teisipäev, 13. oktoober 2020

Pagana head rogainid nädalavahetusel

Laupäeval ja pühapäeval toimus kaks täiesti erinevat, kuid suurt naudingut pakkuvat stiilipuhast rogaini - Bike Xdream Karepal ja Seiklushundi rogain Filmi-Vargamäel. Mõlemad 4 tundi. 

Karepa oli võistluskeskusena tuttav juba aastast 2011, kui seal toimus TAOK rogain. Olime siis veel noored ja ilusad, tasuks segavõistkondade 3. koht absoluutarvestuses. Nüüd on aastaid ja kilosid juurde tulnud, jõudu aga vähemaks jäänud. Eriti sellel aastal.

Läbisime mõlemat rogaini sarnaselt: jooksime stardist läände, sealt kaardi lõunaossa ja ära jätsime kirdeosa. Vasakul 2011 jooksukaart, mille peal on eilne rattarada.





Bike Xdream Karepal

Laupäevasele 4-tunnisele Bike Xdreamile ehk aasta oodatumaile rattarogainile läksin oma aastakäigu orienteerumiskamraadide Raul Oleski ja Urmas Tammemäega. Tiimis siis 3x60 ehk kokku 180 aastat vanust. Raul on rattas päris hea jalg, Urmase seisust ei teadnud enne võistlust midagi. Esimene keris tihedalt, teine liikus justkui elektrimootori abil - jalad liikusid aeglaselt, nii muuseas, maksimaalse ülekandega. Kohe sain aru, et mõlemad on minust natuke tugevamad, mistõttu rongi vedama ei kippunud. Ja kuna see oli mu esimene pikem pingutus sellel aastal, pidi arvestama ka krambiohuga. 

Bike Xdream'i raja planeerimisele anti 15 min ja sellega saime enam-vähem hakkama. Olime konservatiivsed, mitu lihtsat punkti jäi raja alguse planeeringust välja. Lisasime viimasel minutil KP48, kahjuks jäi välja 43.

Tempo oli korralik, vähemalt minu jaoks. Vale otsuse tegime KP37-le lähenedes. Teede ristis oli näha, et rada polnud sõidetav - osa rattaid oli maha jäetud (?) ja võistlejad liikusid jala edasi. Tegime Rauliga kiire otsuse, et sõidame ringi, Urmasel ei jäänud muud üle kui meile järgneda. Ringisõidul selgus, et kaardil olevat teed polnud (nii kohalikud ütlesid), millele järgnes 300m tammumist rabases metsas ja kokku ajakadu 15 minutit. See oli esimene löök heale algusele.


Minu ettepanekul võtsime peale 39 juurde 32. Vist tuli kallis punkt, hiljem oli ka paremaid alternatiive.

Peale 50 hindasin, et nii 51 kui 53 ei jõua. Seega tegin ettepaneku minna lühemat teed (53) ja sellega aega võita. Meil oli KP50-s aega 25 min ja lõpus jäi üle 6 min. Ei oleks jõudnud, ehkki Urmas arvas teisiti.

Läbisime 75 km, koht tabeli keskel. Kaart oli kvaliteetne ja rada põnev, vaid 3 võistkonda suutsid läbida kõik punktid (rajameister Margus Hallik, pildil). Ka muu korraldus oli suurepärane, sh karbis toit. 

Tulemused
Video
Pildid  (autor: Aldis Toome)

Paar pilti veel Aldis Toome albumist.








Seiklushundi rogain

Pühapäeval toimus Seiklushundi 4h rogain Vargamäe Filmikeskuses Vastse-Roosas või Borodino külas. Läksime abikaasaga tempokalt jalutama, jooksusamme tegime alguses 100 m ja lõpus 200 m. Kohe esimene pilk kaardile ütles, et tulemas on tõeline jalgsirogaini maiuspala. Rajameister Taavi Tatsi punktiplaneering nõudis hoolikat kaardilugemist ja täpset suuna järgi liikumist. Reljeef oli vahelduv, mets reeglina hästi läbitav, kus maapind kohati kaetud ilusa helerohelise samblavaibaga. 

Kõigepealt liikusime põhja. Läks kenasti, ehkki mõned vead tegime ka. Kohati kriitiliseks läks seis etapil 59-67, kus tugev PT viis ilma suurema jamata lõpuks punkti. Olime seal piirkonnas vist esimesed, polnud ei inimesi ega lohasid.

KP45 juures hindasin jõe ületuskohta valesti ja seetõttu tuli väike viga. Ka KP43 juures toimus väike möödaminek, mis rogaini jaoks andestatav. 

KP45 - auk kõrgel järsul seljandikul. Sobis metsavenna punkrikohaks.

Edasi möödus planeeritud rada kuidagi kiiresti ja 62 juures tegime plaani ümber nii, et võtsime kõik siseringi punktid. KP52-st tahtsime minna KP30-sse, kuid sattusime enne KP53-e (!?).

Lõpus jäi 8 min üle. Läbisime 17 km, mis oli ka esialgne plaan. Koht tabeli keskel. Ehkki hommikupoolik oli vihmane, oli rogaini ajal ilm suurepärane. Jällegi täielik nauding rajast, loodusest, korraldusest, sh ka soojast pilafist finišis. 

Kogu kaart

Tulemused

Pildid (Aldis Toome ja Reigo Teervalt)


Lisan siia veel mõned pildid vahvast galeriist.

Rajameister koos tugeva tulemuse teinud Palodega.
Airi vägesid juhatamas
Võidukas Maris, ehkki üks 6-ne punkt jäi märkimata
Rajaplaneerimine
Riietus näitab järgnevat sooritust, Taliga võistlemiseks seekord ei läinud
Geograafiaprofessor Jaak Jaagus
Rattasõiduks tundus see rogain sobimatu. 

Kuid ilusa looduselamuse võis ka rattaga saada, kui tulemust taga ei ajanud


Teised pereliikmed olid ka rogainil


4 kommentaari:

Kaur ütles ...

Hurmavalt head fotod!

eduardp ütles ...

Nii on. Seepärast panin neid ka rohkem sisse.

Anonüümne ütles ...

See on hea:
"KP52-st tahtsime minna KP30-sse, kuid sattusime enne KP53-e".

:D

311°; 0.0842 nm

eduardp ütles ...

Nii juhtub, kui satud rajale-sihile, mis sobib, kuid suunda täpselt ei kontrolli. Näed, et läheb natuke viltu, samas kuhugi mujale ka minna pole.
Mulle oli see korralik üllatus. Reljeef oli seal põnev, kuid kaardilt välja ei lugenud.