teisipäev, 21. september 2010

Suurürituste eel

Huvitaval kombel on osavõturohkeimad orienteerumisvõistlused hooaja lõpus, siis, kui tegijatel on juba vedru maas ja harrastajad on alustanud talvist pekikogumist. Niisiis - järgmisel nädalavahetusel on Hatikul Suunto Games (ca 620 osalejat) ja 2.oktoobril Taevaskoja kandis TAOK rogain (ca 900-1000 osalejat).
Enda seisund praegu: isu hea, liikuda ei viitsi ja kallal väike haigusevimm. Suurepärane alus heade tulemuste saavutamiseks.

Suuntol on järjekordselt vinge konkurents, peab kuidagi konditsiooni saama. M50 on üle prahi võistlusklass, kokku 29 meest ja kõik Eesti paremad kohal. Tegelikult oleks tahtnud nädal enne rogaini kaks päeva pikalt joosta, näiteks M35 klassis, kuid võistlushasart ei luba. Ka edetabelis on veel kõik võimalik. Üllatav oli see, et Maido Kaljuri ülekaalukas võit (3,5min) EMV pikal rajal andis vaid 66 punkti, millega ta oma seisu ei parandanud(!?) Järelikult on pikad rajad edetabeli jaoks ebaefektiivsed ja tuleb joosta usinalt sprinte... Pole vist väga normaalne, ehkki ka sprindi vastu pole mul midagi. Aga noh, edetabeli pärast nüüd sprinti ka ei hakka jooksma.

Meie klubi - Harju KEK RSK - on Suuntol esindatud 34 liikmega, mis on ligikaudu võrdne selliste suurte klubidega nagu Ilves ja Kobras. Üldse oleme osalejatena väga aktiivsed, 50-75% klubi liikmetest on alati suurematel võistlustel kohal. Tehke järgi!

Seepärast oleks ka huvitav teada, palju see kõik maksma läheb, sest võistlusi on palju ja reeglina mitmepäevased.

Näitena 2009.aasta KEK RSK eelarve:
Kokku on võistlustele kulunud 97 700.- krooni. Siia pole arvestatud päevakuid jm väiksemaid o-jookse, 2009. aastal ei käidud ka veteranide MMil Austraalias.
Osavõtumaksudena on Eesti 15 suuremale võistlusele jäetud 41 000.- krooni, kõige rohkem Ilves-3-le. Oma osa läheb ka majutusele, põhiliselt Lõuna-Eestis. Transport muidugi ka.

Klubi aktiivne osavõtt võistlustest on seotud eelkõige mugavusega, sest klubi president Valju Tali organiseerib kõik ära, sh majutuse ja transpordi. Oleme saanud käia ka natuke odavamalt, sest siiani on võistlustel käimist klubi osaliselt toetanud.

Mida sa hing veel tahad. Kui see kõik ära kaob, näeb KEKRSK liikmeid võistlustel kindlasti vähem.







Soe suvi on selleks korraks vist läbi.

10 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Võidu ülekaalukust väljendatakse protsentides, mitte minutites ...
RR

Gea ütles ...

Minagi olen edatabelit uurides avastanud, et kõige "kasumlikumad" on sprindid. Näiteks sai meie klassis EMV sprindi võitja kopsakama puntisaagi kui tavaraja võitja, kusjuures tavarajal oli osalejaid pea kaks korda rohkem, nõudlikust maastikust rääkimata. Pika raja puhul tuleb ilmselt mängu osavõtjate vähesus, samas pole see nii kõigis klassides.

Ma loodan ja usun, et Valju meid ka edaspidi kantseldab. Hästi pikk pai talle selle eest!

Zazibea ütles ...

Mis puudub edetabelisse, siis avastasin isegi hämminguga, kuidas minusugune "normaalsetel" võistlustel lootusetu rivi lõpus tolbendja usina sprindiürituste külastajana omas klassis ebakohaselt kõrgel positsioneerub.
Ilmselgelt kaotusprotsendil on sprindis teine kaal.

Anonüümne ütles ...

Maastik ja üldjuhul ka osalejate arv ei puutu edetabeli puhul asjasse. Määrav on osalejate tase (ehk osalejate eelmise aasta edetabelipunktide 5 parema keskmine) ja võistleja (s.h. võitja) aja suhe 5 parema aja keskmisse. Valem on http://www.orienteerumine.ee//eol/failid/2010/EOL_edetabelijuhend2010.doc, võite ise proovida arvutada:)
RR

eduardp ütles ...

Ma arvan, et EMV pikka rada ei väärtustata piisavalt. Teised EMV rajad on kõrgendatud koefitsiendiga, kuid pikk rada on nagu Harju MV. Kas sellepärast, et toimub ühisstardist?

Näit Harju MV-l Tõrrepõhjas sai Maido 68,8 punkti, ehkki võistlus oli nagu oli (konkurents + maastik). Ise jooksin 21A rada, sest ei pidanud seda võistluseks.

1 Maido Kaljur 00:36.23,0 68.82
2 Ando Post 00:37.06,0
3 Mati Preitof 00:40.21,0
4. Andres Talver 00:42.06,0
5 Jaanus Reha 00:43.45,0

Nagu näha, pole võit suur, ehkki 5 keskmine võib olla %-liselt suurem kui pikal rajal.

Ma ei kritiseeri üldse edetabeli juhendit, sest sinna oleks võinud ka ise ettepanekuid teha. Lihtsalt arutan oma väärtushinnangute üle.

Anonüümne ütles ...

Eks nende valemitega on nii, et mõtle välja mis tahad, kuskilt otsast tundub ikka ebaõiglane. Aga tegelt pole see edetabel vist eriti oluline, vähemalt meile vanuritele ?
RR

Gea ütles ...

Rein, mina lähenen edetabelile talupoja mõistusega. See ütleb, et N50 tavaraja võitja peaks saama rohkem punkte kui sprindi võitja, sest tavajaraja 16-st osalejast on edetabeli esimkümnes 8, sprindis seevastu 8 osalejast ainult 5. Seega oli tavarajal ilmselgelt tihedam konkurents. Aga noh, eks need edetabeli mängud on rohkem meeste mängud ja pikale rajale ei naase ma enne kui see tobe ühisstart kaotatakse.

Anonüümne ütles ...

Talutütrele - praegu paras aeg esitada juhatusele oma ettepanekud 2011.a. edetabeli juhendi jaoks:)
RR

eduardp ütles ...

Ega nende ettepanekute tegemine polegi nii lihtne.

Ilmselt pole edetabeli eesmärgiks ainult orienteerujate reastamine. See toimib ju enam-vähem hästi, ehkki erinevad klassid saavad punkte üsna erinevalt (noortele antakse vähe jne.).
Kuna edetabelis on palju igasugu külavõistlusi, siis on üheks eesmärgiks on ilmselt ka edetabelivõistluse kaudu võistluste kvaliteedi ja osalejate arvu tõstmine.
Seepärast võiks natuke rohkem diferentseerida võistlusi koefitsientide kaudu.
Näit igasugu harjukad ja raplakad ja üks-ühekad jpt peaksid olema koefitsiendiga alla 1 (näit 0.95) (juhul, kui pikk rada on 1).

Usun, et see teema on 100x läbi nämmutatud ja argumenteeritud, seepärast ei hakkagi ettepanekuid tegema ja olen muidugi rahul, mis antakse.

PS. Huvi edetabeli vastu tekkis mul juhuslikult sel aastal, kui olin ühel hetkel kogemata esimene :)

Anonüümne ütles ...

Mis seal keerulist, tehtud neid ettepanekuid ju küll? Iseasi on see, kas ka arvestatakse, aga lootusetu pole:)

"Usun, et see teema on 100x läbi nämmutatud ja argumenteeritud, seepärast ei hakkagi ettepanekuid tegema" - tegelt vist ei ole nii, kommentaarid blogides ja foorumites ja listides pole ettepanekud. Seda oleks klubi poolt EOLi juhatusele saadetud konkreetne ettepanek.

Aga koefide veel suurem diferentseerimine kisuks vist jamaks. Ok, harjukad ja raplakad on külavõistlus. Aga kui raplakad on koos järva ja tallinnaga, kas siis ka? Või mille poolest on see siis vähem külavõistlus, kui mingi pekokupp vmt.? Liiga subjektiivne ja võib iga aasta muutuda. Seepärast arvan, et EMV tähtsustamine koefi kaudu on piisav.
RR