pühapäev, 20. august 2023

Seeni siin küll ei ole. Tsihiotsmisõmäng - Uma Pido

Kui naine tahab teinekord mu üle naerda, siis meenutab Sulevi sünnipäeva üle 20 aasta tagasi. Oli külm ja lumine jaanuarikuu hilisõhtu, pidasime sünnipäeva tema maja taga aias. Jooke oli, külmas libisesid ka kanged hästi. 


Ühel hetkel oli kadunud grokitegemise kruus. Seltskond otsis seda siit ja sealt, üritasin ka, vähemalt visuaalselt, kaasa aidata. Juhtus aga nii, et komistasin ja kukkusin külg ees lumehange. Et piinlikust olukorrast ilusti välja tulla, ütlesin: "Siin seda küll ei ole".

Tänasel Võru linnas toimunud nö rogainil Tsihiotsmisõmäng, kus teevalik oli põhimõtteliselt üks ja läbimine vaid piki teid, keerasin ühel hetkel räigesse võssa, kus tihe võsa vaheldus ülepea kasvavate kõrkjate, rinnuni ulatuvate vaarika-nõgeseväljadega ja sopaste sügavate kraavidega. Natuke oli ka kõrgemat metsa, kuid seegi oli üsna ebameeldiv ja kohati läbimatu (pildil).

Kuna oodatud teed ei tulnud ja olin juba parajalt kaua rõvedas võsas mütanud, avasin abilise - Maa-ameti XGISi. Õnneks olin pildistamise jaoks mobla kaasa võtnud. Geoportaalis nägin, et peab minema lõunasse, kuid selles suunas hakkas loodus eriti kõvasti vastu ja olin sunnitud ikkagi lääne poole liikuma. Kuni elektriliinini. Enne seda olin käinud puusani kraavimudas, ees ootas teine samasugune (pildil).
Lõpuks sain välja ühe talu juurde. Sõbralik peremees nägi mudast (kaardiga) seenelist ja küsimusele, kus see poolsaar KP42 juures on, näitas käega suunda. 

Soovitus: selles piirkonnas seeni ei ole ja ei soovita ka mõnel teisel eesmärgil sinna minna. 

Edasi sörkisin päris kena tempoga, ühest kolmesest kõndivast seltskonnast möödusin lausa kaks korda. 
(Fotol on tamme all asuv KP43 peeglipildis)

Si-Airiga võitsin nii mõnedki sekundid, kuid kui keegi soovib teada saada, kuhu kadusid need tunnid või miks ma etapi 40-36 niimoodi lahendasin, siis nendele provotseerivatele küsimustele lihtsalt ei vasta.

Teekonna kogupikkuseks tuli 18 km ja 2 tundi, põhjuseks loomulikult vigane kaart (NB! teede klassid). Ettekavatsetud seenelkäik KP 47 ja 42 vahel võttis ka aega.

Aga mõnus pikk jooks tuli, lõpuks ometi oli ilm natukenegi jahedam.


Kommentaare ei ole: