teisipäev, 3. juuli 2012

Kirjumirju nädal. Küsimused

Eelmise nädala veetsin põhiliselt Istanbulis. Loomulikult maksumaksja raha eest.

Pidu ei pannud, purju ei joonud, kuid mõne Efes Pilsneri ostsin küll. Kallis, nii "restoranis" kui ka pisipoes.

Mis meelde jäi:

1. Hull turvavärk, mis algas juba Tallinna lennujaamast. Vahetasin lause turvamehega, meie "kadunud poja" Uku-Meelisega, mille järel kombiti pealaest jalatallani läbi. Varem pole sellist asja olnud.
Turvakontroll jätkus Türgis, küll natuke leebemal kujul. Lennujaamast väljudes olid ees punaste lippudega demonstrandid, teisel pool kogunesid välisukse juurde kilpidega eriüksuslased. Viimaseid nägi linnas ka hiljem.

Konverentsi avakõne pidas mingi minister ja seetõttu oli turvakontroll eriti kõva. Kõne ajal seisid kaks "bodyguard'i"  rahva ees ja hoidsid näppe... vist päästikul. Iga päev käisime konverentsikeskusesse sisenemisel turvaväravatest läbi.

2. Bosporuse kruiis oli kui kingitus, täiesti juhuslikult sattusime just selle õige ehk meie konverentsi laeva peale.

KÜSIMUS: Laeval pakuti ohtralt mahlu ja võileibu. Mees, kes musta kattega võileiba võtab, on seelikus. Ei küsi, mis rahvusest ta on, vaid seda, mis kate on tumedal võileival (ei ole magus)?

3. Hull linn tohutu rahvamassi ja liiklusega, mis elab veel ka kell 2 öösel. Elanikke kokku ca 15milj.

4. Vinge vanalinn ehk Fatih, mis on iseseisev kohalik omavalitsus Istanbuli sees. Neid KOV-e on seal palju, sh Aasia poolel. Kui keegi ööbimist otsib, siis hea piirkond on Fatih'i merepoolses osas, Hagia Sofiast ja Sinisest Mošeest mere poole, nö rooma linnaosas.

5.   Turul ehk Grand Bazaaril saad igal juhul petta, isegi siis, kui õnnestub mõni asi 130 liiri pealt 20-le kaubelda. Vastik tegevus. Enne ostmist pead teadma kauba tegelikku hinda.

6. Türgi saun on oluline turismiatraktsioon, kuid tüssata saad sealgi. Valisime korraliku koha - Cemberlitas Hamami, kuid pesijad olid pool 10 õhtul parajalt tüdinud ja tahtsid kiirelt hakkama saada. Vajalik anda paar vihjet, et tead asjast ka midagi. Näiteks teatad nühkimise ajal, et kas "skin'i" polegi maha rullinud. Aitas, vana hõõrus edasi juba ähkides.

7. Air Baltiku lennukis oli kaart lennumarsruutidega.

KÜSIMUS: Üks oluline (mulle tähtis) objekt oli kaardilt puudu. Mis?








Nädalavahetuse suvest ka paar pilti:





7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kas see on nali, et õlu on seal kallis? Kuskil umbes 12 aastat tagasi maksis eesti kroonides ca 1,50. Küll mitte Istanbulis, aga sellises kohas nagu Balikesir.
TA

Karli ütles ...

Ets, meie lennujaamade turvakontroll on ikka leebe. Täisteenust pakutakse kindlasti Iisrealis ja üsna hästi ka USA-s. Kuid eksivad paremadki - Tel Avivis olen pärast paaritunnist intervjuude, läbivalgustamiste, läbiotsimiste seanssi jõudnud nõnda lennukile, et üks ühik käsipagasit jäigi läbivalgustamata ja üle kontrollimata.

Anonüümne ütles ...

Oleks sa Jaapanis käinud, siis võiks pakkuda musta seesamipastat. Türgis siiski ehk mingi oliivipasta.

SR

Anonüümne ütles ...

Türklased pakkusid saia kellegi ajuga, aga see peaks küll halli värvi olema.
TA

Anonüümne ütles ...

Kaardiküsimus on ka põnev. Esiteks pole Õsõkköli järve kaardile kantud. Kuigi võiks olla.
Teiseks on kaardile kantud Fergana asemel nime all hoopis Jizzax. Tegelik Fergana on peaaegu 400km idas vaikselt oma Fergana orus (Andizhani kandis).

SR

eduardp ütles ...

Õlu poes ca 1,7-1,8 euri, söögikohas keskmiselt 3,6 euri.

Karli, olen vähe lennanud ja seepärast ka tundus erilisena. Kuid parem ikka suur kontroll kui väike pomm.

eduardp ütles ...

Väike refresh ja õiged vastused olemas. SR-ile annaks kohe rohkem kui 2 punkti, aga las jääb kaks.

Issõk-Kuli järv on kaardilt puudu (lisasin kaardinurka 30 aastat vana foto sellest järvest). Ja tõesti, Fergana on täiesti suvalises kohas :)

Oliivipasta on saia peal. Natuke mõrkjas, polnud suurem asi.