal põhjusel, et suurema võistluse korraldamine suvisel ajal oleks nendel maastikel väga problemaatiline eramaaomanike suure arvukuse, põllumajanduslike maade osakaalu ja looduskaitseliste piirangute tõttu. Kui aga rääkida 24-tunni suusarogainist (venelased korraldavad sel alal isegi riigi meistrivõistlusi), siis võiks Otepää ja Haanja olla tugevad kandidaadid.

LL

eduardp ütles ...

Aitäh, Armo, põhjaliku ülevaate eest. See oli väärt täiendus sissekandele.

Maastiku puutumatus pole rogaini juures probleemiks olnud, USA Black Hillsi, Iisraeli Juudamägesid, Rootsi Hemavani, Värska mõhnastikke jne väisatakse kogu aeg. Mõnes kohas polegi võimalik mujal orienteeruda, sest puudub mets (näit Black Hills).

Lauri, hetkel ei jõua, kuid need 20 lappi peaks panema mõnda kaardirakendusse sisse. Hea vaadata ja hinnata.

Anonüümne ütles ...

Olen mitmetel küsitlustel, kus Rogaini tulevaste tiitliürituste kohta arupäritud, proovinud Iirimaad promoda. Näeksin, et väike korralduslik abi kohalikele ja Wicklow MTS oleks ikka pealik küll. Ise kahel korral Setanta rogainil osalenuna võin öelda, et maastik sarnanaeb paljuski 2010 MM maastikuga, ilm on Iirimaal muidugi märg - udus navigeerimine toob veel põnevust ja väljakutset juurde. Lisaks siis vaimne pool - kannatada 24 h märgi rõivaid.
Mart Pais

Anonüümne ütles ...

Iirimaa Wicklow maastik sobiks kindlasti hästi tiitlivõistlusteks.
Võistelnud seal ma ei ole, kuid näinud-käinud küll. Ainuke häda on, et iirlastelt endilt ei ole mitte mingisugust initsiatiivi. Mitte kõige vähimatki. Nad on huvi puudusel isegi IRFi vaatleja staatusest välja langenud ja sõna ei võtnud nad seal ka varem.
Initsiatiivi puudumine võib olla seotud ka kapatsiteedi puudumisega. Vägisi nende hoovi peale korraldama minna ilmselt ei saa. Suurepäraseid rogainimaastikke leiaks ka Norrast, Rootsist, Šotimaalt, isegi Prantsusmaalt. Aga sama häda - seni pole kohalikku initsiatiivi. Nii saab valida ikka vaid nende hulgast, kes ise korraldada tahavad.
LL

Anonüümne ütles ...

Tulemused on nüüd selgunud ja nende kohta saab lugeda siit:
http://www.rogain.ee/foorum/?tid=514

LL