pühapäev, 13. märts 2022

XT Talverogain Saue-Laagris kõrvalvaataja pilgu läbi

Isegi kui ise ei osale, on ikka huvitav vaadata, millist menüüd rogainil pakutakse. Eriti veel, kui pereliikmed sellest osa võtavad. 

Laupäevane XT Talverogain toimus Saue-Laagri piirkonnas, mis pole maastiku mõttes muidugi eriline pärl, kuid hea pika varakevadise treeningu jaoks sobiv küll. Ise loodan ehk osaleda Tabina XT Suverogainil juunikuus, kuid sinna on veel palju aega. Hetkel pole tunnine rahulik jalutuskäik mulle enam probleemiks (pilt tänaselt jalutuskäigult).

Madis ja Georg kutsusid oma võistkonda Noored ja Jumalad noorte sõprusringi kuuluva Maria. Võistkonna nimi on tulnud Keiti Vilmsi kalambuuri "Siis kui ma veel noor ja jumal olin" järgi. 

Madis pole eriline jooksutrenni mees, ehkki viimasel kuul pidi 4h rogainiks natuke valmistuma. Rohkem meeldib talle kaljuronimine, kuid seda saab pisipere kõrvalt harva teha. Eelmisel paaril aastal on osalenud mitmel rogainil, kaardilugemisega saab hakkama. Tarkvaraarendaja.

Georg on paaril viimasel aastal päris palju kordi orienteerumas käinud, rogainidel sealhulgas. Viimasel ajal on olnud võimalus rohkem trenni teha Garmini kellatreeneri abil, sest lapsed on juba natuke suuremad. Avalikkuse ees on ta väheke tuntud Eesti tuumaenergeetika skeptikuna (UV FaktorUudis+). See nägemus põhineb nii tuumaenergeetika alasele kõrgharidusele kui töökogemusele. 

Maria on teatud spordialal muidugi tuntud tegelane. Tema käes on ka Eesti rekord (9:28:46). Advokaat, hull treenija, samas väga hea blogikirjutaja. Tõsi, viimasest sissekandest on möödas üle 2 aasta, kuid vahepeal pole ka suuri sportlikke tegusid teinud. Kodus kasvab pisitütar. (Foto: Assar Jõepera). Teatud treenituse taseme hoidmine on spordinarkomaani puhul enesestmõistetav. Seetõttu oli tiimi kõige tugevam liige, kuid kaardilugemisega pole tegelenud.

Nägin neil enne rogaini kahte ohtu - raja planeerimist ja liiga kiiret algust. Kuid nad suutsid mõlema ülesandega kenasti hakkama saada. XT rogainil antakse planeerimiseks liiga vähe aega (seekord 10 min), mistõttu pole võimalik kogu rada ette ära planeerida ja ligikaudset pikkust hinnata. Oluline on teha õige strateegiline valik ja rajal olles juba plaani vastavalt edenemisele korrigeerida. 

Kõigepealt suundusid kaardi edelanurka, mis aeglasematele liikujatele oli liiast. Neile aga mitte, sest lõpuks tuli kokku ca 33 km. Alguses oli koperdamist ja üllatuseks märkasid rajal ka KP49 olemasolu, mis sobis alguse rajaplaaniga. 

Plaan tuli ümber teha KP61 piirkonnas, sest liikumine oli kiire ja punkte tuli juurde võtta. Kahjuks, nagu aeg-ajalt juhtub, saab uus plaan valmis siis, kui varasema plaani järgi on juba teisiti joostud. Nii jäi neil võtmata kallima ja lühema variandi punktid 74 ning 41 kaardi loodeosas. 

Lõpus on tulnud tobe punktivõtt KP35-ga, kuid aega oli palju üle ja peale lõpetamist jäi veel 7 min varuks. 

Peale lõpetamist arvasid noored, et said keskpärase tulemuse ja läksid kohe minema. Selgus aga, et tulid üldarvestuses 12. kohale, segavõistkondadest saavutasid II koha (kaotasid 1 punktiga). Kõigi jaoks pakkus ettevõtmine positiivseid emotsioone ja loodetavasti näeb Mariat veel kunagi kaardiga jooksmas. Huvi tal igal juhul on. 

Kommentaare ei ole: