laupäev, 7. september 2024

Eestikate tavarada ja veteranide teade

Kahjuks ei saanud osaleda nädal tagasi huvitaval maastikul toimunud Eesti MV öisel tavarajal, sest jäin peale Valgamaa öiseid haigeks. Valus kurk, seejärel palavik (37,8) ja üsna halb olemine. Kuid õnneks ei kestnud haiguse aktiivne faas kaua ja ei võtnud ka jõudu ära. Seetõttu sain juba teisipäeval teha esimese tiiru Mustla-Nõmme tehnilisel maastikul, mis osutus kasulikuks kogemuseks. Tallinna neljapäevakul ei saanud sprindikaardi mõõtkavasse hästi sisse, kuid see jooks polnudki tehnilises mõttes oluline. Küll aga ergastas jooksuvormi. Kolmapäeval tuli veel juurde 2,5h pinksitrenni Haibas.

Seega võis OK Westi poolt Küti metsas Viljandimaal korraldatud tavarajale minna küll. Maastik tundus äge, kohal olid kõik tegijad, seda nii põhiklassis kui veteranide seas. Meie M60 vanuseklassis oli 24 võistlejat, kusjuures esmakordselt tuli selles klassis rajale Sixten Sild (pildil keskel). Kuna tal reiting puudus, siis startis kehvalt positsioonilt esimesena. Tema vana trennikaaslane ja konkurent Tiit Tali startis aga viimasena üle tunni hiljem. Intriig oli olemas. Veteranide MMil Soomes oli Sixten liikunud päris hästi (Tiidu info).

Tavarada

Klubikaaslase Uku-Laur Tali poolt tehtud kaart ja rajad tõotasid kvaliteetset ja põnevat orienteerumist. Ja nii ka oli. Lõpptulemuses said oluliseks orienteerumise kõik elemendid - suunajooks, sh kehva läbitavusega maastikul, (ujuva) reljeefi lugemine, teevalikud, kus pidi leidma parema läbitavusega kohad, ja muidugi füüsiline võimekus ning agressiivsus ebamugavatel etappidel. Liigne kaardilugemine ja ebakindlus võtsid tublisti hoogu maha ja sekundid kadusid märkamatult.

Kuna rada oli huvitav, siis lisasin kaardile ka etappidel võidetud või kaotatud sekundid-minutid (võrreldes parima etapiajaga). 

Alustasin hästi ja olin parim esimesel ning kolmandal etapil. Neljandas KPs olin teine 15 sek kaotusega Tiidule. Kuid etapp 4-5 andis korraliku lõuahaagi, mis jäi küll ainukeseks selliseks täna. Rohkem suuri orienteerumisvigu ei teinud, samas rajavalikutega läksin alt küll. Etapil 4-5 keerasin liiga vara alla soo peale ja sattusin soopunktist valele poole madalat küngast. Kõik oli justkui kontrolli all ja polnud ka. Sest punkti ju polnud. Lõpuks ronisin tihnikust läbi. Viga 5 minutit.

Etappidel 5-6 ja 6-7 jäin palju rägasse ja soomätaste taha kinni, ei leidnud head liikumisteed. Kohati oli ka ebakindlus asukoha osas, mis aeglustas jooksu veelgi.

Etapil 10-11 liikusin küll üsna otse, kuid ca 2 min kiirem oleks olnud minna mööda põhjapoolset sihti. Pagan küll, ma ei näinud seda varianti üldse.    

Kui joostavus läks paremaks, siis sain päris häid etapiaegu, kuid need ei parandanud enam kohta. Võitis Tiit Tali, teine oli Mart Külvik ja kolmas Sixten Sild. Need kolm meest olid viimati koos pjedestaalil vist ca 40 aastat tagasi. 

Oma jooksuga jäin siiski rahule. Füüsiliselt polnud raske, hoidsin end vist piisavalt tagasi. Homme on  veteranide teade, kus konkurents on ka M55-60 klassis korralik.

Tulemused
Vaheajad


M55-60 teade  

Läksime rajale koosseisus mina, Mati Preitof ja Maido Kaljur. Rajad olid lühikesed, eriti keskmisel vahetusel.

Sain esimese punkti hajutuses üsna kehva variandi ja tegin seal paar minutit viga. Juba halb, kuid tuli edasi võidelda. Kõik läks kenasti kuni keskusest läbijooksuni, misjärel juhtus etapil 8-9 midagi arusaamatut. Mingil hetkel läks olukord täiesti kontrolli alt välja, komistasin ridamisi valede punktide otsa. Polnud ju raske suunda pikliku soo nurgani hoida ja sealt edasi punkti poole minna. 

Ühel hetkel otsustasin tee peale joosta, et end paika panna. Teed aga ei tulnud ega tulnud (???). Seisatasin ja sain aru, et tahtsin hoopis 180 kraadi teisele poole joosta. Möödus Helen Jürjo ja võttis selle 9. KP (36) 15 m kauguselt ära. Ups.

Kui nüüd tagantjärele GPS-träkki vaadata, siis juhtus vist selline lugu, et võtsin mingil hetkel kaardi 90 kraadi valesti ette... Megaviga.

Samas hoolimata tehtud kahest suurest veast oli selja taga veel terve rida võistkondi, kellest vastujooksul kohtasin Toomas Masti ja Tõnu Ilvest. Olin tõsiselt üllatunud, et vahetusest väljusin viiendana.


Mati tegi II vahetuses hea töö ja tuli välja teisena ning Maido (pildil) vormistas meile III vahetuses esikoha.

Seega saime vahetult enne järgmisel aastal M65 klassi suundumist medali kuni 9 aastat nooremate meeste seas. Polnud paha. Kuid sellel maastikul paugutati ikka kõvasti. 


Uku-Laur oli kahe päeva peale maastikule viinud üle 120 KP, ainuüksi teatevõistluse kõikide punktide kaart nägi välja selline. Nagu Jukolal.




Põnev heitlus tekkis 2.-3. koha pärast, kus Allar Padari Hiiumaa OK-st edestas Priit Överust Mercury-st vaid ühe sekundiga (Andres Talveri foto).

Tulemused


Kommentaare ei ole: