pühapäev, 30. mai 2010

Keila - rahuloluks puudu veel üks samm

Eile oli siis järjekordne Keila Päev. Õigemini on Keila Päevad mitmesuguste ürituste näol kestnud juba pikemat aega, kuid see päris päev oli siis eile. Laat, võistlused, igasugu atraktsioonid, hobused, muusika jne jne. Nagu juba aastaid olnud. Ilm polnud küll parim, kuid keskpäeval oli mõnus. Sotsialiseerisin koera.

Huvitav oli ekskursioon uue koolihoone ehitusele, mille viisid läbi sihtasutuse juhataja Mart Raik ja ehitustööde tellija esindaja. Kool on viimastel aastatel olnud linna prioriteet nr.1 ja loodetavasti saab uus ja uhke koolihoone hea sisu ka õpetajate näol. Jutu järgi on sügisel tulemas 16 uut õpetajat, seega lootust on.

Oli aasta 1997, kui hallipärane Keila otsis ideid tulevikuks. Mõtteid oli palju, kõige tähtsamaks peeti tookord puhke- ja sportimisvõimaluste arendamist. Võtmesõnaks oli "tervisekeskus".
Võttis natuke aega ja palju raha, kuid Keila Tervisekeskus basseini, spordisaalide jm tehti ära.

Järgnevalt tõusis esmatähtsaks haridus, eelkõige koolimaja renoveerimine või uue ehitus. Pika protsessi tulemusel otsustati ehitada uus koolimaja Männiku pargi kirdeserva, Tervisekeskuse lähedale.

Pildil Terviskeskus läbi kooli akna. Kahe hoone vaheline Ehitajate tee likvideeritakse, tänav hakkab kulgema Tervisekeskuse ja Harju KEKi hoone vahelt Paldiski mnt-le.





Uue kooli projekti nimi on "Põhjatäht", mis tähendab, et koolihoone koosneb neljast tiivast, mida ühendab kõrge ringikujuline aatrium. Tiivad on suunatud ilmakaartesse - põhja, lõunasse jne. Läänetiib on praegu puudu, sinna peaksid tulema sportimisruumid ja muusikakool. Vastuolulised funktsioonid ühes kohas, kuid väidetavalt suudetakse helikindlus tagada.

Kooli pindala on ca 1,8ha, ruumala 130 000 kuupmeetrit. Kogumaksumuseks peaks tulema 150milj krooni ja 15-20 milj veel inventari peale lisaks. Selle viimase raha otsimine käib. Üldiselt saadakse koolihoone väga soodsa hinnaga, alla 7000kr/m2. Aastaid tagasi, nö ehitusbuumi tippajal hinnati kooli maksumuseks üle 400milj ning esimese hanke pakkumine ca 260 milj. lükati tagasi liigodava hinna tõttu (!!!).

Hetkel loodetakse, et lapsed saavad uude kooli minna peale 1.jaanuari. Eks siis meiegi noorem laps. Kaugele pole vaja minna, kool asub koduuksest ca 150m. Algkooli tuleb praegu minna 300m. Seda on palju :)

Kui kooli õpetamise tase saab heaks, siis tahaks Keilat pidada küll väga heaks elukohaks sportimisest lugupidavale lastega perele. Olen elus kulutanud kõigi kolme lapse peale vaid üksikuid tunde transaisana. Sest koolid (sh muusikakool) on kõik alla 1km, Tervisekeskus, kus käivad trennid, 200m, suusa- ja rulluisurajad ca 1,5km, mets/park 50m kaugusel jne. Ja Tallinn on lähedal, autoga tööleminek on võtnud vaid 20-25min. Lisaks veel head päevitamis- ja ujumiskohad mere ääres (15km) jne.

Tänu haljastusspetsialistile on linn muutunud lilleliseks, istutatud on uusi puid, korrastatud on parke, suured plaanid on Jõepargiga. Keila liigub õiges suunas.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Väga tahan loota, et kooli puhul ei saa tegu olema mitte ainult nö ülikonnavahetusega.

Anonüümne ütles ...

Keila on tegelikult ka tore koht.
Ma loodan ainult, et see suusatunneli projekt läbi kukub.
TA

eduardp ütles ...

Ühinen Teie lootustega.