pühapäev, 23. september 2012

Võnnu Sügis - supersupersupergood

su Rudens 2012 ehk läti klubi Meridians poolt korraldatud võistlus Cēsises oli üle prahi. Ja seda eelkõige maastike ja radade poolest. 

Laupäeval toimunud tavarada Rakšupe kaardil oli parim o-maastik, millega on sel aastal tulnud kokku puutuda. Reljeefivormid olid suured, samas pidi olema täpne detailides; kaart oli roheline, aga joosta sai kenasti; pea igal etapil oli tegemist teevalikutega, kaarti tuli hoolikalt jälgida, natuke hooletum jooks sai karistatud. 


Minule tehti IPPON, õigemini 5 IPPONIT. Algus läks ettevaatlikult ja kenasti, kuid juba 3. ja 4.punktiga tehti ära. Erinevad vead.

Kuid esimese suure paugu sain 6.-ga, kus oma arust olin õiges kohas ja nii kolm korda järjest. Otsisin punkti kõrge nõlva alt soo nurgast, ei midagi. Üle soo ei tahtnud minna, sest seal paistis liiga madal seljandik. Lugesin aga kaardilt 1,5 joont ja eeldasin kõrguseks üle 5m. Alles finišis õpetas Rein Rooni, et lugema peab mitte jooni vaid joonevahesid(!). Sel juhul võis seljandiku kõrgus olla ka 2,5m. Nii umbes oligi.


Kõikide teevalikutega olin rahul, aga punktivõtuga oli probleeme. Suur viga veel 8. ja 9. punktiga ning kalendriga kaotus oli ilmselge. 8.punkt oli lausa tee peal ja 9.punkt tasasel maal. Ühtegi orvandit ma seal küll ei näinud. Aga teised said kätte, ju hoidsid õiget suunda ja kõrgust.  


Tulemused


Sprint

Pühapäevane sprint Cēsise kindluse ümbruses oli üks huvitavamaid sprinte elus, kui mitte kõige huvitavam. 
Kohe 1. punktiga pidi hoolikas olema, et mitte tupikusse joosta. Teise etapi pidi ka ette lugema, muidu tuli ringijooks. Sain nende ülesannetega hästi hakkama. sekundeid kaotasin etapil 5-6 (sai minna lühemat teed pidi läbi sisehoovi) ja 6-7 (võis hüpata ka otse üle heki). 

KP9 võtsin üle kõrge künka, orvandit ei lugenud välja. Pisiviga. Olin kindel, et juhin. Teel 10-dasse lugesin etappe ette ja jäin hätta 13-14 lahendamisega. Nagu ka etapi 9-10 teevaliku leidmisele, läks ka siin palju tähelepanu aiaaukude otsimisele kindlusemüüris, selle tõttu vähenes oluliselt jooksukiirus. Ei mõelnud välja. Alles etapil 12-13 tegin järgmise etapi teevaliku ära. Aga siis pidin juba jõuga kaarti põhjasuunas hoidma, pilt hakkas kergelt vibelema. 


Kõik oli siiski kontrolli all, ehkki legendi lugesin 14. asemel (orvand) 15.punkti oma (hoone edelanurk). Seepärast tõusin üles valli peale, seisin segaduses ja kaotasin vähemalt 15 sek.


Kuid katastroof tuli järgmise punktiga. "Elementaarne" - ütleks igaüks. Lõikasin nõlva liiga kõrgelt, ei saanud treppidel end paika, jooksin punktist mööda ja tegin ühe pika trepitõusu asemel kaks. Sinna läks võib-olla isegi esikoht, sest selle hetke liider ja kiireim jooksja Eriks Ūdris tegi sama etapiga suure vea ja võimalik, et sarnase.



Sprindi võitis Girts Mamis, kes pole kõige kiirem, küll aga tegi ühtlase soorituse (vt graafikut). Lätlastel oli siin kindlasti väike eelis olemas, sest eelmisel aastal toimus samal kaardil Läti MV sprindis. Nemad ei pidanud aiaauke otsima, teadsid, et neid pole ja said keskenduda vaid ümberjooksuvariantide arvestamisele.

Tulemused 



PILDID sprindist

Korraldajate pildid:   TAVA    SPRINT


Üks huvitav leppemärgi probleem ka:
Nimelt etapil 13-14 jäin korra seisma enne tavalist kivisilda, mis oli kaardil märgitud paksu musta joonega - et kas võin piki joont üle joosta või mitte? Jooksin, nagu ka meie klassi võitja Girts Mamis ja ilmselt paljud teised. 
Aga kas piki sellist joont võib ikka joosta?
(ehk oleks seal pidanud olema hoopis silla märk?)

3 kommentaari:

ValtersK ütles ...

Author in local photos:
https://plus.google.com/photos/110032235391391398973/albums/5791412108715400449#photos/110032235391391398973/albums/5791412108715400449/5791414529069512146

https://picasaweb.google.com/dace.buza/CesuRudensSprints12?authuser=0&feat=directlink#5791364594034692130

Add to article if usefull!

Anonüümne ütles ...

Jooks piki müüri ei ole ikka vist lubatud ... "It is forbidden to cross an impassable wall!", cross-i suunast pole juttu:) Sanas toimus see sprint ilmselt kaardil, mis oli joonistet mitte ISSOMi vaid LSSOMi põhjal. Näiteks peene musta joonega müürid, mille kohta lätlased ütlesid, et neid ju tohib ületada, peaks olema joonistet halliga; erinevat värvi pruun tänavatel ja platsidel, tegelt peaks toonivahe olema urbanis ja nonurbanis; 3 erinevat sorti puud; kirik(ud) pole hoone(d), vaid üks suur ületamatu müür või kivi; mingid vared, mida ISSOM ei tunnista; joonte alamõõdulised läbimõõdud jne.
RR

Markus ütles ...

Kahju, et lätlased hea maastiku mitte nii hea kaardiga ära suudavad lörtsida. Andsin neile juba eelmine aasta LMV sprindi järel tagasisidet ja soovitusi. Olgem vähemalt kodumaal korrektsemad.

Mis reeglid aga suvaliste märkidega joonistatud kaardil kehtivad? Mõned korrad on juhtunud nii, et jooksja on alguses tühistatud, kuna leppemärk peaks tähistama midagi keelatut, aga hiljem on tema tulemus ennistatud, kuna leppemärk on vale suurusega või ei eksisteeri sprindi-/tavanormis.