neljapäev, 5. oktoober 2017

Järveotsa rogaini ennustus

Rahvusvahelises rogainiföderatsioonis ehk IRFis on käimas järjekordne tõsine arutelu MMide korraldamise sageduse üle - kas teha seda igal aastal või üle kahe aasta. Järgmine MM on 2019 Hispaanias, seejärel 2020 USA-s ja mis pärast saab, näitab kohe algav hääletamine. Argumente on välja toodud palju, nii ühelt kui teiselt poolt, kuid kas tulemus ka rogaini arengule kaasa aitab, on iseküsimus.

Ei hakka neid argumente praegu välja tooma, kuid paar mõtet tooks välja küll:
- Euroopa peab iseseisvamalt oma rogainielu juhtima ja korraldama
- Tiitlivõistlused võiksid toimuda ka lühemaformaadilises rogainis (6-12h). Selle ideega tuli välja Lauri Leppik Läti MMi ajal peetud nõupidamisel ja tegemist oli küll väga huvitava mõttega. Pika ja lühikese rogaini MMid või EMid võiksid toimuda näiteks kordamööda üle aasta.

Kuid nüüd traditsioonilise ürituse ehk TAOK rogaini juurde, mis sellel aastal toimub Harjumaa ja Läänemaa piiril, Järveotsal. Peakorraldaja on Sulev Kuiv, rajameister Lauri Leppik.

Rajameistri poolt edastatud rajainfo andis nii mõnegi vihje eesootavast. Vett ja võsa näeb seal omajagu, loodetavasti tuleb ilm vähemasti parem kui möödunud aastal. Samas ei puudu maastikult ka ilusad ja hästijoostavad metsad, mille osakaalu vähendab sõjaväeosa kaardi põhjaosas.

Nagu infos oli öeldud, kasutatakse ära kunagise mere rannamoodustised - rannavallid, väikesed luited, kuhu tipitakse neljandik punktidest. Seal tuleb üsna hoolikalt orienteeruda. Oluliseks saab teevalikute tegemine, sest aeglaseid maastikuosi on palju ja soode veetase kõrge.

Võistluskeskus jääb kaardi idaserva, samas pannakse mõned punktid ka keskusest idasse. Kaardile peab jääma ka pealkirja, reklaamide ja legendi jaoks vaba ruumi, ilmselt sobivad selleks kaardi nurgad.

Ilusamad, huvitavamad ja tehnilisemad maastikuobjektid saavad punktikohtadeks, igale järvele jagatakse ka üks KP.

GPS träkke saab jälgida SIIT. Meil on ka geps peal.

Lisan siia ka poisi poolt tehtud väikese video hiljutiselt matkalt Lõuna-Kõrvemaal, piirkonnas, kus 2004 toimus Orioni Simisalu 24/8 h rogain. Käisin seal koos abikaasa ja poisiga, ülehomse rogaini peakorraldaja leiab sellelt 2004. aasta FOTOLT.

Soovitav vaadata otse Youtube´st ja hea resoga.


Ah jaa, kohtade ennustamine ka:

MM klassi võidavad Tammemäed ja Rain Eensaar
MM40 klassi võidu ja absoluutklassi II koha saavad Hallikma-Fjodorov
MM40 klassi II koha saavad Hiie-Mägi (absoluut III koht)
MM40 klassi III koha saavad Hallik-Taivere.
Mustad hobused on Masteiko-Kaminskis ja Klementsov-Kirss.

MM40 klass tuleb ikka väga kõva konkurentsiga.

Segadest võidavad Actins-Lapina (sh MN40). Ilvesed on küll füüsiliselt tugevamad ja Loorits-Jäädma samuti, kuid...

Naistest võidavad Kink-Zimmermann, Viirmann-Ploompuule pakuks II koha. Ehkki Himma-Mets on väga tublid, on Järveotsal orienteerumist omajagu.

MM55 klassi tahaks Maidoga võita, kuid ka seal on tugevateks konkurentideks Pritsik-Rohtsalu.


14 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Selle MM40 klassi II kohaga on üks väike probleem, nimelt minul on kahjuks puudu kolm kuud ja mõni päev kvalifitseerumaks sellesse arvestusse.

Mati

Armo ütles ...

Võistlusklass PEREKOND: Punased vestid

Anonüümne ütles ...

IRF tegemistest võiks rohkem rääkida.
Kunagi oli juttu vanusegruppide muutustest, aga lõplikke põhjendusi, miks mitte midagi muuta, pole kuulda olnud...

Veikko

Anonüümne ütles ...

Vanusegruppide muutmisest IRFis kunagi räägiti, kuid enamuses on siiski need, kes muutusi selles osas ei soovi. Üldiselt, paraku ei ole IRF eriti muutustele orienteeritud organisatsioon. Erinevaid ideid küll arutatakse, kuid kahjuks on liiga suur esindus neil, kes soovivad, kes kõik jääks nii nagu ammustel aegadel. Peamine, millega IRF tegeleb, ongi tiitlivõistluste korraldusõiguste andmine, MMi puhul ka nõustamine ja järelevalve.

Lauri

Armo ütles ...

Tegelikult ammu oleks aeg vanusegruppe muuta. Näiteks kuni 23,23,40,50,60,70+ Võrdluseks orienteerumises on ju klassid iga 5 a järel nagu me kõik teame.
Juunioride vanuseklassi vanuselimiiti ju ometi muudeti! Stagnandid (kes need on?) tuleks minema lüüa, nad ei aita alal areneda.

Timmo Tammemäe ütles ...

Kommenteerin tagasihoidliku harrastajana ka:
Ma klasside juurdetegemist ei poolda - see vähendaks konkurentsi klassis. Ainukene muutus võiks olla vast 40 klassi nihutamine 45 peale - sellega oleks veteranklassid 10a kaupa ning kui praegugi rogaini tulemusi vaadata, siis 40-45 jõuab meestega rogainis vägagi hästi võistelda (ning ei luba alla 45 veterani tulemusi segama tulla).
Muidu aga loodan, et MM-id siiski tõstetakse iga aasta toimuma, see üle aasta pigem vähendab ala nähtavust. (Isegi mõtlen järgmise aasta üldse rogainivabaks jätta, kuna MMi ju ei toimu).
8h rogainisprindi MMi korraldamine üle aasta EMiga oleks väga positiivne nähtus.

Armo ütles ...

See kuipalju oleks maailma mastaabis huvi 8 tunni rogainsprindi vastu vajaks uurimist. Ise pooldaksin pigem 12 tunni formaati (poolrogain). Kas meil oleks Eestis järjepidevust, et seda korraldada?
MM võiks siiski korraldajate olemasolul toimuda igal aastal.
Timmole vastuseks: 40 või 45 aastat seenioride alampiiri vahel, vahet pole, ega absoluutarvestuse tipus midagi ei muutu. Ise arvan et 40 ja 54 aastase sooritusvõimete vahe on oluliselt tuntavam kui 40 ja 49 aastase sooritusvõimete vahe. Mina täna ja Timmo tosina ja enama aasta pärast ning mõned veel veteranidena oleme ilmselged erandid.
Konkurentsi mõjutavad oluliselt rohkem toimumise kohad, see on ilmselge.

eduardp ütles ...

Aitäh kaasamõtlemise ja ettepanekute eest. Hetkel ei jõua kõiki MMide sageduse argumente välja tuua, kuid ise arvan, et üle-aastased MMid mõjuvad hästi Euroopa MV-le. Tundub ka nii, et kui lühemate rogainide meistrivõistlused tulevad, siis pigem Euroopas. IRF on tõesti pigem konservatiivse lähenemisega.

Vanuseklasside osas nõustun pigem Timmoga, ka Lauri (Leppik) on kunagi põhjendanud vajadust vii veteranide klass 40-lt 45-le. Peale 45 hakkab füüsiline allakäik, enne võib veel tõsiselt põhiklassis konkureerida.

Armo ütles ...

Ets, kas arvad, et 40-49 aastaste hulgas ei leiduks osalejaid??? Ma arvan et vastuseis on muus kinni...

eduardp ütles ...

Arvan nagu Timmogi, et klasse peaks olema nii vähe kui võimalik ja nii palju kui vajalik. Ultraveteranide klass loodi ja see oli hea, ehkki naistiime on seal väga vähe. Auhinnalaud on rogainidel reeglina tagasihoidlik, Itaalia EMil ei antud medaleidki (see oli muidugi suur möödalask). Pooldan võimalust, et põhiklassides oleksid korralikud auhinnad, olgu osalustasu selle võrra suurem.
Üle-aastaste MMide korraldamise ettepaneku üheks argumendiks oli, et see aitab tõsta MMide taset, iga-aastased lahjendavad konkurentsi. Senine elu, tõsi, pole seda arvamust kinnitanud. Küll aga võib iga-aastase MMi korral praeguse seisu järgi korraldajatest puudu tulla (2018 MMi ju ei toimu sobiva korralduse puudumise tõttu).

Armo ütles ...

Kehtiv rotatsioon on ju juba paigast!? Selle järgi korraldaks Euroopa 2018 ja P-Ameerika 2019. Vt.
http://rogaining.com/attachments/article/328/1401%20WRC%20Rotation%20Policy.pdf
Või on see dokument juba kehtetu või muudetud?
Ma olen aru saanud et ausside vastuseis iga-aastasele toimumisele on kõige suurem.

eduardp ütles ...

2018 on EM Ukrainas (võitis nelja pakkumise vahel, hääletas kogu maailm, st IRFi nõukogu liikmed)
2018 MMi ei toimu

2019 on MM Hispaanias
2020 on MM USA-s

Edasine sagedus sõltub juba käimasolevast hääletusest (kuni 18.oktoobrini). Eestist hääletavad Lauri ja mina. Austraallased on jah iga-aastase vastu.

Armo ütles ...

Jah nendega on selge. Iseküsimus on, et miks peaks EM üle otsustama kogu maailm??? Seda esiteks.

Teiseks. Kui Kataloonia korraldab MM-i 2019 ja Ameerika Ühendriigid 2020, siis näeme jaotust, et kümnest viimasest rogainist 6 on toimunud(toimub) Euroopas. Arvestades rotatsiooni praktikat siis juhul kui jääb MM üle aasta siis järgmisel kümnendil toimuks Euroopas max 3 MM-i.
Minu tagasihoidlik hääl on iga-aastase MM poolt, seda enam et korraldajad on olemas 2020. aastani.

Anonüümne ütles ...

EMi üle hääletavadki tegelikult just IRFi nõukogu eurooplastest liikmed.

Minu kaalutlused iga-aastase MMi poolt on olnud sellised, et osavõtjate arvud MMidel on tegelikult pidevalt kasvanud, eriti Euroopas toimunud MMide puhul. Nii Soome 2015 kui Läti 2017 lõid osavõtjate arvu rekordi. St huvi MMi vastu on olemas ja kasvab. Austraallased väidavad, et iga-aastane MM ei ole jätkusuutlik. Ega nad seda väidet hästi põhjendada ei oska muuga kui sellega, et 2018 MMiks ei tulnud taotlusi (Ukraina tegelikult taotles, kuid siis puhkes neil kriis ja nad võtsid MMi taotluse ise tagasi, aga hiljem taotlesid EMi ja ka said selle korralduse õiguse). Aga mulle paistab nii, et isegi kui IRFil on praegu ainult 10 liikmesriiki, siis tegelikult on igas liikmesriigis mitu klubi/korraldusmeeskonda, kes on suutelised tiitlivõistlusi korraldama ja tegelikult ka tahaks korraldada. Ja kui kord kümne aasta jooksul toimub MM igas liikmesriigis, siis on see ring juba piisavalt pikk, millal MM samasse riiki tagasi jõuab. Aga loodetavasti tuleb järgmise kümne aasta jooksul juba mõni liikmesriik ka juurde, mis omakorda venitaks tsüklit pikemaks.

Iga-aastase MMi poolt on ameeriklased, ukrainlased ja venelased. Iga-aastase MMi vastu on lisaks austraallastele (aga neil on IRFi nõukogus praegu 5 hääleõiguslikku esindajat, kellest küll vähemalt 1 toetab siiski iga-aastast MMi) veel uus-meremaalased ja tšehhid. Teiste positsioon on teadmata. Kui palju vastalised hääli kokku saavad, selgub siis umbes nädala pärast. Kui vastalised jäävad peale, siis püüaks ehk lahendust niimoodi ümber pöörata, et üle aasta oleks pika rogaini MM vaheldumisi lühikese rogaini MMiga. Ja EMid siis vastupidise tsükliga.

Lauri