reede, 9. november 2012

Nupuvajutusega orienteerumiskaart

Peep Otstavel pani mõni nädal tagasi orienteerujate foorumisse uudise, et soomlase, RouteGadgeti looja  Jarkko Ryyppö (pildil) poolt on tehtud rakendus Karttapullautin, mille abil saab ühe nupuvajutusega genereerida hea resolutsiooniga treening-orienteerumiskaardi.

Soome maastikest tehtud kaardid nägid välja kenad ja üsna tõetruud, reljeefijooned olid sujuvad, järsud kaljud(?) tähistatud astangu sümboliga, lisaks valgele metsale olid kaardil ka kehvemini läbitavad hele- ja tumerohelised alad.

Kaart genereeritakse LIDARi andmetest, rakendus oskab kasutada ka Soome Maanmittauslaitose ("Maa-ameti") poolt tasuta jagatavaid topograafilisi andmekihte (veekogusid, teid, põlde, hooneid jm). Läbitavuse eristamine on saadud puude kõrguse ja mittemaapinna-punktide tiheduse järgi.

Teisipäeval-kolmapäeval õnnestus käia Helsingis Paikkatiedomarkkinat ehk Soome GIS Expo üritusel, kus näitas oma rakendust ka Jarkko Ryyppö, Apps4Finland 2012 konkursi raames. Näiteks tema programmis genereeritakse kõrgusjooni mitte kindlate kõrgusvahemike järgi, vaid positiivsete-negatiivsete pinnavormide puhul võivad absoluutkõrgusjooned olla paindes (vt kõrvalolevat pilti). Seda tehakse eelkõige seepärast, et kahe sirge kõrgusjoone vahel ei läheks kaduma oluline reljeefiinfo. Läbitavuse klassifitseerimist on lühidalt kirjeldatud readme.txt failis.

Loomulikult proovisin kasutada Karttapullautin rakendust ka Eesti LIDARi andmestiku peal. Võrdluseks toon välja Rutu mägede orienteerumiskaardi, mis oli koostatud (lätlaste?) LIDARi andmete põhjal. Karttapullautin kaardi peal küll topokihte pole, kuid ehk saab ta kunagi ka meie topokihtide  andmestruktuuri oma programmis ära kirjeldada ja niiviisi automaatselt töödeldavaks teha. Siis pole muud vaja kui failid (las ja shp) kokku zippida ja  käivitada rakendus. Natuke ootamist ja o-kaart on trükivalmis. Hoiatus: võistlemiseks see ei sobi, kuid seiklusürituseks ja treeninguks kindlasti.

Millised plaanid tal rakendusega on:
- üritab ehk talvel parandada rohelise värvi tõlgendamist, ehkki see on juba üsna võimaluste piiril
- rakendus tuvastab künkaid paremini kui lohke, ehk jõuab viimast talvel timmida
- ehk jõuab ka meie topoandmete struktuuri rakenduses ära kirjeldada.


5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

vast näeb parem välja, kui korrigeerida ära, et see on "Karttapullautin", mitte "Karttapullatin". Pullauttaa on soome keeles umbes, et välja vöi esile hyppama
terv. A.

Peeter ütles ...

Mul on siin paar kaardiprojekti käsil ja siis ku isee pullautin tuli proovisin ühe enda maastiku ka ära. Ragistas seda kaarti üle 3 tunni teha aga ära tegi.
Maastikul käies tekkis mul probleem ja karttapullautin mu meelest teatud määral lahendab seda. Ma mõistan et kartograafina peab oskama üldistada aga maamõõtjana mulle meeldiks õudsalt kõike täpselt kaardil kuvada. Kõlvikute puhul see probleem, et pahatihti pole nad selgete piiridega ja kaardil valgena kuvatavas metsas võib olla siiski sees erineva suurusega viletsama läbitavuse ja nähtavusega kohti. Neid on väga keeruline määratleda väljas ja kaardile saada. Mulle meeldib, et karttapullautin läheben sellele matemaatiliselt ja viskab rohelist rastrit sisse. Ja kus puid on hõredamalt, siis loomulikult ka kollast. Kokkuvõttes tuleb orienteerujale harjumatu aga mu meelest palju kvaliteetsem kaart, kus on metsa läbitavus ja nähtavus väga hästi kaardistatud. Ainuke probleem on maapinna tasandil olevad aeglustavad tegurid. Harvendusraie, sood, munadeni hein. Neid ei saa ta kuidagi peale.
Ma ei välistaks tulevikus sellise kõlvikute kaardistamisvormi kasutamist võistluste kaartides. potensiaali on!

Anonüümne ütles ...

nii, et siis tulevikus muutub kaardistaja käekiri programmeerija käekirjaks?
J.

Anonüümne ütles ...

See on megarelv. Kindlasti parem kui nii mõnigi loetamatu "käekiri".

SR

Anonüümne ütles ...

Tundub, et S...skase taolistel saab siis töö Eestis otsa ja haltuurat enam teha ei saa?