pühapäev, 26. august 2012

O-dessant Läänemaale

Laupäeval siis järjekordsed 2 medaliala - päeval Haapsalus EMV sprint ja öine EMV Dirhamis.

SPRINT

Haapsalu piiskopilinnus oli justkui loodud sprindi korraldamiseks, ilus päikeseline ilm tegi elu-olu veelgi mõnusamaks.
Õhus oli parajalt intriigi, Tiit Tali tahtis lõpuks ka sellel alal kõva tulemust näidata, sest jooksuvorm on tal hea. Maido Kaljur aga suudab alati ühtlaselt kiiresti kõiki o-distantse läbida. Teisi pidasin natuke nõrgemaks, üheks mustaks lambaks oli meie uus klubikaaslane Kari Lehto, Turun Metsänkävijät asutaja ja üks neist, kes selle Soome o-klubi tippklubiks viis. Klubi on mitmeid kordi võitnud Jukola, ning loomulikult ka Jukola avavahetusi, millest viimane juhtus sellel aastal, kui Edgars Bertuks tuli teiste ees minutilise eduga. Turun Metsänkävijät on nö lätlaste koduklubi, eestlasi pole seal vist olnud.

Enda võiduvõimalusi pidasin suureks, tuli ainult vältida katastroofilisi vigu. Jooks aga näitas seda, et ka väikesed vead läksid kalliks maksma.

Kõige suuremad vead tekkisid kaardijoonise objekti tuvastamisega maastikul. KP4 oli mingi sinaka laigu taga, pidasin seda tiigiks, ülipeene äärejoonega. Laste mänguväljakule jõudes ei saanud mitte millestki aru ja ei osanud ette kujutada, et tegemist on tavalise laste turnimisatraktsiooniga. Ühest ristist oleks ehk piisanud, nagu ka teised mängurajatised olid kaardile märgitud. Asi oleks kohe selge olnud. Viga vähemalt 15sek.

Sarnane asi juhtus päris lõpus (KP13), kus samasugune rajatis oli kujutatud hoonena, seekord natuke paksema äärejoonega. No ei näinud selle kaardimillimeetri sees ühtegi hoonet, ronisin üles müüri äärde, siis alla tagasi, no ei olnud. Lõpuks nägin punktitähist, oleksin pidanud hoopis seda kõigepealt otsima. Aga üks mees ütles, et oli enne võistlust seda KP-d näinud (!?). Peaks vist ka enne starti rohkem ringi luusima.

Väiksemaid vigu tuli veel, need on kaardi peal kirjas. Õnnestunud etapp oli 13-14, kui läksin kohe üles vallile tee peale ja võitsin allpool olevat nõgeserada läbinud Tiitu 14 sekundiga.

Kohad tulid nagu tavarajal: 1. Tali,  2. Kaljur,  3. Pukkonen. Reha jälle DQ.

Tulemused

Olles natuke hiljem rajameistri tööd põhjalikumalt analüüsinud, peab ütlema, et Markus Puusepp oli teinud väga hea raja.

Etapil 2-3 nägin vaid kahte varianti vasakult, kuid kui olin mõned meetrid väravast mööda jooksnud, seisatasin korraks. Mitmed sekundid läksid kaduma. Üldse ei näinud aga parempoolset varianti, mis võis otsusekindla jooksuga olla isegi mõned sekundid kiirem.
Etapp 3-4. Siin pidi kohe õigesti välja jooksma ja vasakpoolse variandi valima. Enne otsustamist olin veel kahe variandi vahel, jooksin natuke kehvasti välja ja hetkeemotsiooni põhjal keerasin natuke tagasi parempoolse variandi juurde. See oli kaotus.
Etapp 6-7. Alles päev hiljem nägin vasakpoolset varianti (otse mööda teed lääne suunas), kuid see polnud ilmselt kiireim.
Etapp 9-10. See oli mitmete võimalustega etapp. Kõigepealt väljajooks sadamasillalt (kummalt poolt ümber maja) ja seejärel teevalik. Kui olin juba natuke valesti välja jooksnud, oleksin võinud minna juba parempoolsele variandile. Kuid mõte polnud sel hetkel paindlik, ehkki korraks käis see variant peast läbi.
Etapp 10-11. Jällegi hea etapp, kus parempoolne variant jäi keerulise lõpuosa tõttu valimata. Läksin lihtsamale jooksule, kuid tahtsin ühest kinnisest kangialusest varem sisse murda (oleks võinud kaardil olla suletud kangialusena). Sinna läksid mõned sekundid.
Etapp 11-12. Suurepärane etapp, kus paremalt minejad said kõva tünga (paremalt tundus esialgu vaadates justkui lühem maa). Õnneks suutsin ise õigel hetkel ümber pöörata ja viga tuli vaid 10-12 sek. Lossihoovis valisin kohe vallipealse variandi ja see polnud vale, pigem kiirem kui ümberjooksuvariant.
Etapp 13-14. Selle etapiga sai ikka kõvasti võita-kaotada. Kohe jooksin valli peale ja võitsin üle 20sekundi. All vallikraavis oli mitu rada, müüri ääres pidi olema parem joosta.


ÖINE

No ei istu mulle need öised, pole midagi teha. Isegi kui antakse joosta kuivas männimetsas nagu Dirhamis oli, ei ole kiirus piisav ning ootamatud ja oodatud vead varmad tulema. Ei näe lagedaid, ei näe liinisihte, ei näe KP-sid, ei näe ei mitä.

Seekord andis Tenno pärast oma jooksu mulle oma võimsa lambi, kahjuks kustus see poole maa peal ära. Sain aru, kuidas kükloobiga kunagi joosti, kahjuks mina ei näinud sellise valgusega eriti midagi.
Ühel teel joostes põrutasin täiega vastu tõkkepuud, hing oli kinni ja mitu sekundit läks toibumiseks. Tol hetkel polnud hullu, kuid täna on ribid põrutusest valusad ja järjest valusamaks lähevad. See pole enne MMi üldse hea.

Parim punkt oli KP7, mis oli tõeline bingo. Tali kaotas seal kõik (viga üle 8min). Kui võitja Mati Preitof läbis etapi 6-7 ajaga 4:18, siis näiteks Kari Lehto 19:32, Andres Talver 17:41 ja Urmas Tammemäe 16:48. Mina pääsesin veel hästi, vaid 4-minutilise veaga.

Ehkki jooks tuli välja kohutav ja ka lamp kustus poole peal ära, tuli 6. (!!) koht. Lihtne maastik osutus parajaks pähkliks paljudele.

Tulemused

10 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Aus mang

Juhendis on kirjas nii mustalt kui punaselt reeglid ja lisaks joonis kus tohib olla ja kus on keeluala. Jah, Ets, kui kulda tahad, vota eeskuju klassi voitjast T.T.st, kes ka "luusis ringi", vabandust, tegi sooja upris kaugel voistlusmaastikul.

Anonüümne ütles ...

See Teie KP7 oli nats loto jah, mul samal etapil ka seal 8,5 min. viga (aeg 13.09), kuigi läksin kindla peale vasakult sihti mööda ...
RR

Anonüümne ütles ...

Meil etapp 5-6 (35-36) oli sama mis teie 6-7. 6.-ndas aitas Maido mind suuremast veast säästa ja sain punkti kergesti kätte.
7.-sse jooksin Maidol eest ära, aga kaldusin sihi peale, kus ta mulle kohe järele jõudis.
Mõtlesin, et jooksen mööda sihti kuni kaduva rajani, punktist mööda, aga mingi väike rada eksitas juba enne ära. Peale väikest lisakaart sain punkti kätte, kusjuures jällegi Maido kaasabil, muidu oleks võinud seal minulgi 5-10 min viga tulla.
Tundub, et 36. punktiga otsustati teil tulemused ära.

Ats

Markus ütles ...

Rajameister tänab kiituse eest!

Kriitika vastuseks: infos oli kirjas, et suuremad mänguväljaku atribuudid on mõõtkavaliselt välja joonistatud hoone/katusealuse märke kasutades. Võib-olla polnud liivane ala neile aga loetavuse mõistes kõige parem taust. Kas ka teistel tekkis arusaamatusi?

Ise ei mäletaks, et oleksin kp 11 juures veel üht kangialust näinud, vist oli lihtsalt mingi suurem uks/värav.

Anonüümne ütles ...

Niimoodi öösel 6. ja 7. otse minna?! Meeletu loto ju! Ikka mingeid käsipuid kasutades, 5.sse mööda reljeefi, 6.sse vasakult või paremalt mööda joonorientiire, sobival kohal samme lugedes. Reflektorid särasid jube kaugele kui olid punnirõngas sees, ja pilk õiges suunas, oli lihtsam kui päeval.

eduardp ütles ...

Markus, mänguväljaku rajatiste sümbolijutt jäi kuidagi kahe silma vahele. Vist ei osanud seda infos oluliseks pidada. Olin vist ainuke selline loll :)
Väravat tahaks kunagi üle vaadata, kiirel agressiivsel jooksul tekib igasugu agressiivseid mõtteid.

Anonymous 9:56: 5 ja 6 olid reljeefi järgi mindavad, probleeme ei tekkinud. 7-ga ei osanud isegi näha käsipuid. Kaljur läks vasakult sihilt peale, kuid Rooni sealt pihta ei saanud. Tammemäe tuli oma jutu järgi igalt poolt peale, ebaõnnestunult. Pulli sai.


Armo ütles ...

Mis mõttes 7. KP bingo? Naljamehed, tempovahetus ju! Tuli üks hetk lihtsalt hoog maha võtta ja kindlast kohast peale, sammud jne. Kui olite õiges punkti piirkonnas +- 50meetrit, siis punn säras nagu jõulupuu. Paistab et siin kommijad ei valda seda tehnilist elementi, TT kaasa arvatud ;)

Hiiekas
(käis ka metsas)

J ütles ...

Sa tahtsid siit: http://goo.gl/maps/AbHNH siseneda... õige oli see: http://goo.gl/maps/ACGMk

eduardp ütles ...

J, väga hea, Google aitab ikka. Sealt on hästi näha, et see minu uks oli ka kangialune. Seepärast sealt läbi murda tahtsingi.

Anonüümne ütles ...

WC-s (2 mitmesaja inimese kohta) oli pikkkk järjekord, pikem kui stardini jäänud aeg, sestap käisin kõrkjates.
TT